GÖRÜNTÜLÜ

'Kayyum bizim irademize de darbedir, tanımıyoruz'

Mardin Büyükşehir Belediyesine kayyum atanmasına Mardin’de bulunan farklı inanç ve halklar da tepki gösteriyor. Süryani ve Arap halkının temsilcileri, “Kayyumu tanımıyoruz, bu irademize darbedir” diyor.

Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol’un İçişleri Bakanlığı kararı ile görevden alınması ardından Mardin’de yaşayan halklardan tepkiler gelmeye devam ediyor. Mardin’de yaşayan tüm halkların temsilcileri oyları ile göreve gelen eş başkanların yerine kayyum atanmasını kabul etmediklerini belirtti. Süryani ve Arap halkından İshak Pajur ile Mehmet Düzgün, kayyumun yöneteceği bir Belediyenin kendilerini temsil edemeyeceğini ifade ederek, Süryani ve Arap halkından kayyuma karşı direniş içerisinde olmasını istedi. 

‘KAYYUM SURYANİLERİN İRADESİNE DE DARBEDİR’

Süryani halkından İshak Pajur, Hıristiyan inancına mensup bir Süryani olarak DBP’ye oy verdiğini ve Ahmet Türk’ü irade olarak seçtiğini kaydetti. Pajur, AKP ve saray iktidarının iradelerini tanımayarak belediyeyi işgal etmesinin halkların tercihine darbe olduğunu kaydederek, buna karşı sessiz kalmayacaklarını vurguladı. 

Mardin’de yaşayan tüm inanç ve farklı halkların belediye eş başkanlarına oy verdiğini hatırlatan Pajur, Hıristiyan inanca mensup Süryani halkının da yerel seçimlerde Ahmet Türk ve Februniye Akyol’u seçtiğini belirtti. AKP ve saray iktidarının kayyum darbesi ile Süryanilerin de iradesini hiçe saydığının altını çizen Pajur, “Süryani halkı AKP’nin iradelerine karşı gerçekleştirdiği darbeyi tanımamalı ve mutlaka buna karşı direnmelidir” dedi. 

Pajur, Süryaniler olarak kayyumu tanımayacaklarını da ekleyerek, sonuna kadar iradelerini temsil eden eş başkanlarının yanında olacakları mesajını verdi. 

‘ARAP HALKI KAYYUM BELEDİYESİNİ TANIMAYACAK’

Arap halkından Mehmet Düzgün, kayyum işgali karşısında büyük bir öfke içerisinde olduklarını söyleyerek, belediyelerinin zor ve baskı ile işgal edildiğini belirtti. 

Ahmet Türk ile birlikte Mardin Büyükşehir Belediyesini kendilerine ait hissettiklerini aktaran Düzgün, şöyle devam etti: “Arap halkına belediyenin kendilerine ait olduğunu hissettiren eş başkanlarımız görevden alındı. Bizler Araplar olarak kayyumun yöneteceği bir belediyeyi tabi ki kendimize ait göremeyiz ve asla tanımayız.” 

Kayyum işgali ile birlikte Arap, Süryani ve Mardin’de yaşayan tüm inanç ve halkların iradelerinin gasp edildiğine dikkat çeken Düzgün, AKP’nin Mardin halklarının iradesini çaldığını kaydetti. 

Arap halkına da seslenen Düzgün; “Araplar olarak mutlaka irademize sahip çıkmalıyız 

...