KODAR’dan Kürt sorununa yaklaşıma ilişkin çözüm projesi

KODAR, İran’daki seçim sürecinde Kürt sorununa yaklaşıma ilişkin çözüm projesi yayınladı.

İran’daki seçimlere ilişkin bir proje yayınlayan KODAR, “Siyasi mücadelenin devamı ve mücadele düzeyini geliştirmede, kültürümüzü koruma ve savunmamızda ısrarlıyız” dedi.

İçinden geçilen bu sürecin 12’inci cumhurbaşkanlığı ve 5’inci yerel seçimi dönemi olduğu belirtilen projede, “Böyle bir dönemde İran karışık bir atmosfer yaşamakta” denildi.

Bu süreçte dünya siyasetinin kriz halinin de gözler önünde olduğu vurgulanan projede, İran İslam rejimi yönetiminin de çok hassas bir dönem ile yüz yüze olduğu belirtildi.

Doğu Kürdistan Özgür Demokratik Toplum Kongresi’nin (KODAR) İran’ın demokratikleşmesi ve Kürt sorunun çözümü için yol haritası yayınladıkları da hatırlatılan projede, hükümete, devlete ve topluma, değerlendirmeler ile beraber pratik çözümün sunulduğu da vurgulandı.

1980’den bu yana siyasetin merkezileşerek, gerileme ve çözümsüzlükte ısrar ettiği de dile getirilen projede, KODAR olarak İran’da yaşayan toplumun ve ulusların haklarını genel planlamalarında esas ölçü olarak belirledikleri de kaydedildi.

Yol haritasında yer alan isteklerin de pratik değerlendirmenin siyasi bakış açısı olan kişilerin, toplum içerisinde kültürel ve hukuksal boyuta yer alması gerektiği de belirtilen projede, seçim sürecinde KODAR’ın alacağı tavrın siyasi tarafların ve adayların aşağıdaki maddelere olan yaklaşımına göre belirleneceği de vurgulandı.

KODAR’ın projesindeki maddeleri ise şöyle:

1-Gerekli demokratik zeminleri oluşturmak amacıyla, güvenlik adı altında uygulanan askeri sistemden çıkıp şeffaf siyasi bir atmosfere geçmek için zemin oluşturma hazırlıklarının başlatılması.

2-İran’da demokrasinin oluşturulması için anayasa değişimine hazırlık yapılması.

3-Sivil toplum, siyasi örgütlenmeler önünde engel olan anayasa maddeleri karşısında, özgürlük hakları çerçevesinde her vatandaş ve toplum grupları eylemlerini geliştirme ve sivil itaatsizlik hakkını değerlendirmesi.

4-Kadına karşı hak görülen zorbalık ve cinsiyetçilik içeren tüm kanun, madde ve tüzüklerin iptal edilmesi.

5-Merkezi idareciliğin yerine genel yönetim alanlarında siyasi, yerel yönetimin esas alınıp, resmi kabul edilip tanıma ve bununla birlikte siyasi, kültürel, ekonomi ve eğitim hakkının uygulanması.

6-Gençlik yönetiminin irade ve gücünü resmi olarak tanıma, her alanda oluşturma, geliştirme ve yürütülmesi için özel kurum ve kuruluşların oluşturulması.

7-Kürt sorununun kabulü ve İran halklarının sorunlarının özel olarak ele alınıp, mezhep ve inançlara çözümcü yaklaşım ile var olan sorunlara çözüm yolu açarak yerel yönetimleri tanıma ve esas alınması.

8- İran’da yaşayan tüm halklar için; Kürt, Azeri, Arap, Belluci, Türkmen ve diğer halklar ile kültürler için üzere yüksekokula kadar anadilde eğitim hakkı.

9-Ekolojiyi tehdit ve tahrip eden tüm projelerin özelde çok sayıda yapılan baraj projelerini iptal edilmesi.

10-Rantçı ekonomiden uzaklaşarak, resmi bir şekilde yönetim hakları ve yerel bölgeleri ele alarak toplum tarafından pazar ekonomisini oluşturulması.

11-Siyasi tutsakların şartsız bir şekilde özgürleştirilmesi, özgür iradenin önünü açma ve var olan idam kanununu kaldırılması.

Kürt halkı ve İran halklarına, her zaman kendi tarihi isteklerinin arkasından gitme, mücadeleyi güçlendirerek, amaç ve hedeflerine ulaşması, geri adım atmaması gerektiğine de dikkat çekilen projede, “Hükümetten, devletten ve seçim sürecinde yer alan siyasi taraflardan olumlu bir cevap alınması, demokratikleşmede büyük adımların atılması anlamına geliyor. Büyük adımlar böylece atılarak, sorunları çözme daha da kolaylaşacaktır. Toplumların yaşam düzeyi de yükselecektir” denildi.

İran’ın özgürlük mücadelesinin siyasi ve irade olarak toplumun şartlarının hazır olduğuna inandıklarına da vurgu yapan KODAR, aynı zamanda dünyada özgürlük mücadelesini geliştirmede sonuç alacağına da inancını belirtti. Projede son olarak, “Siyasi mücadelenin devamı ve mücadele düzeyini geliştirmede, kültürümüzü koruma ve savunmamızda ısrarlıyız” denildi.