Kerkük'teki iki günlük nöbet eylemi son buldu

Kerkük'te Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çekmek amacıyla başlatılan iki günlük nöbet eylemi basın açıklamasıyla son buldu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek amacıyla Kerkük’te Kale Bahçesi’nde başlatılan iki günlük nöbet eylemi yapılan basın açıklamasıyla son buldu. 5 Mayıs günü Tevgera Azadî, Kürdistan Özgür Kadın Hareketi ve Kürdistan Yurtsever Gençlik Hareketi öncülüğünde başlatılan eylemde çadır kurularak çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Kerkük'te yaşayan Kürt, Arap ve Türkmen halklarının yoğun katılım gösterdiği eyleme Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Goran (Değişim) Hareketi, Hizbî Zehmetkêşanî Kurdistan (Kürdistan Emekçiler Partisi), Kürdistan Halkı Demokratik Hareketi, Irak Komünist Partisi ve Kerkük Zerdüştiler Merkezi de destek ziyaretlerinde bulundu. İki günün ardından eylem basın açıklamasıyla sonlandırıldı.

Basın açıklamasını okuyan Aso Mihemed, Öcalan'ın esir alınmasıyla Kürt halkının Ortadoğu'da statü sahibi olmasının önünün alınmak istendiğini belirterek, "Ama işgalcilerin bu planı Önder Apo'nun zindan direnişi ve Kürt halkının onun felsefesi doğrultusunda gösterdiği mücadeleyle boşa çıkarıldı. Apocu hareket bugün Kürdistan'ın dört parçasında işgalcilere ve Kürt halkının düşmanlarına karşı mücadele ediyor" dedi.

Öcalan'ın 18 yıldır zindanda olduğunu ve son iki yılda da kendisine ağırlaştırılmış tecrit uygulandığını hatırlatan Mihemed, "Türk devletinin bu kirli ve tehlikeli politikasını lanetliyoruz. Ayrıca başta CPT olmak üzere uluslararası insan hakları örgütlerinin bu konudaki duyarsızlıklarını da kınıyoruz. Bu tecriti asla kabul etmiyoruz" diye kaydetti.

Mihemed'in ardından söz alan Tevgera Azadi Kerkük Eşbaşkanı Rihan Himadî ise Öcalan'ın özgürlüğü için eylemlerinin devam edeceğini belirtti. Daha sonra söz alan Bereyî Gel (Halk Cephesi) Kerkük üyesi Sirvan Necar da tecrit son buluncaya kadar her yerde mücadele edeceklerine vurguda bulundu.

Nöbet eyleminin ardından yapılması planlanan kitlesel yürüyüş ise kentte etkili olan şiddetli yağmurdan dolayı yapılamadı.