Kürt emekçiler kapitalizme ve faşizme karşı alanlara çıktı

Kürdistan'da 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü kutlamalarında AKP-MHP faşizmine karşı "Boyun eğmeyeceğiz, mutlaka kazanacağız” mesajı verildi.

Soykırımcı saldırıların da protesto edildiği eylemlerde, "Çatışmasızlık dönemlerinde ancak emekçiler ve halklar gün yüzü görmüştür" vurgusunda bulunuldu.

BATMAN

Batman’da 16 Mayıs Stadyumu önünde gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamasına KESK Eş Başkanı Şaziye Köse, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, DBP Eş Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan, HDP milletvekilleri Saadet Becerikli, Ayşe Acar Başaran ile yüzlerce emekçi katıldı. Kutlama halaylarla başladı. Alana Kürtçe Türkçe “Bijî Yek Gulan”, “Taşeronlaştırmaya ve iş cinayetlerine Hayır”, “Evde, işte sömürüye kadın cinayetlerine son” pankartları asılırken, alandaki emekçiler de sık sık, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları attı. Sabahın erken saatlerinden itibaren emekçiler alana gelmeye başlarken, ev emekçileri de bebekleri ve çocukları ile müzik eşliğinde halaya durdu. İş kazalarında yaralanan emekçiler de alanda yerlerini alarak kutlamalara katıldı.

Tertip Komitesi adına konuşan Petrol İş Sendikası Şube Başkanı Şeyhmus Kaygusuz, “Haksız hukuksuz KHK’larla emekçiler işlerinden atılıyor. Muhalif olan basın susturuluyor. Biz de zulme boyun eğmeyeceğimizi ve ülkeyi tek adama bırakmayacağımızı haykırmak için buradayız. Ülke korku imparatorluğuna dönüştürüldü. Ama biz 1980’lerin baskıları ile1990’ların serhıldanlarından geliyoruz ve korkmuyoruz alanlardayız alanlarda olmaya devam edeceğiz. Çözüm süreci yeniden başlamak zorundadır. Çözüm sürecinin bozulmasının tek sorumlusu AKP’dir. Bu nedenle PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmalıdır ve çözüm süreci tekrar başlamalıdır” diye kaydetti.

Ardından alanda toplanan emekçiler Şerzad’ın ezgileri ile halaya durdu.

Petrol İş Sendikası Genel Örgütleme Sekreteri Mustafa Mesut Tekik ise “Eşit özgür ve adil bir yaşamı savunan emekçiler Ankara’da, İstanbul’da, Kobanê’de, Efrîn’de emekçiler alanlarda haklarını savunuyor. Sınıf mücadelesinde yaşamını yitirmiş arkadaşlarımızı anıyoruz. Ant olsun ki değil emeğimiz canımız da gitse özgürlük mücadelemiz sürecek” dedi.

Ardından konuşan DBP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan, “Türkiye işçileri ve emekçileri ile devrimci mücadele veren Kürt halkı nasıl ki 16 Nisan’da Hayır dediyse bugün de Hayır demeye devam ediyor. Bu ülkede AKP ve MHP faşizminin sömürü sistemine karşı bu halklar 16 Nisan’da gereken cevabı verdi. Yıllardır halklarımıza dayatılan baskı ve yıkım politikasının daha fazla yürümeyeceğinin en somut örneği 16 Nisan sonuçlarıdır. Halklar bu baskı ve zulümlere boyun eğmeyecektir. Bu baskılar yüzünden emekçilerin, kadınların ve halkların bir daha alanlara çıkmayacağını hesap ettiler ama Newroz’da, 8 Mart’ta ve 1 Mayıs’ta halk alanlara akarak baskı politikalarına karşı boyun eğmeyeceğini gösterdi” ifadelerini kullandı.

KESK Eşbaşkanı Şaziye Köse 1 Mayıs 1977’de Taksim’de ve 2015 yılında Ankara’da katledilen emekçileri anarak, “İşçiler 150 yıl önce sermayedarlara 8 saat çalışma koşulları düzenlenmesi için bir mücadele başlattı. Ve o mücadele bugün hala sürüyor. Şimdi de 6 saat çalışma mücadelesi yürütülüyor. Bu nedenle 1 Mayıs günceldir ve öyle olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Köse, işçi sendikalarının bölünmüşlüğüne dikkat çekerek, “Bütün işçiler zincirlerinden kurtulup birleşmeli ve ortak mücadele etmeli. 16 Nisan geride kaldı ama bu defter kapanmadı. Hayırlarımızla alanlardayız. Karşımızda halk iradesini tanımayan bir iktidar var. Dokunulmazlıkların kaldırılması ile meclis kendini işlevsiz kıldı. Kayyumlarla halkın iradesi gasp edildi. Defter kapanmadı, ileriki süreçte büyük bir faşizm ile karşı karşıyayız. Ya faşizmi kabul edeceğiz ya da buna karşı mücadele edeceğiz. Biz mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

Sanatçı Rojda’nın seslendirdiği Kürtçe ezgilerle alandaki emekçiler halaya durdu.

Alandaki emekçilere seslenen HDP’li Saadet Becerikli ise “Barış ve demokrasi istediğimiz için katledildik, hapsedildik ve tutuklandık. Bunların hepsi barış istediğimiz için yapıldı. Bundan sonraki süreçte ‘Hayırımızı’ daha da yükselterek zafer ulaşacağız. Zafer direnen halkların olacak. Bütün dünyada böyle oldu. Burada da böyle olacak. Direnen bütün halklara selamlar gönderiyorum ve kazanana kadar direnmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da “Artık 1 Mayıs AKP yüzünden işsizlerin bayramı haline geldi. Ülkede son 40 yılın en büyük işsizlik dönemi yaşanıyor. AKP’den önce işsizlik yüzde 8 iken şimdi ise yüzde 13 çıktı. AKP döneminde resmi rakamlara göre 4 milyon işsiz var. İşsizliğin en az olduğu dönem ise 2014 yılıdır. Çünkü o dönemde çözüm süreci vardı. Ama savaşın yüzünden insanlarımız gün yüzü bile göremediler. Savaşlar hem canı hem ekonomiyi vuruyor. Çatışmasızlık dönemlerinde ancak emekçiler ve halklar gün yüzü görmüştür” dedi.

Konuşmaların ardından etkinlik Servet Kocakaya’nın ezgileriyle son buldu.

DERSİM

Dersim’de Seyid Rıza Meydanı’nda kutlanan 1 Mayıs’a binlerce kişi katıldı. Alana 3 ayrı arama noktasından giriş yapılırken, DHF bayrakları ile alana girmek isteyenlerin bayraklarına müsaade edilmedi. “Wesbo 1 Gulan’, “Asıl iş anlamak sonsuz akışı, ak Munzur ak” yazılı pankartlarla süslenen alan girişlerin başlamasıyla sıcak havaya rağmen doldu. 1 Mayıs katliamında yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başlayan kutlamada ilk olarak 1 Mayıs Tertip Komitesi adına Eğitim Sen Şube Başkanı Süleyman Güler konuşma yaptı. Konuşmasına 40 yıl önce gerçekleşen 1 Mayıs’ta katledilenleri anarak başlayan Güler, 2017 yılının 1 Mayıs’ında dünyada ve Türkiye’de milyonlarca işçinin, adeta 3. Dünya Savaşı koşullarında, çalışma ve yaşam şartlarının giderek ağırlaştığı, işsizliğin, güvencesizliğin normalleştirilmeye çalışıldığı koşullarda girdiğini söyledi.

AKP hükümeti tarafından OHAL ve KHK’ler ile rejimin süreklileştirilmeye çalışıldığını belirten Güler, işçilerin ve emekçilerin acil ve yakıcı taleplerinin gerçekleştirilmesinin yolunun saltanat rejimi ve faşist diktayı püskürtmekten geçtiğini söyledi. Güler daha sonra emekçilerin taleplerini sıraladı.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ise Kirmanckî başladığı konuşmasıyla halkların 1 Mayıs’ını kutladı. Daha önce haksızlık ve hukuksuzlukları AKP'nin cemaat ile yaptığını belirten Önlü, şimdi ise MHP, kaymakam ve Vali ile yaptığını söyledi. Önlü, “Vali, buranın vekili-valisi falan değildir. Buranın MHP-AK Parti ittifakının il başkanıdır. Gaspçıdır, bu halkın iradesini gasp eden kişidir. Bugün de ittifak yaptığı güçler birçok kurum çalışanı yönetici ve belediye eşbaşkanları rehin alınmış. Neyin adına rehin alınıyor? Erdoğan ve Bahçeli adına alınıyor” dedi.

Etkinlikte Güç Birliği adına Hıdır Demir ile DİSK Dersim Şube üyesi Şükran Yılmaz da konuştu. Son olarak Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Dersim Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul’un 1 Mayıs mesajı okundu.

Etkinlik yerel sanatçıların ezgileri eşliğinde halay çekilmesiyle son buldu.

SİİRT

Siirt’te 1 Mayıs KESK Şubeler Platformu öncülüğünde düzenlenen basın açıklamasıyla kutlandı. Güres Caddesi’ndeki Kızılay İş Merkezi önünde yapılan açıklamaya HDP, Barış Anneleri Meclisi, İHD Siirt yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı. Platform tarafından Siirt Valiliği’ne 1 Mayıs’ın Demokrasi Meydanı’nda kutlanmasına yönelik yaptığı yazılı başvurunun reddedildiği için kutlamanın açıklama şeklinde organize edildiği öğrenildi. Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Şube Başkanı Serdar Batur, siyasi iktidar tarafından KHK’larla ihraçlar gibi ülkede uygulanan anti-demokratik uygulamalara karşı sessiz kalmayacaklarını vurguladı.

Açıklamanın ardından kitle “Biji yek Gulan”, “Yaşasın emekçilerin birliği, halkların kardeşliği” ve “Yaşasın 1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma günü” sloganları ve alkışlarla alandan ayrıldı.

MARDİN

Mardin'deki emek örgütleri, "Sömürüye, yoksulluğa, güvencesizliğe, taşerona, OHAL'e, KHK ile ihraçlara Hayır" şiarıyla Karayolu Parkı’nda bir araya geldi. Kutlamaya, KESK, DİSK, TMMOB, TTB, HDP, DBP ve CHP Mardin il ile ilçe örgütleri, HDP Amed Milletvekili İmam Taşçıer ve Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

KESK binasının yanında bir araya gelen emekçiler, " Savaşa karşı barışı savunuyoruz", "KHK'lar iptal edilsin, işimizi geri istiyoruz" ve "Yoksulluk varken, varlık fonu niye?" yazılı pankartlarla miting alanına doğru yürüyüşe geçti. Sık sık "Direne direne kazanacağız" ve "Baskılara, ihraçlara, faşizme 'Hayır'" sloganları ile zılgıtların çekildiği yürüyüşün ardından yüzlerce emekçi iki kontrol noktasından geçerek alana giriş yaptı.

Kontrol noktasında, Cizre’deki sokağa çıkma yasağı döneminde polis kurşunu ile öldürülen sağlık çalışanı Aziz Yural'ın isminin geçtiği pankarta el koymak isteyen polisler, emekçilerin tepkileri üzerine geri çekildi.

Saygı duruşunun ardından başlayan kutlamada SES Mardin Şube Eşbaşkanı Eylem Ergün kısa bir konuşma yaptı. Referandumda kumpasçılar, muhalif gördüğü herkesin hayatını karartmaya çalışan zihniyetlerin kaybettiği belirten Ergün, “Sabah akşam Alevileri aşağılayanlar, kindar ve dindar projelerle çocuklarımızın geleceğini karartanlar kaybetti. Arap'ı, Türk'ü, Kürt'ü, bütün halklar kardeştir diye haykıranlar kazandı. Sokaklarda tüm tehditlere karşı 'Hayır'ın sesini yükseltenler kazandı" dedi.

Ardından konuşan HDP’li Milletvekili İmam Taşçıer ise, 1 Mayıs’ı kutlayarak, bu bayramın zulümkarlara karşı duruşun bayramı olduğunu ifade etti. Konuşmasında ihraç edilen emekçilere değinen Taşçıer, "Özgürlük, birlik, barış için mücadele edenler kazanacaktır. AKP hükümeti, zulme karşı başkaldıran bütün emekçileri işten atıyor. Bunu yalnızca diktatör olan devletler yapar. Bu diktatörlerin sonu Saddam gibi olacak” diye konuştu.

Konuşmanın ardından kutlamalar Sanatçı Xeyri'nin söylediği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

HAKKARİ

Hakkari’de valiliğin 15 Nisan-05 Mayıs tarihleri arasında kentteki bütün eylem, gösteri ve yürüyüşleri yasaklamasından dolayısıyla KESK binasında yapılan basın toplantısıyla 1 Mayıs kutlandı. Toplantıda konuşan KESK Dönem Sözcüsü Musa Bor, “Ülkemizde AKP darbesinin referandum ile kurumsallaştırılmaya çalışıldığı, OHAL, KHK’ler ile rejimini süreklileştirmek, iş güvencemiz ve kıdem tazminatının ortadan kaldırılmak istendiği, istihdam bürolarıyla modern kölelik koşullarının dayatıldığı, kadına yönelik şiddetin normalleştirilmeye çalışıldığı, çocuklara yönelik tacizin yetkililerin eliyle korunduğu, Kürt sorununda çözümsüzlüğü derinleştirecek politikaların tırmandırıldığı milletvekillerinin, belediye başkanlarının ve binlerce siyasetçinin, basın emekçisinin, akademisyenin, aydının, sendika aktivistlerinin tutuklandığı koşullarda 1 Mayıs'a giriyoruz” diye konuştu.

KARS

Kars’ta ise, 1 Mayıs Cumhuriyet Caddesi'nde kutlandı. Eğitim Sen Kars Şubesi önünde toplanan kitle, kortej halinde Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. “Biji Yek Gulan, "Yaşasın 1 Mayıs”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganlarının atıldığı etkinlikte, “Emekçilerin birlik ve dayanışma günü 1 Mayıs kutlu olsun” ile “Mutlaka kazanacağız” pankartları asıldı.

Eğitim Sen Kars Şube Başkanı Çetin Koçyiğit, emekçilerin her yıl 1 Mayıs'ı sermaye cephesine karşı birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutladığını söyledi. HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ise, sadece Kars’ta değil bütün kentlerde ve dünyada emekçilerin, tarihten gelen güçleri ile meydanlarda ve dayanışma içerisinde özürlük, iş güvencesi ile onur mücadelesi verdiğini belirtti.

Konuşmaların ardından etkinlik davul zurna eşliğinde çekilen halaylar ve Kafkas oyunları ile sona erdi.

URFA

KESK, EMEP, TMMOB, İHD, ÖZEDÖNÜŞ, TJA, HDP, DBP, CHP, Urfa Ekoloji Meclisi, Alevi Kültür Dernekleri, İnsan ve Özgürlük Hareketi bileşenlerinden oluşan Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs'ı “Demokratik özgür yaşamı, emeğin mücadelesi ile inşa edeceğiz ve mutlaka kazanacağız” şiarıyla Paşabağındaki Newroz alanında kutladı.

“Savaşa, baskıya ve soruşturmalara Hayır” ile “Güvenceli iş ve güvenceli gelecek için taşerona Hayır” pankartlarının asıldığı kutlama alanına Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Arapça dillerinde yazılan “Yaşasın 1 Mayıs” ile Ankara katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankarta da yer aldı. “Şehit namirin”, “Biji Yek Gulan”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganlarının atıldığı alandan kadınların zılgıtları yükseldi.

Saygı duruşunun ardından konuşan Urfa Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Cevher Öztürk, CHP adına Ahmet Budak, EMEP adına Mehmet Türkmen konuştu.

HDP adına konuşan Dilek Öcalan, yaşanan tüm baskı ve zulümlere rağmen ülkede alanlarda olan emekçileri selamladı. 16 Nisan’da yapılan referandumu hatırlatan Öcalan, “Dün referandumda 'Hayır' diyenler, bugün de 'Hayır daha bitmedi' diyerek 1 Mayıs’ı kutluyor. Bu günleri dişi ve tırnağı ile bu günlere getirenler, Soma'dan, Şirvan’a direnen tüm emekçi işçileri selamlıyor ve yaşamını yitiren emekçileri rahmetle anıyoruz. Emek ve demokrasi mücadelesini yürütenlerin bedel ödeyerek elde ettikleri kazanımlarının heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Bugünden sonra da alanlarda 'Hayır' yankılanmaya devam edecektir. Başta kadın arkadaşlar ve cezaevlerindeki yoldaşların 1 Mayıs’ı kutlu olsun. Emek vermeden bir yerlere ulaşmak için çaba sarf edenler, halkın emek mücadelesi karşısında kaybedecekler” dedi.

Etkinlik, Koma Gulên Xerza'nın müzik dinletisi ile devam etti.

ADIYAMAN

Adıyaman'da ise Ğarğar mahallesinde bulunan itfaiye binası önünde bir araya gelen işçiler, “1 Mayıs işçi bayramı kutlu olsun” pankartı eşliğinde Mustafa Yücel Özbilgin Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından gerçekleştirilen mitinge, HDP, DBP, CHP, EMEP, ÖSP il örgütleri, İHD, Adıyaman Barosu, Kömür Belediye Başkanı Hüseyin Yuka, PSAKD, HBVAKV yöneticileri ile HDP Milletvekili Behçet Yıldırım katıldı.

Kurulan arama noktalarında kitle didik didik aranırken, HDP ve DBP Adıyaman il örgütlerinin “Savaşa, yıkıma, köleliğe direneceğiz. Biji 1 Gûlan” pankartının alana girişi engellenmek istendi. Gerginlik ardından yapılan görüşmeler neticesinde pankart, alkışlar ile alana taşındı. Yapılan saygı duruşu ardından konuşan Eğitim Sen Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Dağdeviren, “Bugünü canlarıyla yaratan 1977, 1989 ve 1996 yıllarında Taksim’de yitirdiğimiz emekçilerin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Özlemlerini gerçekleştireceğimizin sözünü veriyorum. OHAL ve KHK rejiminin hukuksuz uygulamalarına, kamuda yüz binlerce insanın işten atılmasına, açığa alınmasına, cezalara, soruşturmalara, sürgünlere karşı, zorunlu din dersi dayatmasına, farklı inanç ve kültürlerin dışlanmasına, her türlü ırkçı, gerici ve ayrımcı uygulamaya son verilmesi için, anadilde eğitim hakkı için ve ülkenin geleceği için alanlardayız” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından alanda bulunan kitle Koma Evindarın ezgileriyle halaylar çekerek 1 Mayısı kutladı.

ANTEP

KESK Antep Şubeler Platformu da Kırkayak Parkı'nda 1 Mayıs’ı kutladı. Kutlamaya, KESK, DİSK, TMMOB, TÜMTİS, Belediye İş Sendikası, CHP, HDP, ESP, EMEP, YSP, SYKP, TKH, 78'liler Meclisi ve Mücadele Birliği katıldı. Kutlamada işçiler, "Acımızda büyük öfkemizde yastayız", “Özgür yaşam güvenceli iş için kadınlar 1 Mayıs'a", "Savaşa yıkıma köleliği karşı direneceğiz yaşasın 1 Mayıs" ve "İş özgürlük adalet Bijî yek bulan” pankartlar ile "Kıdem tazminatı fonuna hayır", "Kıdem tazminatı haktır gasp edilemez" ve "Kıdem tazminatı iş güvencesidir dokunma" dövizleri taşındı.

İşçiler sık sık, "Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarını attı. Saygı duruşu sonrası konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ali Sönmez, KHK ile işçilere dönük yaşanan hak ihlallerine değindi. Sönmez, şunları söyledi: "Ülkemizde OHAL, KHK'lerin süreklileştiği, iş güvencemiz ve kıdem tazminatının ortadan kaldırılmak istendiği, istihdam bürolarıyla modern kölelik koşullarının dayatıldığı, kadına yönelik şiddetin arttığı, çocuklara yönelik istismarın yükseldiği, demokrasi, Alevi sorunu, Kürt sorunu, laiklik sorunu gibi temel sorunların acil çözüm beklediği, binlerce siyasetçinin, basın emekçisinin, akademisyenin, aydının, sendika aktivistlerinin tutuklandığı koşullarda 2017 1 Mayıs'ını kutluyoruz” dedi.

Kutlama halaylarla son buldu.