Minbicli Che Guevara

Minbicli Che Guevara, "Minbic insanlığın, bütün halkların özgürlüğü için milat olacak. Ortadoğu'nun ortasında bir şehir olabilir ama yayacağı özgürlük tüm insanlığı etkileyecek" dedi.

Şehit Ebu Leyla Operasyonu içerideki esir Minbic halkının ve dışarıda yurtlarından uzak kalmış olan Minbiclilerin topraklarına duydukları hasretten başlamıştı. İçeride esaret koşullarında örgütlenemeyen Minbicliler dışarıda olan hemşehrilerinden bunu yapmalarını istedi.

Başladığı 1 Haziran'dan bu yana şehrin bütün genel köy ve mezraları Minbic’i özgürleştirmek için yola çıkanların denetimine girdi. Operasyon şehrin dış mahallelerine kadar girdi. Erken özgürleştirilen alanlarda yaşayan halk özgürlüğün tadını normal yaşamlarına kavuşarak çıkarırken şehirde yaşayanlar fırsat buldukça gruplar halinde DAİŞ zulmünden kaçıp özgür alanlara sığınıyorlar.

Operasyonun en önemli aktörü olan operasyonu yapanlar, savaşçılar kendi hikayelerini de kendi hayal ve anılarını da tekrar yaşadıkları topraklara götürüyor olmanın heyacanında.

DAİŞ ZULMÜNÜ ÖNGÖREREK MİNBİC'İ TERK ETMİŞLER

Minbicli Che Guevara’da anılarını tekrar şehre taşıyanlardan birisi. 2014 yılında anılarını arkasında bırakarak ailesiyle birlikte Minbic’i terk etmek zorunda kalmış. Arkasında üç amca oğlunu bırakarak.

Kendisi Minbic Kürtlerinden. Ailesi çok eski zamanlardan beri Rojava'da Kürt halkının verdiği özgürlük mücadelesinde hiç tereddüt göstermeden yerini almış. Esad rejiminde hiçleştirilerek zulüm gören Kürtler ve bu aile DAİŞ zulmünü erkenden fark ederek Minbic’i terk etmiş. 

Minbic'i terk etmek zorunda kalan ve DAİŞ zulmünü erkenden gören aile, sadece ele geçme korkusundan kurtulmakla kalmamış, korkuyu yenerek DAİŞ zulmünü de yenenlerin yanında yer almış. Che Guevara bu konuda hiç tereddüt etmeden şehri için bu sefer özgürlük tohumlarını eline almış.

NEDEN CHE GUEVARA?

Che Guevara ismini niye aldığını sorduğumuzda verdiği cevap şöyle oldu: "Minbic insanlığın geleceği için, bütün halkların özgürlüğü için milat olacak. Ortadoğu'nun ortasında bir şehir olabilir ama yayacağı özgürlük tüm insanlığı etkileyecek."

İsmi gibi geniş hayallerinin dışında en önemli bir amacı da Minbic’i terk etmek zorunda kaldıklarında arkalarında kalan üç amca oğlu.

...