'Rojava Devrimi Önderliğin felsefesi ve kadının öncülüğüyle gerçekleşti'

HPG gerillaları, yıl dönümü vesilesiyle Rojava Devrimi'ne ilişkin ANF'ye değerlendirmede bulundu...

Gerillalar, Rojava Devrimi'nin tüm halkların kazanımı haline geldiğine dikkati çekerek, kadınların devrimdeki öncü rolüne değindi. "Önderliğimizin kadın üzerine çözümlemeleri de kadınların Rojava’da hamlelerde bu kadar etkin rol almasını sağladı" diyen gerillalar, insanlık düşmanı DAİŞ çetelerinin tüm Suriye'den temizleneceği mesajını verdi.

HPG gerillaları, yıl dönümü vesilesiyle Rojava Devrimi'ne ilişkin ANF'ye değerlendirmede bulundu...

'DEVLETÇİ İKTİDAR ANLAYIŞI İFLAS ETTİRİLDİ'

Cihat Gabari: "Rojava Devrimi başlangıcından itibaren sadece bir Kürt ulusal devrimi olarak açığa çıkmadı. Rojava Devrimi başlangıçta ne var olan rejimle ne de muhalefetle hareket edebilirdi. Var olan rejim ve muhalefet olarak ikili bir yönetim söz konusuydu. Bizse iki seçenekten birini seçmek zorunda kalmadık. Bizim çizgimiz üçüncü çizgiydi. Demokratik Özerk Rojava çizgisiydi. Bu çizgiyle Arap, Kürt, Çeçen, Süryani, Türkmen, Sünni, Hıristiyan halklar Rojava Devrimi’nde yerlerini alarak büyük bedeller ödeyerek ve mücadele ederek özerk bir yapılanmayı yarattılar. Sadece Kürt halkı değil, diğer halkların birliğiyle Rojava Devrimi örgütlendirildi. Başlangıçta demokratik özerklik sistemi vardı. Ancak bugün Kuzey Suriye Federasyonu kuruldu. Bu sadece Kuzey Suriye için değil, bütün Suriye’yi kapsayan bir örgütlenmedir. Tüm Ortadoğu ve dünya için de geçerlidir. Bugün devletçi-iktidarcı anlayış, toplumcu anlayış tarafından iflas ettirilmektedir. İster Ortadoğu, ister Avrupa, Asya ya da Afrika olsun, Rojava Devrimi’yle birlikte devletçi iktidar dünyada iflas etmiştir. Kuzey Suriye Federasyonu özelde Ortadoğu, geneldeyse dünya için bir modeldir. Federatif sistem bütün halkları, mezhepleri, dinleri kapsamaktadır."

'HER ALANDA KADIN RENGİ BELİRGİN'

Binevş Tolhildan: "Bugüne kadar kadınlar her zaman Kürt Özgürlük Mücadelesi'nde yerlerini almışlardır. Rojava’da da bu durum yaşandı ve bu tüm dünyaya da yansıdı. Rojava’da savaşta ve yaşamın her alanında kadın rengi belirgindir. Bu yüzden de Rojava bir kadın devrimidir. Kadının eli yaşamın her alanına değmektedir. Rojava’da kadının rolünü gören birçok insan etkilendi. Ve çocuklarının da bu devrime katılmalarını istediler. IŞİD’in Şengal’e saldırmasıyla birçok kadın pazarlarda satılmak üzere kaçırıldı. Kürt Özgürlük Hareketi içerisindeki kadınlar Şengal’in özgürleşmesi için operasyon başlattılar. Şengal halkında bu büyük bir etki yarattı. Rojava’da da böyleydi. Çeteler kadınları kaçırıp tecavüz edip, sonrasında başlarını kesiyordu. Bu en büyük insanlık suçudur. Buna karşı kadının savaşı çok etkileyiciydi. Ayrıca Rojava’da kadın sadece askeri anlamda kendini var etmiyor. Kadınlar hapsedildikleri evlerden çıkıp yaşamın her alanında kendilerini var ediyorlar. Devrimin örgütlendirilmesi ve inşada kadının yeri nettir. YPJ’nin gücü olmasaydı bugün dünya bu devrimden bahsedemezdi. IŞİD’liler bir dönem 'kadın bizi öldürmesin, yoksa cennete gidemeyiz' dediler. Kadınlar böyle bir gericiliğe karşı inançla, aşkla Rojava’da Kobanê’nin özgürleşmesi için savaştılar. IŞİD çeteleri kadınlara kara çarşafı zorla giydirirken, YPG-YPJ savaşçıları Minbic operasyonuyla kurtardığı kadınlar kara çarşaflarını yırtarak özgür mekanlara doğru gönderildiler. Mücadele böyle hayatidir."

'TÜM SURİYE TOPRAKLARINDAN TEMİZLEYECEĞİZ'

Çiya Kobani: "19 Temmuz’da Kobanê'de tamamıyla rejim güçleri feshedildi ve halkın iradesiyle kanton sistemine geçildi. Bu durum Cizre ve Efrîn olmak üzere diğer bölgeleri de etkiledi. Rejim adım adım diğer şehirlerde de çözülmüş oldu. Başlangıçta meclislerle demokratik özerklik ilan edildi. Rojava Devrimi hem Rojava’da, hem de Ortadoğu ve dünyada bir etki yarattı. Bir ilkti ve model oluşturdu. Çetelerin saldırıları özellikle de Kobanê'de yoğunlaştığında müthiş bir direniş açığa çıktı. Bu saldırılar karşısında sadece Kürt halkı değil, dünya hakları da mücadeleye katılıp direnişte yerlerini aldılar. İnsanlık düşmanı IŞİD'e  karşı birlik olup mücadele verildi. Bütün halklardan YPG ve YPJ’ye katılım oldu. Kobanê’ye saldırı yalnızca Kobanê’ye değildi. Rojava Devrimi'nde yaratılmak istenen yeni yaşamaydı. Ve bir ilk olarak Kobanê’de verilen mücadeleyle 1 Kasım günü dünyada Kobanê Günü ilan edildi. Bu, halkların verdiği mücadeleyle oldu. Devrimin örgütlendirilmesi kolay olmadı.

16 Mart’ta Demokratik Suriye Federasyonu kuruldu. Kuzey Suriye Federasyonu hem bütün Suriye, hem de Ortadoğu dünya halkları için çok önemlidir. Rojava’da savaş hâlâ devam etmektedir. Bu hamleler Suriye demokratikleşene dek ve çeteler sadece Rojava topraklarından değil, tüm Suriye topraklarından temizlenene dek devam edecektir."

'ÖNDERLİĞİMİZİN ÇÖZÜMLEMELERİ ROJAVA'YA YANSIDI'

Berçem Dicle: "Rojava Devrimi halkların mücadelesinin sonucudur. Bütün halklar bu devrimde yerlerini aldılar. Halkın iradesi ve isteği doğrultusunda mücadele yürütüldü. Önderliğimizin kadın üzerine çözümlemeleri de kadınların Rojava’da hamlelerde bu kadar etkin rol almasını sağladı. Böylelikle kadın kendi öz gücünü bu savaşta, özellikle de Kobanê'de gördü. Kürt Özgürlük Hareketi kadın öncülüğünün olduğu bir mücadeledir. Bu yüzden bu durum da Önderlik felsefesiyle Rojava’ya yansıdı.

Bölge halkları yüzyıllarca Rojava’da beraber yaşadı. Ve bu ortak bir mücadeleyi de getirdi. Bir arada yaşayabiliyorsak, birlikte de mücadele edebiliriz, denildi. Rojava toprakları herkesindir. Ama esas nokta bu toprakların özgürleştirilmesidir. IŞİD insanlık dışı bir savaş açtı, Rojava’ya karşı. Bir vahşet yaşandı. Bu toprakların özgürleştirilmesi gerekiyordu. Bu yüzden Rojava’da yaşananlar basit değildi. Ve hâlâ da önemini korumaktadır.”

...