Memyan’ınki bir oluşma hikâyesidir

Emek yoldaşı olmayı başararak PKK’li olmanın özüne kavuşan Memyan’ınki, bir oluşma hikâyesidir. Ardıl olmanın sorumluluğunu üstlenmiş ve buna denk bir yaşamın savaşçısı olmuştur.

ŞEHİT MEMYAN ARMANC (HAKİM TEKİN)

Kiminin siz peşinden gidersiniz, kimi ise hikâyesiyle peşinizden gelir. Mutlaka anlatılmak, anlaşılmak, bilinmek ister. Çünkü o hikâye zamanın ruhunu taşır bizlere. İnsan kalmakta ısrarın hikâyesidir. O hikâyeye ortak olduğunuzda çoğalırsınız zamanın sonsuz helezonik çemberinde...

Evrenin, dünyanın ve tüm canlıların bir oluşum süreci olduğu gibi halkların ve bireylerin de bir oluşum süreci vardır. Oluşumlar, genellikle belli bir niteliksel birikimin sonucunda gerçekleşir. Eğer oluşum sürecinde büyük bir baskı mekanizmasıyla karşı karşıya kalınıyorsa varlığın parçalanması söz konusu olabilir. Kurdistan coğrafyasında binlerce yıldır sürdürülen kırım, bunun en açık örneğidir. Toplumsal gelişimi sürekli sekteye uğratılan zor mekanizmaları tarafından kuşatılmış bir gerçekliktir Kürtlük. Kürt olmak, tüm bunların farkında olmaktır. Bu farkındalığı yaratan ise Önderlik ve şahsında açığa çıkan PKK olmuştur. Bu anlamda PKK, Kürt rönesansıdır. Rojava’da gerçekleşen kadın öncülüklü devrimle birlikte PKK, tüm Ortadoğu ve gittikçe tüm dünyanın rönesans hareketine dönüşmüştür. İşte 2015’te Bakurê Kurdistan’da başlayan öz yönetim direnişleri, PKK şahsında oluşumu tamamlanan özgür iradeli insanın niteliksel çıkışı olmuştur. ‘Kendini de kentini de yönetmek’ istemi, halkın öz yönetim eylemine dönüşmüştür. Gençler ise bu eylemi en önde sahiplenerek direnişi örgütleyen güç olmuştur. Çiyager, Zeryan, İslam, Roza gibi onlarcası aşkla özgürlüğe koşan kendi ardıllarını yaratmıştır. Bunlardan biridir Hakim Tekin ya da yeni adıyla Memyan. Bu yüzden bir oluşma hikâyesidir Memyan’ınki. Dokunduğunda yüreğinizde iz bırakması bu sebepledir. Ardıl olmanın sorumluluğunu üstlenmiş ve buna denk bir yaşamın savaşçısı olmuştur Memyan. Meleksi gülüşlerin, asil yüreklerin, emeğin yarattığı insanların peşinden direniş mevzilerine koşmayı, ödenmesi gereken bir bedel saymıştır Memyan.

EMEĞİYLE SARILIR YAŞAMA

Qendîl’de gerilla yaşamına adım atar. Bu zamanın insanı olmasa da bu coğrafyanın insanıdır. Attığı her adımda tarihin derinliklerinden kulağına çalınan sesleri duyar. Bu coğrafyanın insanı olmanın bilinciyle arşınlar dağ zirvelerini. Toplumsal gerçekliğini derinlemesine tanır ve bu gerçekliğin taşıdığı sorunlara çözüm gücü olmak için emeğiyle sarılır yaşama. Bu yüzden çok sevilir, can yoldaşı, yürek yoldaşı, emek yoldaşı olmayı başarır. Bundandır hangi yoldaşına sorsanız; “O bir emek insanıydı’’ der. Zaten PKK’yi PKK yapan da bu değil midir? Emek yoldaşı olmayı başaranların yeri değil midir PKK? Memyan, emek yoldaşı olmayı başararak PKK’li olmanın özüne kavuşmuştur. Gerçek bir PKK’li gibi hizmet etmeyi, halkı için emek vermeyi, yoldaşları için emek vermeyi, çalışmayı özgür yaşamın ilkesi saymıştır. Şikayet etmeden, ikirciklik yaşamadan, saf bir yürekle, tertemiz bir emeğin sahibi olmuştur.

TAM BİR PKK’LİDİR

Attığı her adımda arkasında bir iz bırakan dağların yiğit yürekli yoldaşı yalnızca yoldaşlarının yüreğine uzanmakla kalmamıştır. O aynı zamanda Başûr halkının da yüreğini kazanmıştır. Başûrlu çocukların gözlerindeki ışıltının bir nedeni de Memyan olmuştur. Her sorunda yanlarına koşan, sorunlarının çözümü olan Memyan’ı, Qendîl’de tanımayan yoktur. Halkla iç içe yürüttüğü çalışmalardaki titizliği, sorunların çözümündeki yaratıcılığı, halkın dilinde destana dönüşmüştür. Dağların gerillası Memyan, komple kadro kişiliğine ulaşarak gerektiği yerde elinde silahı işgalciliğe kan kusturmayı bilirken, gerektiğinde de halkının hizmetine koşarak halk içinde de öncülük rolünü hakkıyla yerine getirmeyi bilmiştir. Kahramanca şehadete yürüdüğünü duyan halk günlerce yememiş, içmemiş, yas çadırları kurarak Memyan Armanc’a olan bağlılığını göstermiştir. O’nu bilenler, tanıyanlar, hizmetine, çalışma azmine tanık olanlar çocuklarının adını ‘Memyan’ koyarak anılarına sonsuza dek bağlı olma sözü vermiştir. İşte böyle bir hikayenin sahibidir Memyan. Emeğiyle kendisini yaratan, en zor koşulları aşılır kılan, yaşamı güzelleştiren bir dosttur, PKKli bir militandır.

ACILARI BAŞARILARA DÖNÜŞTÜRME SÖZÜ

Yerinde durmayı bilmeyen, her anı büyük bir emekle örülü yaşamında asıl zenginliğin Önderlik felsefesinde derinleşmek olduğunun bilincinde olan Memyan’ın yolu bu kez akademilere düşer. Savaşın kenkinleştiği bir süreçte Memyan’ın temel önerisi savaşa katılmaktır. En ön mevzilerde yer alarak işgalciliği vurmayı, şehit yoldaşlarının intikamını almayı yürekten isteyen dağların asil yürekli yoldaşı Memyan, bu isteğine şartlı bir biçimde ulaşacaktır. Memyan’ın önünde eğitim vardır. PKK’nin temel yaşam felsefesi eğitim üzerine kuruludur. Özellikle de savaşın keskinleştiği anlarda eğitim zaruri bir ihtiyaç olarak kendisini dayatır. Asil yürekli Memyan da savaş alanlarına geçmeden önce ideolojik eğitime dahil olur. Burası zorlu bir alandır. Önderlikle birebir karşılaşılan, birebir Önderliğe, şehitlere ve tüm devrim değerlerine öz eleştiri verilen bir yerdir eğitim. Bu bilinçle, tüm gerçekliğiyle Önderliğin ve şehitlerin karşısına çıkar. Elbette yılların biriktirdikleri, gelişim sancıları, yapılan hatalar, kazanımlar her şey bu platformda değerlendirilecek, öz eleştirisi verilecektir. Önderliğin bal kıvamındaki bilinciyle yıkanıp tertemiz bir beyin ve yürekle mücadeleye yeni bir başlangıç yapılacaktır. Memyan Armanc da tüm bu aşamalardan geçer ve kendi gerçekliğiyle yeniden yüzleşir. Kürt kişiliğinde sömürgeciliğin yarattığı yetmez yanları, duygusallıkları, zayıflıklarını fark eder ve kişiliğini Kürt yiğitliği, direniş damarı ve fedai ruhuyla bütünleştirerek yeniden yaratır. Kürt kişiliğinin en derin acılarını yüreğinde en büyük başarılara dönüştürme söz ve kararlılığına ulaşarak yönünü Xakurkê’ye döner.

MEMYAN’IN ÖNCÜLÜK ROLÜ

Xakurkê, Asya Kanîreşlerin, Rojhat, Azad, Toprak gibi yiğitlerin mekânıdır. Xakurkê, son üç yılda savaşın en amansız yüzüne tanıklık etti. Dijwar, Lezgîn, Agit, Rustem gibi son mermisine kadar savaşıp 80’den fazla işgalciyi alnının ortasından vurduktan sonra düşmanını elleriyle boğarak şehadete ulaşan kahramanların mekânıdır. Xakurkê, savaş tarihinde her zaman en büyük devrimci çıkışlara öncülük etme onurunu yaşamıştır. Bu yüzden Xakurkê’ye yönelim herhangi bir yerdeki yönelimden çok daha farklı, çok daha vahşice olmuştur. Kurdistan Özgürlük Gerillası şahsında bu vahşi işgalcilik operasyonları boşa çıkartılmıştır. Xakurkê gerillası, HPG savaş taktiğinde öncülük yaparak 2023’te işgalciliği sarsan pek çok eyleme şahitlik etmiştir. Bunlardan biri de 22 Aralık günü Şehîd Ahmed Rûbar Devrimci Operasyonu çerçevesinde Şehîd Kamuran, Şehîd Heqî tepelerine dönük olarak gerçekleştirildi. Eylemin başarısı, işgalciliği öyle bir sarstı ki özel savaş medyası günlerce kurgu haberler yaparak halkın iktidara yönelik tepkilerini yumuşatmaya çalıştı. İşte bu eylemin örgütlenmesinde, başarısıyla tarihe damgasını vurmasında Memyan’ın öncülük rolü çok önemliydi. Eylem öncesinde saldırı koluna girmek için büyük bir ısrarın sahibi olur Xakurkê’nin kahramanlarından Memyan. Israrı sonuç alır. Eylem heyecanı çok yüksektir. Büyük bir moral ve kararlılıkla işgalciliğin mevzilerine sızar. Apocu fedai ruhuyla vurur. İşgalciliğin mevzilerini bir bir düşürür. Dönemin taktiğinin uygulanmasında öncülük yaparak en zor koşulların gerillacılığını yapar. Yaşamda ve savaşta zafere ulaşarak arkasında büyük bir direniş mirası bırakır. Önderliğe, şehitlere bağlılığın gereğini başarıyla yerine getirir Memyan.