Maxmur halkı Irak’ın parti kapatma kararına karşı yürüdü

Maxmur’da bulunan Şehit Rustem Cudi Mülteci Kampı sakinleri, Irak’ın Tevgera Azadî, PADÊ ve Demokratik Mücadele Cephesi Partisi’nin kapatılmasına ilişkin aldığı kararı kitlesel bir yürüyüşle kınadı.

MAXMUR'DA YÜRÜYÜŞ

Şehit Rustem Cudi Mülteci Kampı sakinleri, Irak Yüksek Yargı Konseyi’nin Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ), Tevgera Azadi ya Civaka Kurdistanê (Kurdistan Özgürlük Hareketi) ve Demokratik Mücadele Cephesi Partisi hakkında aldığı kapatma kararına karşı bir yürüyüş düzenledi.

Şehit Aileleri Kurumu önünde bir araya gelen kitle, Îştar Meclisi öncülüğünde Şehit Aryen Cudi Parkı’na kadar yürüdü. Parkta kitle adına Şehit Jiyan Akademisi Üyesi Diljîn Kara söz aldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İşgalci Türk devleti ve ihanetçi Barzani ailesi, Şengal’i, Kurdistan topraklarını ve buna ek olarak Irak topraklarını işgal etmek ve soykırım operasyonları başlatmak için harekete geçti. Ayrıca Irak hükümetine özerk bölgelerde kurulan yapılar üzerinde baskı yapıyorlar.  Irak’a Özgürlük Hareketi, PADÊ ve Demokratik Mücadele Cephesi’nin kapatılması kararı aldırıyorlar. Bu kararlar demokrasiyi ve halkların öz yönetimini hedef almaktadır. Irak hükümetinin bu kararının, Irak’taki halkların birliğine darbe vuracağını bilmelidir. Bu tarihsel bir hata olacaktır. Irak halkının ve yasalarının toplumsal ve ulusal düzeyde demokratik bir değer taşıdığı biliniyor. Bu nedenle, bu kararın durdurulması gerektiğini söylüyoruz. Irak, halkların ve demokrasinin düşmanı olan bu politikaların içerisine girmemelidir. Şengal Soykırımı’nın 10’uncu yıl dönümünde, bu kararın alınması farklı şüpheleri beraberinde getirmektedir.”

Irak halkı ve hükümetine Şengal’in özerkliğine dokunmama çağrısı yapılan açıklama, şöyle sonlandırıldı: “Şengal’in özerkliğini güçlendirmek için yardımcı olsunlar. İşgalci Türk devletinin müttefiki olmasınlar. 74’üncü fermanda sessiz kalmalarının eleştirisinin pratiğini bu kararı durdurarak göstersinler. Bu yanlıştan bir an önce dönmeleri, ortak yaşam için yeni bir fırsat oluşturabilir.”

Açıklamanın ardından yürüyüş sloganlarla sona erdi.