Kürdün tenceresi...

İdil'de 44 günlük soykırım saldırıları sonrası ortaya çıkan tablo, devletin Kürde tahammülsüzlüğünü bir kez daha gözler önüne seriyor.

İdil'de 44 günlük soykırım saldırıları sonrası ortaya çıkan tablo, devletin Kürde tahammülsüzlüğünü bir kez daha gözler önüne seriyor. Kurşunlarla tenceresi delik deşik edilen Soda Baksaç isimli kadın, tenceresini uzatarak, “Devletin gözünde bu bir teröristtir” dedi. 

Kürdistan halkının özyönetim taleplerine dönük başlatılan saldırıların 44 gün sürdüğü İdil’de sıkıyönetim saldırılarının ardından kente dönen halkın karşılaştığı manzara, Turgut Özal ve Yeni Mahalle için adeta savaş uçakları ile bombalanmış bir kent manzarasını yansıtıyordu.

Her iki mahallede yaşanan yıkım saldırıların 79 gün sürdüğü Cizre’yi aratırken, kente dönen İdil halkı, yıkılan evlerinin harap olan bahçelerinde yaşamlarını sürdürerek, direnişlerini devam ettiriyor.

Turgut Özal Mahallesi’nde yaşayan Baksaç ailesi de bu ailelerden sadece biri. Evlerinin bahçesinde toprağın üzerine kurdukları sofrada yemek yiyen Baksaç ailesinin, yoldan geçen gazetecileri yanlarına davet ediyor. Baksaç ailesi bir taraftan yemek yiyip bir taraftan da hüzünlü bir şekilde yıkılan evlerinin enkazına bakarken, evin annesi Soda Baksaç’ın dilinden “Burası İdil’in en güzel mahallesiydi. Herkes buraya kıskanarak bakardı. Yeşilliği, her şeyi ile en güzel yer burasıydı” cümleleri dökülüyor. 

Bu cümlelerin ardından biraz duraksayan Baksaç, kurşunlarla delik deşik olan bir çelik tenceresini eline alarak, “Bunun ne olduğunu biliyor musun?” diye sordu. Anne Baksaç, sorduğu soruya bir daha kendisi cevap vererek, “Devletin gözünde bu bir teröristtir” cümlesini kuruyor. 

Baksaç’ın ardından söze Baksaç ailesinin komşusu Mevlüt Aydın devam ediyor. Aydın, mahallelerinde komün bir yaşamın 9 ay kadar önce inşa edilmeye başlandığını anımsatarak, devlet güçlerinin ilk saldırılara başladığı günlerde duvarlara yazdıkları “Devlet Geldi” yazılamasına atıfta bulunarak, “Devletin askeri polisi gelmeyene kadar mahallemizde kimsenin bir sıkıntısı yoktu” diye konuştu.

Sözlerine mahallelerinde öz yönetimdeki gençler tarafından uyuşturucu, hırsızlık ve tefeciliğin yok denecek kadar az seviyeye indirildiğini belirten Aydın, şimdiki tek kaygılarının hırsızlık, tefecilik ve uyuşturucu tacirlerinin yeniden mahallelerinde türemesi olduğunu dile getiriyor. Soykırım saldırıları öncesinde halka zarar veren şahısların ortada görünmediğini belirten Aydın, söz konusu kişilerin şimdilerde ortalıkta cirit attıklarını dile getirerek, “Her ne olursa olsun halk olarak bizim için her şey bitmiş değil. Biz yine eskisi gibi zararlı olan her şeyle mücadele edeceğiz” sözleri ile İdil halkının direnişinin de süreceği mesajını veriyor.

...