KNK: Demokratik federal sisteme sahip çıkılmalı

KNK, Rojava -Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi'ni kutlayarak, Kürt halkına, uluslararası topluma ve demokrasi güçlerine krizin çözülmesi için bu sistemi tanıyıp destek vermeye çağırdı.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Rojava’da dün bölge halklarının gerçekleştirdiği Kurucu Meclis toplantısında kabul edilen Rojava -Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi’ne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Rojava Devrimi'nin tüm sıcaklığıyla bölge halklarını kucaklamaya devam ettiğine vurgu yapılan KNK açıklamasında, Kürt halkının bir kez daha tarihi ve demokratik bir adıma damgasını vurduğu, bunun da halkların geleceği için son derece önemli olduğu kaydedildi.

Bu tarihi adımın da “üçüncü dünya savaşı” olarak adlandırılan zorlu bir süreçte verilen ağır bedeller sonucunda atıldığının belirtildiği açıklamada, "Rojava halkı, demokratik birlik ve öz savunmayla halkların kendi sorunlarını çözebileceğini göstermiştir. Rojava halkları, demokratik federal sistem ilanıyla tarihte mucizelere yer olmadığını, halkların emeği ve alın terinin olduğunu kanıtladı. Bu adım halkların savunmasında bir kalkan rolü oynayacak, rejimin köhnemiş tekçi ve halkların dini inançlarını istismar eden diktatoryal zihniyeti, bu sistemle bertaraf edilerek, bölge gerçek bir barış ve demokrasi vahasına dönüşecektir” denildi.

'ÇÖZÜMÜN TEMELİ'

Uluslararası toplum ve demokrasi güçlerini de demokratik federal sistemi tanımaya ve destek olmaya çağıran KNK, bu adımın halkların iradesiyle geliştiğine, tüm bölgeye umut kaynağı olduğuna; Suriye krizinin çözümüne örnek teşkil edecek bu sisteme herkesin destek olması gerektiğine işaret etti.

“Bu sistem Suriye krizinin çözümünün temelidir” denilen KNK açıklamasında, küresel güçlerin de bu gerçeği görüp ilan edilen federal sistemi tanımaları ve meşruiyet kazandırmaları istendi.

Açıklamanın sonunda, dört parçadaki Kürdistan halkına da bu kazanıma sahip çıkma çağrısı yapıldı.