GÖRÜNTÜLÜ

Önen: 4 Nisan'da tecride karşı Amara'ya akın edeceğiz

Kürdistan’da yürütülen soykırım operasyonları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride siyasetçilerden tepkiler artıyor.

HDP Amed İl Eş Başkanı Önen, Öcalan’a uygulanan tecridin bir an önce kaldırılması gerektiğini belirtti. Öcalan'ın mevcut krizi sona erdirecek tek adres olduğuna işaret eden Önen, "Sayın Öcalan'ın fikirleri dünyaya yayılmıştır; fikirler tecrit edilemez" dedi. Önen, Öcalan'ın doğum günü olan 4 Nisan'da Amara'ya akın edeceklerini kaydetti.

Kürdistan’da yürütülen soykırım operasyonları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride siyasetçilerden tepkiler artıyor.

‘2016 NEWROZU BİR DÖNÜM NOKTASIYDI’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Eş Başkanı Ömer Önen, "Sayın Öcalan'ın Uluslararası Komplo ile Türkiye’ye getirilişi, büyük direnişleri ve tepkileri ortaya koymuştu" diyerek, şunları söyledi:

"Sayın Öcalan ile halkla bütünleşen bir durum gerçekleşti. 2013’te Amed Newrozu'nda ortaya koyduğu mektubuyla beraber Kürtleri, Ortadoğu’yu aşan yeni bir dönemin başlayacağını söyleyebiliriz. 2013-2015 yılları arası, Sayın Öcalan’ın ısrarı ve çabasıyla yeni bir dönemin başlangıcı oldu ve çatışmasızlık sağlandı. Bu sürecin de Sayın Öcalan’la sonuçlanabileceğini söyleyebiliriz. Özellikle Newroz’larda büyük bir talep oldu. Önceki Newroz’larda Sayın Öcalan’ın özgürlüğü ortaya konmuştu çünkü Sayın Öcalan’ın özgürlüğü ile beraber kadının özgürlüğü, toplumun özgürlüğü söz konusu. Halkımız bu tecridi kabul etmediğini 2016 Amed Newrozu'nda ortaya koydu. 2016 Newrozu bir dönüm noktası; var olan bütün tecritlere karşı bir haykırış oldu ve yeniden müzakere başlaması gerektiğini halkımız büyük bir coşkuyla dillendirdi."

‘KRİZİ BİTİRECEK TEK KİŞİ SAYIN ÖCALAN’DIR’

Önen, halihazırdaki sürecin, Öcalan'ın doğum günü olan 4 Nisan'ı daha anlamlı kıldığına dikkati çekerek, "4 Nisan bir doğum gününden çok yeni bir dönemin, yeni bir sürecin başlamasını gerçekleştirmeli. Bizim için de 4 Nisan 2016 önemli çünkü bir tecrit söz konusu ve bu tecridin kırılması yeniden toplumun doğuşunu gerçekleştirecektir. Sayın Öcalan’ın düşüncesi, fikirleri yeni bir toplumun, Ortadoğu’yu yeniden dizayn edebilecek fikirleridir. Kapitalist modernite Ortadoğu’yu kan gölüne çevirdi ve Sayın Öcalan 2013 Newrozu'nda milyonlara şahitlik etti. Kanın durması, silahların durması, yeni bir sürecin başlaması için herkes kendine düşen görevi yaptı. Kürt halkı Sayın Öcalan’ın söylemlerini kabul etti ve gereken ne varsa yaptı. 3 yıla yakın hiçbir sorun yaşamadan bir süreç başlatıldı ve Dolmabahçe'de tarihi bir açıklama gerçekleşti" diye kaydetti.

Öcalan'a tecridin milyonlarca Kürdü ve 7 Haziran'da HDP'ye oy veren kesimleri tecrit etmek anlamına geldiğini de belirten Önen, "Biz HDP olarak Sayın Öcalan’ın fikirlerinin sonuna kadar arkasında olduğumuzu söyleyebiliriz. Onun düşüncesi barıştır, ortak yaşamaktır, halkların birlikte yaşamasıdır ve bundan kaynaklı bir özgürlüğe, birlikte yaşamaya bir tecrit konulamaz. Şu an bölgede büyük bir vahşet söz konusu, Türkiye büyük bir kaosa götürülüyor ve bu krizi toparlayabilecek tek kişi Sayın Öcalan’dır’’ diye ifade etti.

‘4 NİSAN'DA AMARA KÖYÜNE AKIN EDECEĞİZ’

HDP İl Eş Başkanı Ömer Önen, "Newroz’u nasıl sahiplendiysek, 4 Nisan'da da büyük bir akışla Amara köyüne gideceğiz. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın; Sayın Öcalan dört duvar arasında olsa da düşünceleri tüm dünyaya yayılmıştır. Fikirler tecrit altına alınamaz. Ve biz bu tecridi kaldırmak için büyük bir coşkuyla, kutlamayla 4 Nisan'da Amara’ya akın edeceğiz" diye konuştu.