Küçük Çekdar’ın gözünden İdil...

Şırnak’ın İdil ilçesinde öz yönetim direnişleri sonrası yaşananlar işgal edilmiş bir kenti andırıyor.

Şırnak’ın İdil ilçesinde öz yönetim direnişleri sonrası yaşananlar işgal edilmiş bir kenti andırıyor. İdil’deki görüntüler Cizre ve Sur’dan farksız değil. İlçede şaşılacak tek görüntü üç katlı BDP binasının yıkılıp, molozlarının dahi taşınması. 

Direnişin ve yıkımın en fazla olduğu Turgut Özal Mahallesi’nde, haber için dolaşırken, girdiğimiz bir evin köşesinde, kırık dökük arabaları önüne koymuş, sus pus oturan 6 yaşındaki Çekdar’ı görüyoruz. 

Çekdar ve ailesinin iki katlı evi top atışlarıyla tamamen yıkılmış bir vaziyette. Yıkıntılar içerisinde olup biteni anlamaya çalışan Çekdar’ın, bir de en çok sevdiği arabaları kırılmış.

Gizlice fotoğrafını çekiyoruz küçük Çekdar’ın, bizi fark ediyor, zafer işareti yaparak ‘arabalarımı kırdılar’ diye şikayet etmeye başlıyor bize. Çekdar, bu güzellikleri yok etmek için gelenleri, yakıp yıkmayı beceri sananları anlatıyor bize dili döndüğünce. 

Çekdar’ın en sevdiği oyuncakları arabası ve kamyonuymuş. Evin yıkıntıları arasında bulmuş çıkarmış arabalarını. Onunla biraz sohbet ettikten sonra, yanaklarından öperek ayrılıyoruz evden. 

İşgalciler sadece evleri değil, insanların umutlarını, direniş kültürlerini de yıkmak ve unutturmak için saldırıyor. Küçük Çekdar’ın kırılan kamyonlarını anlatırken yaptığı zafer işareti, umudun ve direnişin hale taze ve diri olduğunu kulakları sağır edercesine bağırıyor. 

Şimdi küçük Çekdar’ın kırılan arabalarını yeniden alıp, yıkılan evini dayanışma ve destekle inşa etme zamanı. 

...