Polisin Van’da infaz ettiği Çelebi son yolculuğuna uğurlandı

Van’ın İpekyolu ilçesindeki Vali Mithat Bey Mahallesinde bulunan halı sahada 28 Mart günü saray çeteleri tarafından infaz edilen Umut Çelebi'nin cenazesi Batman'da düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Van’ın İpekyolu ilçesindeki Vali Mithat Bey Mahallesinde bulunan halı sahada 28 Mart günü saray çeteleri tarafından infaz edilen Umut Çelebi'nin cenazesi Batman'da düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. 

İpekyolu’nun Vali Mithat Bey Mahallesi'nde bulunan bir halı sahayı 28 Mart günü basan saray çetelerinin, infaz ettiği Umut Çelebi'nin (Pale Berxwedan) cenazesi ailesi tarafından teşhis edildikten sonra Batman'a getirildi. Çelebi'nin cenazesi Batman-Siirt yolu üzerinde Kıra Dağı'nda çok sayıda kişi tarafından karşılanarak, toprağa verileceği Asri Mezarlığı'na getirildi. Batman Cezaevi önünde toplanan kitle "Şehît namirin" sloganı ile cenazeyi karşılarken, anne Şükran Çelebi burada oğlunun resmini taşıyarak, halka zılgıtlar çekilmesi ve sloganların atılması istedi.

Cenazeyi omuzlayan kitle Asri Mezarlığına doğru yürüyüşe geçerken, sık sık "Umut yoldaş ölümsüzdür" ve "Şehît namirin" sloganları atıldı. Yürüyüşün önünde Çelebi'nin posterleri ve yeşil, sarı ile kırmızı renkten hazırlanan kına tepsisi de taşındı. Yol güzergahı boyunca halk tarafından karşılanan cenaze yürüyüşü, mezarlıkta son buldu. Burada yerine getirilen dini vecibeler ardından askeri nizamda tören yapılarak, "Ey rakip marşı" eşliğinde saygı duruşu yapıldı. Tören'de kına tepsisi içerisinde bulunan mumlar yakılırken, kadınların ellerine kına sürmesi dikkat çekti. Öüyük sabırla ayakta duran Çelebi'nin annesi ve babası kısa birer konuşma yaptı.

Törende konuşan baba Ebedin Çelebi, halkın oğlunun sahiplenmesi gurur verici olduğunu belirterek, "Yaşasın Kürt ve Kürdistan" sözleriyle konuşmasına son verdi. Anne Şükran Çelebi ise büyük kararlıkla ayakta durarak, şunları söyledi: "Benim şehidim Kürdistan şehididir. Pale ailesini ve özel yaşamı ret ederek, o Kürtlerin özgürlük mücadelesi için yüzünü Kürdistan dağlarına çevirdi. Mücadelesi ve direnişinin sonucunda yaşamını yitirerek, bugün Kürdistan şehidi ve damadı oldu. Bizi yalnız bırakmayıp, oğlumun düğüne katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Bugün Pale'mi Kürdistan toprağına defin ediyoruz ve onu Kürdistan damadı olarak ilan ediyorum."

Baba ve annenin konuşması ardından anneler Çelebi'nin naaşını karanfiller bırakarak, toprağa verileceği mezara getirildi. Çelebi'nin cenazesi son dönemlerde özyönetim direniş alanlarından devlet tarafından katledilenlerin mezarları yanında son yolculuğuna uğurlandı.

Çelebi'nin taziyeleri Çarşı mahallesi Taziye Evi'nde kabul edilecek.