ANALİZ

Lice'de 'dev operasyon' mu, 'dev fiyasko' mu?

Lice, Cumhuriyet tarihi boyunca TC'nin inkar, imha ve asimilasyon politikasına karşı direnmiş ve bu sebeple her zaman hedefte olmuş yerleşimlerin başında geliyor.

Lice...

İlkin, Şêx Said önderliğindeki direnişe verdiği destek nedeniyle köyleri yakıldı. Sonra, 1927'de köyler yine yakıldı. 1993 ve 1994'te ise ilçe merkezi günlerce helikopterlerce bombalandı ve bütün köyleriyle birlikte yakıldı. 2015 ve 2016 yıllarında da köyler ve ormanlar yeniden yakılmaya devam etti.

Türk devleti, Ocak 2013'te PKK'nin 2012'deki Devrimci Halk Savaşı karşısında İmralı'da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmelere başlamak durumunda kaldı. Devletin üst düzey bürokratları ve HDP milletvekilleri dahil birçok kişi İmralı'ya giderek 'Çözüm Süreci'nde sorunun "barışçıl" yollarla çözülmesi amacıyla görüşmelerde bulundu.

ÖCALAN UYARMIŞTI

Öcalan her seferinde şu vurguları yaptı: "AKP iktidarı çözüme dair somut adım atmıyor. Süreci bozan taraf olmayacağız ama dikkatli olmak gerekiyor. Anayasal düzenlemeye dair adım atmazlarsa çok şiddetli savaşa hazırlanıyorlar demektir. Kürtler de uzun soluklu savaşa göre hazırlığını öz savunma temelinde yapıp önlemini almalı. Korucu alımı, özel orduya geçiş, kalekol ve baraj inşaları bunun göstergesi..."

Öcalan'ın uyarılarına pratik alanda ilk tepkiyi veren Lice oldu. 2013'te kalekol yapımına direnen Lice halkı tarandı, Medeni Yıldırım askerlerce katledildi.

Yine 2014'te de kalekol yapımına direnen Liceliler 2 ayı aşkın Amed-Bingöl yolunu ulaşıma kapattı. Askerlerin saldırısında Ramazan Baran ve H. Baki Akdemir katledildi.

'YENİ SAVAŞ KONSEPTİ'NDE LİCE

24 Temmuz 2015’te AKP tarafından başlatılan yeni saldırı sürecinde Lice ve çevresi Türk devlet güçlerinin hedefi olmaya devam etti. 2 Haziran 2016'da, AKP’nin kalemşörü Abdulkadir Selvi bu yeni konseptin "önleyici vuruş" olarak tanımlandığını açıkladı. Buna göre, sınır içi ve sınır ötesinde önce hava operasyonu ile gerilla alanlarına saldırılacak, akabinde özel birliklerle "öldürücü vuruş" gerçekleştirilecekti.

Selvi'nin sözünü ettiği "yeni konsept" için ilk uygulama alanı olarak Lice bölgesi seçilmişti.

Selvi, 16 Haziran'daki yazısını Lice'ye ayırmış ve devletin neden Lice'ye o kadar önem verdiğini yazmıştı.

Buna göre, gerillanın Lice gücü ağır bir darbe alırsa, Kuzey Kürdistan ve hatta Türkiye metropollerindeki eylemsellik sona erecekti. Çünkü ‘Lice, komuta koordinasyon ve teknik lojistik bölgesiydi.’

AKP iktidarı emriyle TSK 20 Haziran'dan itibaren Lice merkezli, Hazro, Silvan, Genç, Hani, Kulp, Dicle, Kocaköy dairesel bölgesine hava saldırılarına başladı. 20-23 Haziran arası bölgenin bütün dağları bombalandı, ormanlık alanlar yakıldı.

Türk basını 23 Haziran'da büyük gürültüyle "Lice'de dev operasyon başladı" duyurusunu yaptı. Buna göre;  Bolu, Kayseri, Isparta Elazığ, Malatya, Bingöl, Diyarbakır PÖH ve ayrıca bordo berelilerin katılımıyla Türkiye tarihinde ilk defa "Müşterek Özel Birlik Operasyonu" başlamıştı. Operasyona 8 bin kişilik Özel Birlik katılıyordu. Operasyona 7. Kolordu Komutanlığı "Bayrak-14 Şehit Jandarma Teğmen Abdülselam Özatak Müşterek Özel Birlik" ile 8. Kolordu Komutanlığı ise "Şehit Piyade Binbaşı Turgay Çelik - 1"olarak katılıyordu.

Operasyonun hedefi şöyle açıklandı: "Lice ilçesi kuzey ve güneyi dağlık ve ormanlık alanda faaliyet yürüten, aralarında üst düzey örgüt yöneticilerin de bulunduğu değerlendirilen bölücü terör örgütü mensuplarını etkisiz hale getirmek, bölgede bölücü terör örgütü mensupları tarafından kullanıldığı değerlendirilen sığınak, barınak, depo alanlarını tahrip etmek ve malzemeleri ele geçirmek, bölgede bulunan yerleşim yerlerinde tespit edilen işbirlikçiler ve aranan şahısları yakalamak, bölücü terör örgütünün finans kaynağını kurutmak..."

'EN BÜYÜK OPERASYON' FİYASKOYLA SONUÇLANDI

20-23 Haziran arası sadece hava saldırısı, 23 Haziran-3 Temmuz arası hava saldırısı ve karadan Özel Birlik operasyonu şeklinde devam eden operasyon tam bir fiyasko ile sonuçlandı.

Bir de operasyonda 70 milyon kök Hint keneviri imha edilmişti ve köylülerin tüm araçlarına el konmuştu.

Hint kenevirini kimlerin hangi karakolların yanında ektiğini tüm Liceliler iyi bilir. 70 milyon kök Hint kenevirinin ekilmesi ve bugüne kadar karakolların bundan haberinin olmayacağına kimse inanmaz.

TC'nin ilk Müşterek Özel Birlik Operasyonu olarak günlerce reklamını yaptıkları operasyondan elde ettikleri zafer ancak kitlelerini uyuşturan uyuşturucu balonu oldu!

TC, gerçekten de son 20 yılın en büyük operasyonunu yaptı. Günlerce gerillanın muhtemel üstlenme bölgeleri Heronlar ile izlendi ve uçaklarla bombalandı. En son binlerce kişilik Özel Ordu ile kara operasyonu yapıldı.

Bu operasyon fiyasko ile sonuçlandıysa, buradaki gerilla kapasitesini iyi analiz etmek gerekir. Dar bir bölgede, hava saldırılarına rağmen müthiş bir taktik manevra ile TC'nin büyük bel bağladığı yeni savaş konsepti boşa çıkarıldı. Bu da, yeni dönem gerillasının sadece eylem zenginliğinde değil; modern gerilla mevzilenmesinde de teknolojik teknik üstünlüğüne rağmen devleti nasıl da boşa düşürdüğünü ispatlıyor.