Kuzey Suriye 1. Belediyeler Konferansı'nın sonuç bildirgesi

Rojava-Kuzey Suriye 1. Belediyeler konferansı sona erdi. Konferansta önemli kararlara imza atıldı.

Rojava-Kuzey Suriye 1.Belediye Konferansı, "Demokratik Belediyeler, Kuzey Suriye Federasyonu'nun gelişme temelidir" şiarıyla Girkê Legê’nin Rimêlan kasabasında Aram Tigran Kültür Merkezi’nde 9 Temmuz’da başladı. Konferansa 400 delege ve birçok misafir katıldı.

Konferansın sonuç bildirgesine göre; Belediyeler ve Ekoloji Konseyi, Demokratik Belediyeler olarak değiştirildi. Belediye Meclisi ve Bölge Meclisi birleşti. Eşbaşkanlar seçildi. Belediye Meclisi üyeleri Bölge Meclisi’nin düzenlenecek ilk toplantısında seçilecek. Yüzde 30 kadın kotasıyla kadınlar belediye meclisinde temsilini bulacak. Bölge Meclisi Belediye Meclisi içerisinde de yer alacak.

Konferansta alınan kararların diğerleri de şöyle:

"Belediyelerdeki kişi sayısı arttırılacak. Belediye çalışmalarına yer almak isteyen ve uzaklaştırılacak kişiler için bir mekanizma oluşturulacak.

Belediyeler için ayrılan yıllık gelir belirlendi. Bu bütçeden yüzde 10’u kadınlara ayrılacak projeler için kullanılacak.

Belediyeler ve komünler koordine içerisinde faaliyet yürütecek. Demokratik Özerklik Yönetimi ilkeleri çerçevesinde örgütlenme çalışmaları yürütülecek.

Su sorunu giderilecek.

Meclis ve Komünler, toplum içerisinde temizlik kültürünü yaygınlaştırmak için koordineli bir şekilde çalışacak."

KOORDİNASYON OLUŞTURULACAK

Konferansta kültür ideoloji, ekoloji, örgütlenme, yönetim, kadın çalışmaları, turizm, sanat, ekonomi ve sağlık alanlarında çalışmaların yoğunlaştırılması için de karar alındı. Buna göre; plan-programın koordine edilmesi için Rojava’da bir komite oluşturulacak. Her yıl konferans düzenlenecek. Konferansta Belediye çalışmaları için Rojava kantonları düzeyinde bir koordinasyon oluşturulması kararı alındı. Bu çerçevede seçimler yapıldı. 11 kişi koordinasyon üyesi olarak belirlendi. Yine belediyelerdeki kadın çalışmaları için 7 kişiden oluşan bir koordinasyon belirlendi."

Konferansın kapanış konuşması da TEV-DEM Yürütme Kurulu üyesi Rojhat Laşer tarafından yapıldı. Konferans katılımcılara başarı dileklerini iletti.