Roboskili aileler adalet istedi

Roboskili aileler katliamının 237. haftasında bir kez daha adalet talebiyle çocuklarının mezarı başında bir araya geldi.

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde savaş uçakları ile 28 Aralık 2011 tarihinde katledilen 34 kişinin aileleri, katliamın 237'inci haftasında çocuklarının mezarı başında bir araya gelerek adalet taleplerini yineledi. Aileleler, "Roboski için adalet için failler yargılansın" pankartını taşıdı. 

Aileler adına konuşan Roboski-Der Başkanı Veli Encü, Roboski katliamı için verdikleri adalet mücadelesini gölgelemek için her türlü baskılara maruz kaldığını ve bu baskıların, tehditlerin ve saldırıların asla kendilerini mücadelelerinden alıkoymayacağını belirtti.

Sokağa çıkma yasaklarına tepki gösteren Encü, "Bugün hala onlarca mahallede hiçbir çatışma yaşanmıyorken ve yasaklara gerekçe gösterilen 'hendekler' kapatılmışken yasaklar hala devam etmekte ve halk evlerine dönememektedir. Roboski'de ilan edilen yasakla köylerimizin içinde askerler konuşlanmış ve köylerden çıkışlar yasaklanmıştır. Köy halkının hayvancılık ve çiftçilik faaliyetleriyle dahi engellenmiştir. Köylerimiz olağanüstü durum yaratılmıştır. Yapılan ev aramaları katliamda yakınlarını kaybeden ailelerimizin evleri olması çok iyi biliyoruz ki Roboski katliamı sonrası devletin bizlere yönelik baskılarının devamıdır" dedi.

Açıklamada, Roboski'de yaşayan ve dün gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemede serbest bırakılan barış aktivisti Yannis Vasilis Yaylalı, Türkiye hukuk sisteminde delilden zanlıya doğru ilerleme devri tekrar askıya alınarak, zanlıdan delile gitme dönemi tekrar başladığını ifade etti.

Öte yandan Gülyazı Alay Komutanlığı'ndan Roboski sınırında bulunan Şehit Kendal bölgesine yönelik top atışları yapıldığı da gelen haberler arasında.