Kobanê Newroz’unda Demokratik Federalizm selamlandı

Kobanê’nin Miştenur Tepesi’nde kutlanan Newroz’da konuşan Rojava Demokratik Federal Suriye Meclisi Eşbaşkanı Mensur Sellum, Cenevre görüşmelerinin sorunu derinleştirdiğini, ilan ettikleri meclisin çözüm önerdiğini söyledi.

Kobanê’nin Miştenur Tepesi’nde kutlanan Newroz’da konuşan Rojava Demokratik Federal Suriye Meclisi Eşbaşkanı Mensur Sellum, Cenevre görüşmelerinin sorunu derinleştirdiğini, ilan ettikleri meclisin çözüm önerdiğini söyledi. Sellum, “Biz meşru gücüz. Ahlak, toplum ve demokrasi bizde. Bu sebeple yanımızda durun ve bir an önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı serbest bırakın” dedi.

Kobanê’de “Özgür Rojava ile Demokratik Federal Suriye’ye doğru” şiarı ile Miştenur Tepesi’nde yakılan Newroz ateşi, büyük bir coşku ile harlanıyor. Saygı duruşu ve ulusal marş ile başlayan programda Arin Mirkan Çocuk Korusu sahne aldı. Engellilerin oluşturduğu Koma Gulava ve çocuk folklar gruplarının halay gösterimi ile devam eden program, Rojava, Demokratik Federal Suriye Meclisi Eşbaşkanı Mensur Sellum’un konuşması sürdü.

Arapça konuşan Sellum, şunları söyledi: “Meclisimiz adına Kürtlerin ve ezilen tüm Dünya halklarının Newroz Bayramı’nı kutluyorum. Bugünlere gelmede yaşamını yitiren tüm özgürlük şehitlerini anıyorum. Yine YPG/YPJ, Asayiş ve QSD savaşçılarının bayramını kutluyorum. Umut ediyorum ki Newroz ateşi, Suriye halklarının kurtuluşuna vesile olacaktır ve böylelikle kahraman Efrîn halkı da mutlu ve rahat olacaktır. Burada Umer El Mixtar’ın kentinde devrimci, özgürlükçü gençlere yüreğimizi açtık. Özgürlük ışığının yakıldığı kahraman Kobanê’deyim. Arîn’in dünyayı bedeni ile salladığı Miştenur’dayım. Ben burada Arap, Kürt, Ermen, Asuri, Türkmen, Süryanilerin misafiriyim.”

Rojava ve Suriye devrimlerine karşı kurulan komplolara karşı durduklarını söyleyen Sellum, “Cenevre 1-2-3 görüşmelerine Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın desteğindeki El Nusra, Ehrar El Şam ve bağlı grupları katıp sorunu derinleştiriyorlar. Bu ülkeler DAIŞ’a destek vererek Rojava Devrimi’ni boğmak istiyorlar. Biz kongremiz ve kurulan meclisimiz ile federal sistemi inşa ediyor ve bölgemizdeki halkların birlikte eşit, özgür yaşamını örüyoruz. Kongre çok şeffaf gerçekleşti ve çalışmaları şeffaf olacak. Herkes tüm halkların temsil edildiğini gördü. Kongrede öne çıkan başlık demokratik Suriye’nin bölünmeden tüm halklar ve farklılıklar için yurt olması oldu” diye konuştu. Sellum, konuşmasının sonunda uluslararası güçlere ve demokrasi güçlerine seslenerek, “Biz meşru gücüz. Ahlak, toplum ve demokrasi bizde. Bu sebeple yanımızda durun ve bir an önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı serbest kılın” dedi.

Ardından Newroz coşkusundaki halk uzun bir süre “Bijî serok Apo” ve “Newroza Serok Apo pîroz be” sloganları attı.

Kobanê Kantonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Enver Muslim ise yaptığı kısa konuşmada, Newroz’un Kobanê’de kutlanabilmesine vesile olan direnişçileri andı.

Muslim’in konuşması ardından TEV-ÇAND sanatçıları ve tiyatro ekibi sahne aldı. Coşkunun eksik olmadığı kutlamada atılan sloganlar ile Kuzey Kürdistan’da süren direniş selamlanıyor.