‘KDP’nin icraatları kabul edilemez’

Kürt parti temsilcileri KDP’nin Türkiye olan ilişkileri ve Şengal politikalarını sert bir dille eleştirdi.

Güney Kürdistan’da KDP’nin Türkiye ile işbirliğine yönelik tepkiler büyüyor. YNK Parlamenteri Saler Mahmud, Goran Parlamenteri Eli Mihemed Salih, Komala İslami Parlamenteri Soran Omar, KDP, Türkiye ile olan ilişkilerini sert bir dille eleştirerek “kendi sorunlarımızı ancak kendi içimizde konuşarak çözmeliyiz” dedi.

Türkiye’nin Şengal ve Rojava saldırısına tepki gösteren Güney Kürdistan Parti temsilcileri, bunun kabul edilemeyeceğini vurgusunda bulundu. Saldırılara karşı KDP’nin tepkisiz kalmasını da eleştiren YNK Parlamenteri Saler Mahmud, Goran Parlamenteri Eli Mihemed Salih, Komala İslami Parlamenteri Soran Omar ile YNK Dış ilişkiler sözcülerinden Şêx Şemal, hiç bir Kürt partisinin böylesi bir ilişki içerisinde olmaması gerektiği çağrısında bulunarak, Kürt düşmanlarına karşı birliğini koruması gerektiğinin vurgusunda bulundu.

‘SORUNLAR DİYALOG İLE ÇÖZÜLMELİ’

YNK Parlamenteri Saler Mahmud, Türkiye’nin Kürdistan’ı işgal etmek istediğinin herkes tarafından bilindiğini belirterek şunları söyledi: “Türkiye hiç bir parçada Kürt kazanımlarını istemiyor. Kürt sorunun çözümü için bir stratejisi yok. Böyle bir isteği de yok. KDP’nin PKK ile ve diğer örgütlerle sorunu var. Bu sorunlar diyalog ile çözülmesi gerekiyor. Biz kendi içimizde bir olmak zorundayız ki, düşmanlarımız bundan cesaret almamalı. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum, Irak Şii önderlerinden Ömer Hakim, şöyle bir açıklamada bulunmuştu: ‘Kürtler bağımsız olamazlar çünkü kendi işlerinde bir değiller’ Bu doğru çünkü biz birlik değiliz. Halkımız ittifak, birlik istiyor. Herkes Kürt birliğinden bahsediyor ancak bunu gerçekleşmesi için adım atmıyor. Şu anda Türkiye ile sorun var. Türkiye, Şengal ve halkımıza yönelik saldırıda bulundu. Biz bunu mahkum ediyor, kınıyoruz. Bu uluslararası yasalara, Irak ve Güney Kürdistan yasalarına aykırıdır. Halkımız Türkiye, İran saldırıları altındadır. Bu ülkeler halkımıza ve sınırlarımıza saygı duymalılar.”

‘KDP’NİN TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ TİCARİDİR’

Komala İslami Parlamenteri Soran Omar ise Türk devletinin Şengal saldırısına KDP’nin denetiminde bulunan bölge hükümetinin tepki göstermediğini hatırlatarak ”bu saldırıda savaşçı, peşmerge ve sivil halk şehit edilmiştir. Eğer biz tepki göstermesek bu saldırılar devam edecektir. KDP’nin Türkiye ile ilişkileri ticari ve çıkar üzerine kuruludur. Bu hesaplar Kürt halkının üzerinden olmamalı. Bir parça üzerinden de yapılmamalı. Eğer böyle olursa kirli olur. Bizim ilk işimiz ulusumuzun çıkarları olmalı. Türkiye ile İran ile bu tür ilişkilere girilmemeli. Kötü iyi ne olursa olsun dışardan gelecek saldırılara karşı tepkimiz olmalı. Kişisel ilişkileri bu işlere bulaştırmamalıyız” diye konuştu.

‘KDP DIŞINDA HERKES KINADI’

YNK Dış ilişkiler sözcülerinden Şêx Semal de KDP dışında bütün parti ve kuruluşların saldırıyı kınadıklarını söyledi. Şêx Şemal, Neçirvan Barzani’nin Ankara’ya gidişini eleştirerek “bilmiyoruz, bölge hükümeti başkanı olarak mı gitmiş yoksa partisinin bir kadrosu olarak mı? Bu belli değil. Eğer başkan olarak gitmişse hiç bir resmi heyet yanında yoktu. O zaman kişisel gitmiş. Bu çok kötü bir davranış ve siyasettir. KDP’nin yaptıkları kabul edilemez, kötü ilişkilerdir, mahkûm ediyoruz” dedi.

‘NEÇİRVAN BARZANİ’YE TEPKİ

Goran Parlamenteri Eli Mihemed Salih ise Türkiye’nin Şengal saldırısını kabul etmediklerini belirterek “Şengal, Irak ve Kürdistan topraklarıdır. Biz bu saldırıyı kınıyor, kabul etmiyoruz. Peşmerge ve savaşçıların hayatını yetirdiği saldırının üzerinden daha bir hafta geçmeden bölge hükümeti başkanı Türkiye’ye ziyarette bulunuyor. Ve orada Türk medyasına ‘PKK Şengal’den çekilmeli’ açıklamasında bulunuyor. Bu çok kötü bir politikadır. Şengal sorunu silah değil, ancak diyalog ile çözülür. Ve bu tartışmada başka yerde değil Şengel ve Güney Kürdistan’da yapılmalı” diyerek, Neçirvan Barzani’nin Ankara’daki açıklamalarına tepki gösterdi.