KNK: Dersim'deki soykırımın hesabı sorulmalı

KNK, "Dersim Katliamı'nın hesabı düşmandan sorulmalıdır" dedi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Dersim Soykırımı'nın yıl dönümü vesilesiyle bugün yazılı açıklamada bulundu.

Bundan 80 yıl önce Dersimde yedisinden yetmişine kadar Kürtler katliamdan geçirildi. Dersimlilerin yaşadığı yürek yakıcı bir durumdu bu.”

Türk devletinin 4 Mayıs 1937'de resmi bir karar ile Dersim halkını yok etme kararı aldığına dikkati çeken KNK, "Türk devleti büyük bir kin ve öfke ile karadan ve havadan Dersim'e saldırdı. Bu saldırılarda binlerce Kürt katliamdan geçirildi, binlercesi yaralandı ve birçok insan da göçe zorlanarak topraklarından edildi. Bütün bu yapılanlardan ötürü Kürt halkının içinde hep bir acı olmuştur ve Kürtler bunu hiçbir zaman unutmayacaktır. Kürtler hem bu soykırımı gerçekleştirenleri, hem de bu soykırımı unutmamalıdırlar" dedi.

Açıklamada şunlar da ifade edildi:

"Kürtlere yönelik yapılan soykırımı KNK olarak 80 yıldan sonra hiçbir şekilde unutmadık ve bu soykırımı bütün gücümüz ile kınıyoruz. Halkımız hiçbir zaman bu mücadelenin öncü güçlerini unutmamalı ve hafızalarını hep güçlü tutarak hesap sormak için düşmanın karşısında hep durabilmelidir. Onun için de Dersim Katliamı'nın hesabı düşmandan sorulmalıdır.”