Köylülerin hayvanlarını otlatmasına zırhlı engel!

Kağızman’da hayvanlarını otlamak isteyen köylüler zırhlı araçlarla engellendi.

Kars'ın Kağızman ilçesinde hayvanlarını otlatmaya götüren köylülerin önünü zırhlı araçlarla kapatan askerler, köy sakinleri ve muhtar hakkında işlem başlattı. Karşılaştıkları yasak ve engellemelere tepki gösteren hayvan sahipleri, hayvanlarının açlıkla karşı karşıya kalındığını ifade etti.

"Özel güvenlik bölgesi" adı altında yayla ve meraların yasaklanmasıyla ile birlikte hayvancılığın temel geçim kaynağı olduğu Serhat'ta yurttaşlar zor günler yaşıyor. Hayvanlarını otlatacak mera bulmakta zorlanan hayvan sahipleri sık sık askeri engellemelerle karşı karşıya geliyor.

Yayla yasaklarının en fazla yaşandığı yerlerden biri de Kars ve ilçeleri. Kars'ın Kağızman ilçesinde hayvanlarını otlatmak isteyen köylüler asker engeliyle karşılaştı. Zırhlı araçlarla köylülerin önünü kesen askerler, köylüler hakkında işlem yaptı. Yurttaşlara ait hayvanların kulak küpe numaraları alınan askerler, ayrıca muhtarlar hakkında idari işlem başlattı.

Kağızman İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı askerler, yurttaşların hayvanlarını otlatmasına izin vermeyerek, onları bölgeden uzaklaştırılırken, hayvanlarını otlatmak isteyen köylüler de cezai işlem yapılması tehdidiyle karşı karşı kaldı.

Yasak ve engellemelere tepki gösteren hayvan sahipleri, hayvanlarını otlatacak alan bulamadıkları için hayvanların açlıkla karşı karşıya olduğunu belirterek, bu gidişler eldeki tüm hayvanları satacaklarını ifade etti. Yurttaşlar, yasakların artık katlanamaz bir boyuta ulaştığını kaydederek, bölge insanının açlıkla terbiye edildiğini söyledi.

KARS'IN HER BÖLGESİ YASAK!

Kars'ta 'Geçiçi özel güvenlik bölgesi' adı altında bir çok yayla ve mera yasaklandı. Kars Valiliği, 01.01.2017 ile 31.12.2017 tarihleri arasında Sarıkamış Boyalı Ormanları Bölgesi, Sarıkamış-Sarıkamış Güneyi Bölgesi, Sarıkamış-Kağızman-Selim İlçeleri Karanlık ve Keklik Derelerini Kapsayan Bölge, Selim-Bozkuş ve Akçakale Bölgesi, Kağızman-Çemçe Bölgesi, Kağızman-Madur Bölgesi, Kağızman-Kurtkulak Üs Bölgesi ile Kağızman-Şehittepe Üs Bölgelerinde 'Özel güvenlik bölgesi' gerekçesiyle yasak ilan edilmişti.