GÖRÜNTÜLÜ

Kerkük Kültür Merkezi: Çalışmalarımız durma noktasında

Güney Kürdistan'da Kültür Bakanlığı’na bağlı Kerkük Aydınlar Birliği ve Kültür Sanat Merkezi ekonomik kaynak yetmezliğinden çalışmalarını yarıya düşürdü.

Güney Kürdistan'da Kültür Bakanlığı’na bağlı Kerkük Aydınlar Birliği ve Kültür Sanat Merkezi ekonomik kaynak yetmezliğinden çalışmalarını yarıya düşürdü. 

Kerkük kültür merkezin yöneticilerinden Muhammed Seyid, çalışmalarının durma noktasına geldiğini, belirterek “Üç aydır binamızın kirasını dahi ödeyemiyoruz. Güney hükümeti ekonomik krizi gerekçe yaparak çalışmalarımızın kapsamını küçülttü. Valilikte ‘siz Güney Kürdistan’a bağlısınız’ diyerek yardım taleplerimizi geri çevirdi” dedi. 

Kerkük’te üç yıldır yapımı tamamlanan kültür sanat merkezinin de boş bırakıldığı halde kendilerine verilmediğini ifade eden Seyit, ayrıca geçtiğimiz aylarda Kerkük’te açılışı da Kerkük valisi Necmettin Kerim tarafından yapılan Humeyni Kültür Sanat Merkezi’nin, kültürel çalışmalardan ziyade siyasi çalışma yapmak amacı taşıdığına inandıklarını belirterek buna izin verilmiş olmasına da tepki gösterdi. 

‘KÜÇÜLTME KARARI KÜLTÜR SANAT ÇALIŞMALARINA BÜYÜK ZARAR VERİYOR’

Güney Kürdistan’da yaşanan ekonomik ve siyasi krizden dolayı Kerkük il Kültür Sanat Merkezi olarak çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını belirten, yönetim üyesi Muhammet Seyit, üç aydır çalışmalarını yürüttükleri binanın kirasını dahi veremediklerini söyledi. 

Seyit yaşadıkları zorlanmalara dair şunları belirtti: “Kültür bakanlığı kendi bünyesinde yer alan kültür ve sanat merkezlerini küçültme kararı aldı. Bizim merkezimiz de bu çerçeveye giriyor. Dolayısıyla bu karar, Kerkük’teki kültür sanat çalışmaları için büyük bir darbe olacaktır. Çünkü Kerkük’te zaten sadece bir şubemiz var. Süleymaniye, Hewler ve Duhok’ta genel merkezler var ve her genel merkeze bağlı 18 şube var. Oralarda bütçesizlikten dolayı bazı merkezler birleştirilip küçültülse bile çalışmalarını çok fazla etkilemez. Oysa biz sadece bir şubeyiz ve çalışmalarımızın etkilenmemesi için alınan bu kararın dışında tutulmamız gerekirdi.” 

‘TEK KÜLTÜR MERKEZİYİZ AMA BUNA BİLE GEREKEN DESTEK SUNULMUYOR’

Kerkük’te tek kültür merkezi olduklarını belirten Seyit, “Buna dahi Güney Kürdistan hükümetine bağlısınız diyerek, valilik hiçbir yardımda bulunmuyor” diye konuştu. Bu durumun Kerkük’teki kültürel çalışmalara büyük zarar verdiğini söyledi. 

“Kerkük valiliği ve il genel meclisi Güney Kürdistan hükümetine bağlı olduğumuz için hiçbir şekilde bize destek vermiyorlar. Bize ‘siz Güney Kürdistan hükümetine bağlısınız, biz ise Irak merkezi hükümetine bağlıyız’ diyorlar. Onun için hiçbir ortaklık ve ilişki durumumuz gelişmiyor. Hiçbir yardım alamıyoruz. Zaten yerel hükümet de bütçemizde kesintiye gitti. O açıdan şehrimiz şu anda kültür, sanat ve edebiyat çalışmaları açısından zorlu bir dönem yaşıyor. Kaldı ki, bizim dışımızda Kürtçe çalışma yapan merkez yok sadece bizim kültür sanat merkezimiz var hali hazırda. Ümit ediyoruz ki hükümet bizi aldığı bu kararın dışında bırakır.” 

‘ÇALIŞMALARIMIZ FARKLILIKLARIMIZIN KAYNAŞMA ARACIDIR’

Kültür sanat merkezinde Kerkük’te bulunan birçok etnik ve kültürel yapının iç içe çalışma yürüttüğünü, bunun kentteki farklılıklar arasında önemli bir kaynaşma yarattığını kaydeden Seyit “Siyasi farklılıklar bu kültürel çalışmalarla çatışma kaynağı olmaktan çıkıyor” diyerek şöyle konuştu: “Biz hem bu farklılıklar arasında ayrışmayı ortadan kaldırıyoruz hem de bu farklılıkların kendisini yaşatmasını, geliştirmesini sağlıyoruz. Bu merkezde sadece Kürtler değil, Araplar, Türkmenler, Süryaniler de çalışma yürütüyor. Hepimiz iç içeyiz. Dolayısıyla siyaseten oluşan düşmanlıkların da aslında bu şekilde önüne geçiyoruz. Kaldı ki bir kültürel mozaik olan Kerkük’te birlikte, iç içe yaşam da ancak bu şekilde sağlanabilir. Ancak mevcut durumda kültürel etkinlikler yapamıyoruz. Yerimiz olmadığı için eğitim faaliyetlerini dahi durdurduk.”

‘ZENGİN AMA FAKİR BİR KENT KERKÜK’

Kerkük’ün zengin bir petrol kenti olmasına rağmen her tarafından fakirliğin koktuğuna da dikkat çeken Kerkük Kültür Merkezi Yöneticilerinden Muhammed Seyit “Kerkük petrolünden herkes faydalanıyor ama bir tek Kerkük halkı faydalanamıyor. Petrol paralarının hepsi silah ve patlayıcı olarak halklarımızın üzerine yağıyor. Kerkük petrolünü Irak merkezi hükümeti götürüyor, Güney Kürdistan hükümeti götürüyor ama Kerkük bu petrol gelirinden hiçbir hizmet alamıyor” diyerek Kerkük’ü görmemiş birinin onu Avrupa’nın lüks şehirleri gibi hayal ettiğini, tüm caddelerinin mermerlerle döşenmiş olduğunu sandığını ama gelip gördüklerinde de şok olduklarını, çünkü şehrin birçok yerinde halen doğru düzgün asfalt bile olmadığını, söyledi. 

‘BİR SERGİ BİNAMIZ DAHİ YOK’

Kerkük gibi kültürel açıdan zengin bir kentte bir sergi salonu dahi olmamasını da eleştiren Seyit, üç yıl önce yapılan kültür sanat merkezinin de halen boş bırakıldığını, kendilerine devredilmesi için defalarca başvurduklarını buna rağmen boş bırakılarak kendilerine verilmediğini belirtti. 

“Örneğin tiyatro, resim vb. çalışmalarımızı sergileyebileceğimiz bir salonumuz yok. Dışardan bir ressam gelip Kerkük’te çalışmalarını sergilemek istese salon bulamaz. Bu tür çalışmalarımızı içinde muhafaza edecek yerimiz de yok. Üç yıldır biten bir kültür merkezi var, fakat sadece partilerin etkinliklerinde kullanılıyor. Halkın hizmetine sunulmuyor. Kendimiz gidip o merkezi hem muhafaza etmek hem de kültür sanat çalışmalarımızı yürütmek için istedik, ancak valilik vermedi” diyen Seyid, boş tutulduğu halde kendilerine verilmediğini de sözlerine ekledi.

HUMEYNİ KÜLTÜR MERKEZİ SİYASİ AMAÇLA AÇILDI

Geçtiğimiz Şubat ayında Kerkük’te açılışı Kerkük valisi Necmettin Kerim tarafından yapılan Humeyni kültür merkezinin açılmış olmasında tepki gösteren Seyit “Bu merkez tamamen siyasi amaçlı açıldı” dedi.

Bu kültür merkezinin açılmasını doğru bulmadıklarını da vurgulayan Seyid şöyle konuştu: “İran rejimi halkın çıkarları için öyle bir merkez açmaz. O merkezin perde arkasında başka planlar var. Bunu açık açık da söyledik. Kerkük’te kendi çalışmalarımıza önem vereceğimize şehrimizin valisi resmi bir şekilde gidip öyle bir merkezin açılışını yapıyor. Humeyni merkezine verilen önemin yarısı bizim çalışmalara verilseydi bugün gençlerimiz yurtdışına göç etmezlerdi.”