'Kayyum çalışması siyasi darbedir!'

Demokratik Yerel Yönetimler Birlik Kurulu, belediyelere kayyum atanma planına tepki göstererek, bunun, çatışmalı süreci artıracağı ve derinlikli kutuplaşmaya neden olacağını belirtti.

Demokratik Yerel Yönetimler Birlik Kurulu, belediyelere kayyum atanma planına tepki göstererek, bunun, çatışmalı süreci artıracağı ve derinlikli kutuplaşmaya neden olacağını belirtti.

Demokratik Yerel Yönetimler Birlik Kurulu Eş Başkanları, AKP'nin Kürdistan'daki belediyelere kayyum atama planına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Avrupa başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkede, merkezi devlet birçok yetkisini yerel yönetimlere devrederek, hantal ve merkeziyetçi devlet yapılanmasını aşmaya çalışarak adem-i merkeziyetçi yapılara evirilmektedir. Yerellin yönetimlerde söz ve karar sahibi olması için dünyada yeni idari ve siyasi yöntem arayışlarının olduğu bu süreçte AKP hükümeti,  tamamen tersi bir istikamette yol almaya çalışmaktadır" denildi.

'ÇATIŞMALI SÜRECİ ARTIRIR'

Eş Başkanlar, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki'nin, belediyelere kayyum atanması ile ilgili yasal düzenlemelere yönelik taslak çalışmanın tamamlanarak başbakanlığa gönderildiği yönündeki açıklamasını da hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Kürtlerin yönetim talebine karşın, gözaltı, tutuklama ve görevden alma şeklinde cevap veren AKP hükümeti, bugün de halkımızın oylarıyla kazanılmış kurumlarımıza kayyum atayarak, adına da reform diyerek yeni bir süreç başlatmak istemektedir.

 'Görevi kötüye kullanma ve Teröre Destek verme' gibi asılsız iddialarla belediyelerimize kayyum atanmasına yönelik bir çalışmanın başlatılmış olmasını siyasi bir darbe olarak görmekteyiz. Böyle bir girişim, demokrasiye hizmet edemeyeceği gibi bölgede var olan çatışmalı süreci daha da artıracak, toplumda telafisi mümkün olmayan yeni ve derinlikli kutuplaşmaya da neden olacaktır. Kaldı ki benzeri uygulama yüzyıl öncesinde de devletin uygulamasına aldığı bir yöntem olarak hafızalarda siyasal ve sosyal travmalarıyla yerini korumaktadır. Bugün ihtiyaç duyulan idari ve siyasi yapılar yüzyıl öncesinin Genel Müfettişlik uygulaması değil, daha demokratik, daha özgürlükçü ve daha katılımcı olanlarıdır."

AKP'YE ÇAĞRI

Açıklamanın sonunda, AKP hükümetine şu çağrılar yapıldı: "AKP hükümetini, kutuplaştırıcı ve çatıştırıcı politikalarından vazgeçmeye, demokrasinin yeniden inşası için nitelikli müzakere ve onurlu barış sürecine dönmeye, demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü ve sivil bir anayasayı yapmaya, idari ve mali özerkliğe sahip yeni bir yerel yönetimler yasasını çıkarmaya davet ediyoruz."