GÖRÜNTÜLÜ

Pir: Halka zulmü yaşatırsan, halktan korkmalısın

HDP Amed Milletvekili Ziya Pir, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın tüm engellemelere rağmen doğum gününün kutlanması karşısında AKP ve devletin devreye koyduğu faşizan uygulamaların korkularından geldiğini belirtti.

HDP Amed Milletvekili Ziya Pir, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın tüm engellemelere rağmen doğum gününün kutlanması karşısında AKP ve devletin devreye koyduğu faşizan uygulamaların korkularından geldiğini belirterek, "Devlet neden halkından korkar? Devlet halkına zulüm etmesinden dolayı korkar. Sen halkına zulmü yaşatır isen elbette halktan da korkmalısın" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 67'nci doğum günü AKP rejimi ve Türk devletinin Öcalan'ın memleketi olan tüm Urfa'yı ablukaya almasına ve OHAL uygulamalarını devreye koyarak kuşatmasına karşı kutlanarak tüm baskı, şiddet, inkar ve imha konseptine karşı önemli bir mesajların verildiği tarihi anlar içerdi. Halfeti'ye bağlı Amara köyünde Öcalan'ın doğduğun evin bahçesinden gerçekleştirilen doğum günü kutlamasıyla hem bugün birinci yılını dolduran tecrit uygulamasına karşın hem de özgürlüğüne verilen mesajları HDP Amed Milletvekili Ziya Pir ANF'ye değerlendirdi. Yüzlerce kişinin tüm engellemelere rağmen Amara'ya ulaştığını ve Öcalan'ın doğum gününü kutladığını vurgulayan Pir, binlerce kişinin Halfeti girişlerinde on binlerce kişinin ise çıkmaya çalıştıkları iller ve Urfa sınırlarında engellenerek Öcalan'a dönük kitlesel sahiplenmenin önünün alınmaya çalışılmasına dikkat çekti.
 
'HALKA ZULÜM EDERSEN HALKTAN KORKARSIN'
 
Bir milletvekili olarak Amed'ten Amara'ya ulaşana kadar doğum günü kutlamasına katılacakların geçişlerinin engellenmesine dönük oluşturulan 9 polisiye noktadan zar zor geçmeyi başardığını dile getiren Pir, bir devletin neden insanların bir yerden bir yere geçişinin engelleneceği sorusunu sorarak, "Bu engellemeler devletin korkusunu gösteriyor. Devlet neden halkından korkar? Çünkü devlet halkına zulüm etmesinden dolayı korkar. Bugünlerde de aynı zulmü; Sur'da Nusaybin'de Gever'de halka yaşatıyor. Bugün Amara'da 4 Nisan gibi böylesine barışçıl bir günde bile yine halka zulüm yaşatıyor. Sen halkına bu zulmü yaşatırsan elbette halktan da korkmalısın. Bugün de halktan korktuğunu görüyoruz. Milyonlarca insan imzasıyla 'İradem Sayın Öcalan'dır' diye beyan etmiştir. Milyonlarca insanın bu beyanını bu iradesini devlet ve AKP iktidarı hiçe saymakta. Eğer sen milyonlarca insanın iradesini hiçe sayarsan o zaman bu halktan korkmakta da haklısın" diye belirtti.
 
'ÖCALAN'IN HAKLILIĞI VE NE KADAR ÖNGÖRÜLÜ OLDUĞU BİR KEZ DAHA KANITLANDI'
 
Kürt Halk Önderi Öcalan'ın 40 yılı aşkındır halkların barış ve demokrasi içerisinde bir arada yaşaması için bir çaba içerisinde olduğunu dile getiren Pir, "Devletin bu çabayı ve çalışmaları mutlaka dikkate alması gerekiyor. Halklar Sayın Öcalan'ın bu çabasının dikkate alınmasını 7 Haziran 2015 seçimlerinde beyan ederek, gösterdi. Eğer bunun gereği yapılarak savaş politikaları devreye sokulmasaydı, bu konuda bir adım daha ileriye gidebilecektik. Ancak devlet ve AKP bunu yapmadı. Geçen gün başbakan Davutoğlu, PKK 2013 Mayıs ayındaki pozisyonuna dönerse bizde her şeyi baştan konuşmaya hazırız gibi bir açıklaması oldu. Bu Sayın Öcalan'ın ne kadar haklı olduğunu, ne kadar öngörülü olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu. 

Öte yandan biz zaten o noktalardan hiç ayrılmadık. Ne Kürt Özgürlük Hareketi ne de HDP bu noktadan ayrılmadı. Her zaman aynı şeyleri beyan ettik. Devlet ve AKP şuan bir adım geri atarak, bir yumuşama varsa bu iki duruma işaret ediyor. Birincisi kendisinin özeleştiri vermesi buda ne kadar haksız olduğunu, yaşadığımız bütün katliamların kendi suçu olduğunu gösteriyor. İkincisi de katliamların kendisinden sorumlu olduğuna işaret ediyor. Bu açıdan PKK ve KCK'nin de bu konuda açıklama yapması beklenebilir" dedi.