Rojava’da Demokratik Federalizm Newrozu

Rojava’da yapılan Newroz kutlamalarına Demokratik Federalizm damgasını vurdu.

Kutlamalarda yapılan konuşmalarda Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federalizmi’nin elde edeceği başarılarla Ortadoğu krizine örnek teşkil  edeceği vurgulandı.

DIRBÊSIYÊ

Dirbêsiyê’deki kutlamaya onbinlerce kişi katıldı.

Newroz alanı yeşil sarı kırmızı renklere, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve şehit posterleri ile Kurdi sembollerle donatılan kentte kutlamalar devrim şehitleri için saygı duruşuyla başladı. Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın Newroz’un anlamı üzerine yaptığı konuşmalardan derlenen bir sinevizyon gösterimi sunuldu. Ardından Şehit anaları Newroz ateşini yaktı.

Kutlamada konuşan TEV-DEM yönetim kurulu üyesi Aldar Xelîl, Newroz Bayramı’nı öncelikle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a, ezilen halklara, Rojava, Suriye ve Ortadoğu halklarına kutladı. Newroz’un bu yıl daha büyük bir anlama ifade ettiğini belirterek Rojava’daki demokratik sistemin halkları özgürlüğe götüreceğini dile getiren Xelil, buradaki ortak yaşam modelinin tüm Ortadoğu krizine çözüm sunacağını kaydetti.

Bakur Kürdistan’da devam eden özerklik direnişi ve Türk devletinin saldırılarına da değinen Xelil,Bakur halkının direnişn zaferle taçlanacağını ve bu Newroz’un halkların kurtuluş Newroz’u olacağını kaydetti.

QAMIŞLO

Qamişlo’daki Newroz kutlamaları, barış analarının barış için güvercin uçurmaları ve devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı. Ardından şehit anaları Newroz ateşini yaktı.

Binlerce Qamişlolu, sivil toplum örgütleri, Kürt, Arap ve Süryani siyasi parti ve kurum temsilcileri, demokratik özerklik yönetimi üyeleri Newroz kutlamalarında hazır bulunuyor.

Kürt halk önderi Abdulah Öcalan’ın Newrozun tarihçesi ve Kürt direnişine ilişkin konuşmalarından derlenen sinevizyonu gösterime sunuldu.

kutlama etkinliklerinde Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı Îlham Ehmed konuştu.

Îlham Ehmed, Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federalizmi’nin ilanının halkların irade beyanı  olarak tüm dünyanın gündeminde geniş yankı bulduğunu belirterek, Rojava’daki sistemin başarısızlığu uğraması için fırsat kollayanlar ise hayallerinin boşa çıkarıldığını kaydetti.

 

DÊRIK

Derik’te ise Newroz Kampı’nda gerçekleşen kutlamalar devrim şehitlerinin anılmasıyla başladı.

Binlerce kişinin katıldığı etkinlikte TEV –DEM Yürütme Kurulu üyesi Henîfe Hisên, Şehit Aileieri Kurumu Avrupa yöneticisi Şengê Kahraman, Cizîr kantonu Eşbaşkanları yardımcısı Îfram Îshaq ve Kongreya Star üyesi Gulistan Osman konuştu.

Konuşmasında Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi üzerinde duran Henîfe Hisên, “Bu sistem Suriyeli tüm halklar için tarihi bir adımdır. Birçok çevre tepki gösterip bunu Suriye’nin parçalanması olarak yorumladı. Ancak federalizm Suriye’ni birliğini sağlamanın yoludur. En iyi örneği de merkezi olmayan Demokratik ve özgür Suriye inşasıdır” dedi.

Cizîr kantonu Eşbaşkanları yardımcısı Îfram Îshaq da tüm halkların Newroz bayramını kutlayarak şöyle konuştu: “Demokratik Özerklik Yönetimi olarak bölgelerimizi savunduk. Elimizde Suriye krizinin çözümü projesi var. Bu da demokratik federal bir sistemdir. Halkların ortak yaşamının başarıya ulaşması için büyük bedeller, çok şehit verdik. Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi Kurucu Meclisi Suriye halklarının birliğini ve toprak bütünlüğünü hedefliyor.”

 GIRKE LEGÊ

Kutlama bölgedeki tüm halkların katılımıyla yapıldı.

Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Hediye Yûsif, Cizîr kantonu İçişleri Konseyi Başkanı Kenan Berekat, Enerji Konseyi Başkanı Silêman Xelef, Ekoloji ve Çevre Konseyi Başkanı Luqman Ehmê ile bölge Rûsipîleri, El-Şemer, El-Zûbeyde ve El-Cewala El-Erebiye arap aşiretleri temsilcileri de törene katılıyor. Newroz alanı yeşil sarı kırmızı renklere, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan ve şehit posterleri ile Kurdi sembollerle bezenmiş durumda. Devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan kutlamalarda kitle sık sık “Yaşasın Rojava-Kuzey Suriye demokratik federalizmi”, “Bijî berxwedana Bakur” ve “Em Rêber APO pîroz dikin” sloganları haykırdı.