GÖRÜNTÜLÜ

Kobanêli aileler, memleketlerine dönecekleri günün hayaliyle yaşıyor

Urfa'ya gelen Kobanêli aileler, Kobanê'deki yaşam şartlarının biraz daha düzelmesi halinde memleketlerine dönecekleri günün hayalini kuruyor.

Kobanê'ye DAİŞ çetelerince yapılan işgal ve katliam saldırıları nedeniyle yaşam alanlarını bırakmak etmek zorunda kalarak Urfa'ya gelen Kobanêli aileler, Kobanê'deki yaşam şartlarının biraz daha düzelmesi halinde memleketlerine dönecekleri günün hayalini kuruyor.
 
AKP destekli insanlık düşmanı barbar DAİŞ çetelerinin Rojava'nın Kobanê Kantonu'na dönük gerçekleştirdiği işgal ve katliam saldırıları nedeniyle yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalan Kobanêli aileler, Kobanê'ye uygulanan ambargonun kaldırılması durumunda şartların iyileşmesi ve geri dönmeyi umut ediyor. Çetelerce yapılan saldırılarda yaşam alanları bırakmak zorunda kalan Urfa'ya yerleşen Kobanêli aileler yurtsever halkın desteği ile ayakta kalmaya çalışırken, savaşlardan en çok etkilenen kadınlar özlemini çektikleri Kobanê'deki şartların iyileşmesi durumda geri dönüş için gün sayıyor.
 
'KENDİ MEMLEKETİMİZİ, TOPRAĞIMIZIN HASRETİNİ ÇEKİYORUZ'
 
Kobanê'nin çevre köylerinde yaşayan ve DAİŞ çetelerinin köylerini yakıp yıkmaları sonucu evsiz kalan ve tek çocuğu olan Fuad'ın da kaybolması sonucu kendisinden bir daha haber alamayan Yaza Bêkir (67), tüm yaşadığı acılara rağmen Kobanê'ye geri döneceği günü bekliyor. Kobanê'de çalışıp çabaladıklarını ve mutlu olduklarını belirten Bêkir, Türk devletinin destek verdiği DAİŞ çetelerinin saldırıyla yerlerinden yurtlarından olduklarını dile getirdi. Kuzey Kürdistan'daki yurtsever Kürt halkının desteğiyle ayakta kalmaya çalıştıklarını belirten Bêkir, "Çeteler tüm varımızı yoğumuzu yağmaladı, yaktı yıktı. Bir şeyimiz kalmadı. Bir buçuk yıldır burada mülteci olarak yaşıyoruz. Kendi evimizden yurdumuzdan ettiler bizi. Kendi memleketimizi, toprağımızın hasretini çekiyoruz. Her geçen saat her geçen dakika kendi yaşam alanlarımızın özlemini yaşıyoruz. Eşimizi dostumuzu akrabalarımızı kaybettik. Şartların biran önce iyileşmesi ve kendi memleketimize döneceğimiz günü bekliyoruz" diyerek duygularını ifade etti.
 
'EVİMİZE, YURDUMUZA DÖNMEK İSTİYORUZ'
 
Kobanê'ye yapılan saldırılar sırasında yaşadıkları acı ve hislerin tarifsiz olduğunu dile getiren Siyam Berkelê (34) de, daha çocuk yaşlarda olan 3 kız ve 2 erkek çocuğunun yaşadıkları korku ve psikolojik travmalar nedeniyle Urfa'ya geldiklerini ifade etti. Kobanê'deki yaşam koşullarının iyileşmesi durumunda geri döneceklerinin altını çizen Berkelê, "Kendimiz için değil, artık o durumda çocuklarımızın haline yüreğimiz dayanmıyordu. Artık çaresiz kaldığımız için Urfa'ya gelerek yerleşmek zorunda kaldık. Çete saldırılarında büyük bir zulme maruz kaldık. Yoksa biz hiçbir şekilde yaşam alanlarımızı bırakmazdık. Artık çocuklarımızın canlarını kurtarma derdine düştüğümüz için Kobanê'den ayrılmak zorunda kaldık. Kendi yerimizi yurdumuzu çok özledik. Hiçbir yer insanın doğduğu büyüdüğü toprakları gibi olmaz. Arapların çeteler ile bir olup bize saldırmasını kabul edemiyoruz. Daha önce kapı komşularıydık. Ancak saldırılar sırasında çeteler ile bir olup size saldırdılar. Evimize yurdumuza dönmek istiyoruz. Şartlar iyileşir iyileşmez dönmek istiyoruz. Kaldığımız başkalarının yeri bizimkisinden ne kadar iyi olursa olsun insanın yeri kadar olmaz. Toprağımızın üzerinde yaşamak ve Kürtlerin artık birlik olmasını istiyoruz" dedi.
 
'NE OLURSA OLSUN KENDİ MEMLEKETİMİZDEN VAZGEÇEMEYİZ'
 
Saldırıların ilk başında kaldıkları köylerinden Kobanê merkeze taşındıklarını, Kobanê merkezde de çatışmaların başlaması nedeniyle Suruç'a geçmek zorunda kaldıklarını 65 yaşındaki Fatma Hacî Êli de, geçen süre zarfından çok acılar yaşadıklarını belirterek, düşüncelerini şöyle dile getirdi: "Kuzey Kürdistan'daki yurtsever Kürt halkının yardımları ile ayakta kalmaya çalışıyoruz. Buradaki halkımız bize yardım etti. Onlar bize kalacak temin etti. Durumumuz yoktu. Bizim elimizden tuttular. Tek isteğim kendi memleketimizin biran önce eskisi gibi olması ve geriye dönmektir. Artık bu savaşın son bulmasını ve çözüm gelmesini istiyoruz. İnsanın kendi memleketinde ne olursa olsun ondan vazgeçemiyoruz. Şimdi Kobanê'ye gitmek istiyoruz ama başımızı sokacak bir evimiz olmadığı için gidemiyoruz. Kobanê'deki durum biraz daha düzelir düzelmez bizde kendi memleketimizin yolunu tutacağız. Doğup büyüdüğümüz toprağımıza geri döneceğiz. Kendi memleketimizi çok özledik