GÖRÜNTÜLÜ

Raman Dağlarında ‘özgür atlar!’

Batman’da faytonculuk kültürünün sona erdiği 1960’lı yıllarda doğaya bırakılan atlar, yaban hayata adapte oldu.

Batman’da faytonculuk kültürünün sona erdiği 1960’lı yıllarda doğaya bırakılan atlar, yaban hayata adapte oldu. Batı Raman Dağlarında yaşayan atların, yıldan yıla çoğaldığını söyleyen Turizm Derneği Yöneticisi Emin Bulut, yaban atların yaşadığı bölgeyi ‘Milli Park’ olması için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Batman’da Dicle Nehri ve Batı Raman Dağlarının kesiştiği bölgede yaşayan yaban atları, görenlerin dikkatini çekiyor. Son yıllarda insanlar tarafından öldürüldüğünü söyleyen köylüler, “Kayseri’den gelerek atları öldüren kişileri birkaç kez suçüstü yakaladık. Biz atları koruyoruz ama bizimle bu iş bitmiyor” diyor.
 
Yaban atların 60 yıl öncesinde doğaya salınan fayton atları olduğunu dile getiren Turizm Derneği Yöneticisi Emin Bulut, “Batman’da 1960 yıllarında faytonculuktan sonra Batı Raman’a bırakılan atların daha sonra yaban haline gelerek çoğaldı. Sürü halinde Dicle kenarına su içmeye giderler, Doğu Raman ile Batı Raman arasındaki vadilerde yaşarlar. Sürü halinde sürekli dolaşıp, doğa içinde sürekli iç içe bir yaşam sürdürüyorlar. Burası ile ilgili çevre ve doğa kurumların kültür ve tabiat alanına dönüşüp, Milli Park olması için çalışmalar yürütülüyor” dedi.