'Rojava Devrimi Suriye halklarının garantisidir'

Liberaller Birliği Genel Sekreteri Telo, Rojava’da devrim içinde devrim yaşandığını, bunun da demokratik, özgür bir toplum yaratmada çok önemli olduğunu söyledi.

TEV-DEM bünyesinde yer alan Kürdistan Liberaller Birliği Genel Sekreteri Dr. Ferhat Telo, yıldönümü vesilesiyle 19 Temmuz Rojava Devrimi'ni ANF'ye değerlendirdi. 

Telo, devrim tecrübesinin diğer yerlere de bölgelerini nasıl özgürleştirecekleri noktasında örnek olduğunu ifade ederken, "19 Temmuz Devrimi’nin bir ürünü de Demokratik Toplum Kuruluşu anlamına gelen TEV-DEM’in ve Demokratik Özerk Yönetimin kuruluşudur. Yine bu yıl 16 Mart'ta federasyon ilan edildi. Bu 4 yılda çeterlerden kurtulan bütün alanlarda halkların demokratik ulus temelinde kendi kendisini yönetmesine TEV-DEM’in öncülük edeceğine inanıyoruz” dedi.

‘DEVRİM İÇİNDE DEVRİM YAŞANDI’

Rojava’da devrim içinde devrim yaşandığını, bunun da demokratik, özgür bir toplum yaratmada çok önemli olduğunu dile getiren Telo, sözlerini şöyle sürdürdü: “Devrim içinde kadın, gençlik, demokrasi devrimleri gibi birçok devrim gerçekleşti. Bizim burada bahsettiğimiz demokrasi de oy çokluğuna dayanan bir demokrasi değil. Demokratik özerklik ve demokratik federalizm sisteminde bütün halkların azlığına çokluğuna bakılmaksızın kendi hakları, kimliği ve kültürü ile yaşama ve kendi kendini yönetme hakkı var. Demokratik Federalizmin özü de öz yönetimdir. Bu noktada çok samimiyiz ki önümüzdeki günlerde daha da fazla pratikleşecek olan Kuzey Suriye Demokratik Federasyon Sistemi’nde bütün hakların hakları güvence altında olacak."

‘FEDERASYONUN BİR ORDUSU DA KURULMALI'

Telo, Suriye halklarının merkezi yönetimden ve tek millet, tek bayrak politikasından çok fazla zarar gördüğünü söyleyerek, “Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi sayesinde Suriye’deki halkların, inançların, toplumsal kesimlerin haklarını gasp eden 5 yıl önceki merkezi yönetime dönmek mümkün olmayacak” dedi.

Telo, liberal Kürtler olarak başlangıçtan itibaren TEV-DEM içinde yer aldıklarını ve TEV-DEM içinde yer alan PYD, diğer parti ve hareketlerle omuz omuza Rojava’nın savunması için YPG ve YPJ’yi geliştirmeye çalıştıklarını da kaydetti. “YPG ve YPJ’den sonra ihtiyaçdan dolayı QSD’de de kuruldu" diyen Telo, şunları ekledi: "Önümüzdeki süreçte Federasyonun bir ordusu da kurulmalıdır. Bu ordu da Suriye Demokratik Federasyonu'nun bir parçası olacaktır ve merkezi olmayacaktır. Suriye Demokratik Federasyonu'nun demokratik özüne uygun olacaktır."

Rojava Devrimi’nin 4. yıl dönümüne gelindiği bugünlerde Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi’nin sözleşmesinin tamamlanmasına az kaldığını ve bunun çok önemli olduğunu belirten Telo, şöyle devam etti: “Aslında geç bile kaldık. Çünkü Ortadoğu ve Suriye’nin yaşadığı durumda bir saat bile çok önemli. Bence daha hızlı davranmalı ve bir an önce tamamlamalıyız. Bu konuda isim çok problem oluyor. Bence ona takılmamak lazım. Biz demokratik bir biçimde taslağı oluşturuyoruz; tüm halkların, inançların, kimliklerin, toplulukların hakları güvence altına alınıyor. Önemli olan budur. Daha Kuzey Suriye Federasyonu tamamlandıktan ve hakların hakları sözleşmeyle güvenceye alındıktan sonra her bölgedeki halklar kendi seçimlerini yapıp kendilerine bir isim belirleyebilir."

Liberaller Birliği Genel Sekreteri Dr. Ferhat Telo, değerlendirmelerinin sonunda Rojava Devrimi'ni Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a kutladı.