Roboskili aileler: Hepimiz basın çalışanıyız

Roboski katliamının 253. haftasında adalet arayışlarını sürdüren aileler, DİHA, JİNHA ve Azadiya Welat Gazetesi’nin kapatılmasına tepki göstererek, “Hepimiz birer basın çalışanıyız” mesajını verdi.

Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboski köyü kırsalında 28 Aralık 2011 tarihinde TSK’ye ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen 34 sivilin aileleri, katliamın 253’üncü haftasında yakınlarının mezarları başında bir araya gelerek adalet arayışlarını sürdürdü. Roboskili aileler adına açıklamada bulunan Roboski-Der Başkanı Veli Encu, AKP hükümetinin Olağanüstü Hal (OHAL) ve Kanun Hükmünde Kararname’ler (KHK) ile demokrasi ve özgürlükleri hedef aldığını belirterek, “Bardağı taşıran son damla” diyerek uygulamalara tepki gösterdi. 

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın tutuklanması ve yerine kayyım atanmasının halkın iradesine yönelik kayyım olduğunu belirten Encu, “Kürt halkının seçilmişlerine yönelik baskılar sömürge hukukunun birer ürünüdür” dedi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Ferhat Encu’nun pasaportuna en konularak yurt dışına çıkışının yasaklanmasına sert bir dille tepki gösteren Encu, “Kürt halkının iradesini kırmak ve demokratik siyaset alanını tamamen yok etmektir. Hak ve hukuktan yoksun faşizan zihniyetin seçilmişlerimize yönelik baskı ve saldırılarını kınıyoruz” şeklinde konuştu. 

“Roboski’de bombalarla hunharca katledilen çocukları, Soma’da maden işçileri, Ankara’da barış için hayatlarından olan emekçileri,  Cizre’de, Sur’da, Nusaybin’de ve Şırnak’ta yaşanan yıkım ve talanı tüm erçekleri ile yazıp çizen özgür basın kurum ve çalışanları cezalandırılıyor” diyerek OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ler ile basın kurumlarının kapatılmasına dikkat çeken Encu, “İlk günden bu yana Roboski katliamını, adalet arayışlarımızı ve bizlere yönelik baskı ve saldırıları manşetlerine taşıyan, DİHA, JİNHA, Cumhuriyet Gazetesi ve Azadiya Welat Gazetesi’nin yanındayız. Özgür basını sindirme ve susturmaya yönelik bu baskıcı politikalar ile aslında bizler hedef alınıyoruz. Özgür basına sahip çıkmazsak devletin katliamlarına, zulmüne ve baskılarına maruz kalan bizler sesimizi duyuramayız” diyerek Roboskili ailelerin de birere basın çalışanı olarak gerçekleri kamuoyuna duyurmak için mücadele edeceklerini kaydetti.