KDP’nin Türkiye’ye teslim ettiği PKK’li kim ve nerede?

Doktor Aydın, Zaxo'da bundan tam 14 ay önce KDP tarafından tutuklandı. Türk istihbaratı işkence ve sorgusuna bizzat katıldı.

Geçtiğimiz günlerde Türk medyası, Doktor Aydın kod isimli bir gerillanın Güney Kürdistan’da Türk ordusuna bağlı ‘Bordo Bereliler’ adlı yapı tarafından ‘yakalandığına' dair oldukça manipülatif haberler yayınlandı.

Bir merkezde hazırlanan (her zamanki gibi) ve tüm medya şebekelerine servis edilen haberin detaylarında, Doktor Aydın’ın ne zaman ‘yakalandığını’ ve şu an nerede tutulduğuna dair herhangi bir bilgi yok. Sadece ‘sorgulandığı’ belirtiliyor.

Türk tarafı söz konusu operasyonun ‘Kuzey Irak’ta’ yani Güney Kürdistan’da yapıldığını yazıyor. KDP tarafından ise bu haberlere ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi. Ama söz konusu haberlerin Neçirvan Barzani’nin Erdoğan’la görüşmesinden hemen sonra servis edildiğini de not etmek gerekir.

Halk Savunma Merkez Karargah Komutanlığı’nın 4 Mayıs tarihinde yaptığı açıklama ve edinilen bazı bilgiler konunun anlaşılır olmasına katkı sunuyor.

Evet, Doktor Aydın isimli bir gerillanın yakalandığı doğru. Ancak bu yakalanma durumu yeni değil tam olarak 14 ay önce gerçekleşmiş. Halk Savunma Merkez Karargah Komutanlığı açıklamasında verilen bilgilerin özeti şöyle;

Doktor Aydın, Türk savaş uçakları tarafından Şubat 2016 tarihinde düzenlenen bir hava saldırısında yaralanıyor. Bir süre KDP denetimindeki Duhok hastanesinde tedavi görüyor. Duhok ve çevresindeki KDP yetkilileri ve Peşmerge komutanları Doktor Aydın’ı tanıyorlar. Bir süre sonra daha kapsamlı tedavi olabilmek için Rojava’ya geçmek istiyor. Sivil bir araçla, silahsız halde Rojava’ya giderken Zaxo yakınlarında KDP yetkilileri ve Asayiş tarafından gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor.

Tutuklanma tarihi tam olarak 28 Şubat 2016’dir.

PKK ve KDP yetkilileri arasında bu süre zarfında yapılan çeşitli görüşmelerde Doktor Aydın meselesi gündeme getiriliyor ve serbest bırakılması isteniyor. Doktor Aydın’ın Duhok’ta nerede tutulduğu PKK tarafından bir şekilde öğreniliyor. Doktor Aydın, KDP’nin uygulamalarını protesto etmek için açlık grevi eylemine başlıyor. Türkiye’den giden bir ekibin Doktor Aydın’ın sorgusuna katıldığı söyleniyor.

PKK tarafı konuyu diyalogla görüşmek istediğini belirtiyor ve bu bilgiyi kamuoyuna açıklamıyor.

Ancak bir seneden fazla bir süre geçmesine rağmen KDP, Doktor Aydın’ı serbest bırakmıyor. Yaralı olduğu ve tedavi ihtiyacı olduğunu bilinmesine rağmen bu tutum değişmiyor.

Halk Savunma Merkez Karargah Komutanlığı açıklamasında, Doktor Aydın’ın Türkiye’ye teslim edilip edilmediğine dair herhangi bir ibare bulunmuyor. Ancak ‘ortada ihanet ve işbirlikçilik yoksa derhal serbest bırakılmalıdır’ deniliyor.

KDP, Türk medyasında çıkan haberler ve HSM Komutanlığı açıklaması hakkında herhangi bir açıklama yapmış değil.

Ancak yerel kaynakların verdiği bilgilere göre Doktor Aydın Türk güçlerine teslim edilmiş. Özellikle Duhok ve Zaxo’yu kendi Karargahları gibi kullanan Türk istihbaratı ve karanlık güçleri Doktor Aydın’a yönelik işkence ve sorguyu bizzat yürütüyorlar. Türkiye’ye götürüp götürmedikleri net değil.

Bu KDP’ye sorulması gereken sorular şunlar;

1- Yaralı bir gerillayı neden tutukladınız?

2- Yaralı halde yakaladığınız kişinin Doktor Aydın isimli PKK gerillası olduğunu biliyordunuz. Bu konuyu hangi zeminde PKK ile pazarlık konusu yapmak istediniz?

3- Bir yıldan fazladır tutuklu olan söz konusu gerillayı neye karşılık Türk güçlerine teslim ettiniz? Etmemişseniz Doktor Aydın nerededir, yaşıyorsa her hangi bir mahkemeye vb. yasal uygulamalara maruz kaldı mı?

4- Doktor Aydın isim gerillanın ‘TAK sorumlusudur’ gibi gerçeği yansıtmayan bilgileri siz mi Türk medyasına servis ettiniz? Doktor Aydın’ı böyle tanıtıp karşılığında Ankara’dan ne aldınız?