GÖRÜNTÜLÜ

Öcalan konferansı devam ediyor

Siyasi ve Demokratik Düşünce Akademisi, Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde “Abdullah Öcalan’ın düşünceleriyle Ortadoğu’da barış ve istikrar” başlıklı bir konferans düzenledi.

Üç gün sürecek konferansa Türkiye, Kürdistan, Ortadoğu’nun farklı ülkeler, Avrupa, Amerika ve Afrika kıtasından katılımlar oldu.

Siyasi yöneticiler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyaset uzmanları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünceleri çerçevesinde, çözüm yollarını konuşuyor.

Konferansın açılış konuşmasını Siyaset ve Demokratik Düşünceler Akademisi Başkanı Dr. Faik Gulpi yaptı.

GULPİ: ÖCALAN’IN GÖRÜŞLERİ KRİZE ÇÖZÜM FORMÜLLERİ SUNUYOR

Gulpi, konferansın Öcalan’a bağlılığın göstergesi olduğunu söyledi.  Öcalan’ın 17 yılı aşkın bir süredir tecrit altında tutsak olduğunu hatırlatan Gulpi, bu konferansın da Öcalan’ın çabalarına katkı sağlamasını temenni etti.

Konferansın 19 Temmuz Rojava Devrimi’nin yıldönümüne denk geldiğine de dikkat çeken Gulpi, bu açıdan konferansın Rojava Devrimi’ne de destek anlamına geldiğini ifade etti.

Gulpi, “Rojava Devrimi Ortadoğu halklarının ve dini grupların ortak yaşayabileceğini gösterdi” dedi.  Ortadoğu’nun halklar ve dinler mozaiği olduğunu belirten Gulpi, “Ancak demokrasinin olmamasından kaynaklı kriz var” diye ekledi.

Akademisyenler olarak Öcalan’ın teorilerinden çok yarar gördüklerini dile getiren Dr. Faik Gulpi, “Öcalan’ın görüşlerinin Ortadoğu’nun çözümüne önemli formüller sunduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Gulpi, “Artık başkalarının bizim hakkımızda karar almasına izin vermemeliyiz. Geleceğimiz hakkında kendimiz karar vermeliyiz ” dedi.

Ortadoğu’daki krizlere dikkat çeken Gulpi, “Birbirimize destek olursak gericilikten kurtulabiliriz” diyerek köklü çözümlere ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Öcalan’ın çözümü gösterdiğini ve mücadelesini ortaya koyduğunu belirten Gulpi, Öcalan’ın mücadelesinin Türkiye sınırlarını aşan bir gelişim kaydettiğini vurguladı. 

Öcalan’ın kadın özgürlük mücadelesine de dikkat çeken Gulpi,  “Öcalan’ın geliştirdiği kadın devriminin dünyada bir benzeri yoktur” dedi.

Gulpi konuşmasında, Öcalan’a yönelik komplo süreci, amaçları ve demokratik-barışçıl çözüm lehine tek taraflı çabalarını da anlattı.

MELE BEXTİYAR: SÜLEYMANİYE KÜRT AYDINLARININ BAŞKENTİDİR

Gulpi’nin ardından YNK Politbüro üyesi Mele Bextiyar, bir konuşma yaptı. Bextiyar, katılımcıları selamlarken, Süleymaniye’nin aydınlar açısından önemine dikkat çekti. Bextiyar, “Süleymaniye Kürt aydınlarının ilk başkenti” ifadesini kullandı.  Bextiyar, “Öcalan’ın görüşleri ışığında Ortadoğu barışını tartıştığımız bu şehir en geniş özgürlüklerin olduğu bir şehirdir” şeklinde konuştu.

Bu konferansın Süleymaniye’de düzenlenmesinin kendileri açısından memnuniyet verici olduğunu belirten Bextiyar, konuşmasında DAİŞ karşıtı mücadeleye de değindi. Bextiyar, “Mücadelemiz devam ediyor. DAİŞ geriliyor. Onun için mutluyuz. Ama aynı zamanda endişeliyiz” dedi.

TÜRKİYE REFORMLAR YAPILMAZSA DAHA KARANLIK DÖNEMLER YAŞAR

Rojava Devrimi ve Türkiye’deki darbe girişimine dikkat çeken Bextiyar, darbe girişimini kınarken, “Bu başarısız darbe girişimi Erdoğan rejiminin daha da güçlenmesine neden oldu” diye konuştu.

Bextiyar, “Darbenin başarısız olmasından mutluluk duysak da,  AKP’nin geçmişten ders çıkardığı anlamına gelmiyor. Eğer reformlar yapılmazsa, Türkiye önümüzdeki 20 yılda belini doğrultamaz, daha karanlık dönemler yaşar” dedi.

Kürtlerin sadece kendileri için değil, diğer halklar için de özgürlük istediğini belirten Bextiyar, uluslararası toplumun da bölge halkların demokrasi talebine ciddi yaklaşmasını istedi.

BU KONFERANS ÖCALAN’IN GÖRÜŞLERİ TEMELİNDE YAPILIYOR

Suriye krizine ilişkin Cenevre toplantılarındaki çözümsüzlüğü hatırlatan Bextiyar, “Artık böyle devam edemez. ABD’nin Türkiye ile işbirliği yapması çaresiz olduğumuz anlamına gelmiyor. ABD’nin birlikte çalıştığı bazı ülkeler yıkıldı” şeklinde konuştu.

Avrupa ülkelerinin kaygılarının sadece kendi güvenlikleri ve petrol olmaması gerektiğini ifade eden Bextiyar,  “Böylesi yaklaşımlar Kürdistan ve bölgede yeni sorunlara, yeni diktatörlüklere  yol açar. Avrupa’nın yaklaşımı demokrasi temelinde olmalı. Güvenlik ve barış herkesin hakkı olmalı” dedi.

Öcalan’ın durumuna da değinen Bextiyar, “Bu konferans Sayın Öcalan’ın görüşleri temelinde yapılıyor. Kendisi zindanda. Diktatörler için rahat var ama özgürlük isteyenler için zindanlar var. Biz zindanları özgürlük alanlarına dönüştüreceğiz. Tüm dünya Öcalan’ın yaptıklarını görüyor” diye konuştu.

...