Rojava Newroz’da federalizme tam destek verdi

Rojava’nın Cizirê, Kobanê ve Efrîn kantonlarında kutlanan görkemli Newroz’a katılan on binlerce kişi Rojava ve Kuzey Suriye Federalizmine tam destek verdi.

Rojava’nın Cizirê, Kobanê ve Efrîn kantonlarında kutlanan görkemli Newroz’a katılan on binlerce kişi Rojava ve Kuzey Suriye Federalizmine tam destek verirken, Türk devletinin Kuzey Kürdistan’a yönelik soykırım saldırılarına karşı yürütülen öz yönetim direnişleri selamlandı.

Kobanê ve Efrîn dışında Cizîr Kantonu Dirbesiyê, Qamişlo ve Derik merkezi ile Amudê, Tirbesipîyê ve Girgê Lege şehirlerinde de Newroz on binlerin katılımı ve büyük bir coşku ile kutlandı. Newroz’un kutlandığı alan dev YPG, YPJ bayraklarının yanı sıra demokratik özerk yönetimi, Asayiş, HPC bayrak ve flamaları ile kesk, sor û zer renkleri ile donatılmıştı.

Asayiş güçlerinin yoğun güvenlik önlemlerinin aldığı Newroz alanını 7’den 70’e Rojavalılar doldurdu. Kadınlar giydikleri ulusal kıyafetlerle alanı renk cümbüşüne dönüştürürken, erkekler de ulusal kıyafetlerin yanı sıra, YPG kıyafetleri giymişti. Çocuklar ise her zaman olduğu gibi ulusal kıyafetlerin yanı sıra YPG, YPJ kıyafetleriyle Newroz’a renk kattı. 

SURİYE HALKLARI BİRLEŞTİRECEK TEK SİSTEM DEMOKRATİK FEDERALİZMDİR!

Rojava 2016 Newroz’una Rojava ve Kuzey Suriye Federasyon ilanından sonra daha anlamlı bir hale geldi. Binlerce kişinin ulusal renkleri ve motifleri ile Newroz alanlarını doldurması, siyasal alanda Kürt halkının kazanımlarını korumaya dönük ve Kuzey Kürdistan’da Türk devlet faşizmine karşı ortaya konulan direnişe destek mesajları Rojava ve Kuzey Suriye Federasyonuna verilen destek olarak yorumlandı. Zira çeşitli çevrelerin Federasyonu “Suriye’nin parçalanmışlığı, ya da Kürtlerin devlet ilanı” olarak göstermesine karşın Kürdü, Arabı, Asuru-Süryanisi ve Êzidî halkının doldurduğu Newroz meydanlarında halk renkleri, sesleri ve siyasi mesajları ile federasyonu destekledi. 

Newroz etkinliklerinde yapılan konuşmalarda da federasyon ilanının Suriye halklarını birleştireceğini, halklara demokratik ve özgürlükler getireceği mesajları verildi. Kitle slogan ve zılgıtlarla bu mesajlara karşılık verdi.

ÖZGÜR ROJAVA’DAN DEMOKRATİK FEDERAL SURİYE’YE

Asayiş ve YPG güçlerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı Newroz kutlama etkinliklerine katılan binlerce insan bir yandan sahnede olup bitenleri izlerken, bir bölümü ise, çocukları ile birlikte bir kenarda oturarak baharın güzel güneşinden faydalandı.

Newroz etkinliklerinin düzenlendiği sahnenin arkasında büyük panoda ateş simgelerinin çevrelediği “Ji Rojava ya azad berbi Suriye’ya demokratik u federal-Özgür bir Rojava’dan demokratik ve federal bir Suriye’ye doğru” pankartı Newroz’un misyonunu anlamaya yetiyordu. Program boyunca direniş türkülerine halk da sık sık “Biji Serok Apo”, “Biji sisteme federal u demokratik”, “Bakur tu ne bi tenêye” sloganları atıldı. 

NEWROZ ATEŞİNDE ÇEKİLEN HALAYLARLA YENİ YILA HAZIRLANDILAR

Rojava halkı yoğun ve çatışmalı bir yılı geride bırakarak, 2016 Newrozu’nu kutladı. Bunun içinde sabahın erken saatlerinde çocuk, kadın, yaşlı demeden binlerce insan araçlarla Newroz alanlarına aktı. Mücadeleyi bir yaşam şeklinde ele alan Kürt halkı Kuzey Kürdistan’da Türk devlet faşizmine karşı direniş ve meydanlarda iken, Rojava halkı da Türk devletinin çetelerine karşı bir yandan cephede direnişi yükseltirken diğer yandan da Newroz ateşini yükseltme kararını verdi. Rojava’da 2016 Newroz’u bunun kararlığı olurken, çekilen birkaç gündür Newroz ateşlerinin yakıldığı ve dilanların tutulduğu yerler bugün binlerce kişinin katıldığı meydanlar oldu. Rojava halkı sözleri ile kararlaştıkları, eylemleri ile sahiplendikleri direniş ve mücadeleyi dilanları ile katılımlarını sergiledi. Rojava’da Newroz ateşleri ve dilanlarla devam ediyor. 

...