GÜNCELLENİYOR

Saray/AKP faşizmine karşı sokağa çıktılar

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile 10 milletvekilinin gözaltına alınıp, haklarında tutuklama kararları istenmesi üzerine birçok merkezde sokağa çıkan Kürdistanlılar siyasi darbeye karşı çıktı.

AYDIN  

Aydın’da HDP Didim İlçe Örgütü yönetici ve üyeleri, Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile partili 10 milletvekillinin gözaltına alınmasını parti binasında açıklama yaparak protesto etmek istedi. Ancak parti binasının etrafını saran polisler, açıklamayı engellemek istedi. 

Partililerin engellemeye karşı çıkması üzerine ise HDP binasına giren polisler, içeride bulunan yaklaşık 40 partiliyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan HDP’liler, Didim İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Kent merkezinde ise sabahın erken saatlerinde birçok eve baskınlar düzenlendi. Baskın düzenlenen adreslerde 20’ye yakın yurttaşın gözaltına alındığı öğrenildi. 

HDP İl Örgütü binasının etrafı da polislerce ablukaya alınmış durumda. Parti binasından çıkan İl Örgütü Yöneticisi Barış Göze polislerce gözaltına alındı.

İSTANBUL

HDP’li siyasilere yönelik operasyona karşı İstanbul Kadıköy’de ise, partililer Halitağa Caddesi üzerinde bulunan HDP İlçe Örgütü önünde toplandı. Protestolar üzerine caddeyi ablukaya alan polisler, kitlenin dağılması uyarısında bulundu.

Buna rağmen kitle, "Faşizme karşı omuz omuza", "Direne direne kazanacağız" sloganları atarak protestolarını sürdürdüğü sırada polis saldırısı yaşandı. Polisin saldırısıyla ara sokaklara dağılan kitle, bir süre sonra tekrar "HDP umuttur", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atmaya devam etti. 

Polisler ise slogan atmaya devam eden kitleye bu kez silah doğrulttu. Bu anları fotoğraflamak isteyen parti üyesi Şehriban Alkış da polislerce gözaltına alındı.

Halitağa Caddesi'ndeki dükkanlar ve kafeler polislerce zorla kapattırılırken, kitle ise polis saldırısına rağmen dağılmayıp, protestolarını sürdürmeye devam ediyor. 

ANTALYA 

HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin gözaltına alınmasını Antalya’da da protesto edildi. Ancak gerçekleştirilen protestolara bir müddet sonra polisler saldırdı. Yapılan saldırıda aralarında HDP Antalya İl Eşbaşkanları İhsan Nergis ve Songül Şarklı'nın da bulunduğu 7 partili gözaltına alındı.

Yaşananları takip eden basın mensuplarına da saldıran polis, gazetecilerin çektiği görüntü ve fotoğrafları tek tek sildi. 

Kentte yapılacak her türlü eylem ve etkinliği yasaklayan Antalya Valiliği ise, yapılacak eylem ve etkinlikleri izne bağladı. 

ANKARA 

HDP eş genel başkanları ve milletvekillerinin gözaltına alınması, Ankara’da ise Yüksel Caddesi’nde protesto edildi. Ankara Emek ve Demokrasi Güç Birliği’nin çağrısı ile cadde üzerinde toplanmaya başlayan farklı grupların bir araya gelmesini engellemeye çalışan polisler, herhangi bir uyarıda bulunmadan saldırıda bulundu.

Yaşanan polis saldırısında 10’a yakın kişiyi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar polisler tarafından adeta linç edildi.

Saldırı sonrası kimi kişilerin Mülkiyeliler Birliği’ne sığınması üzerine polisler, içeriye biber gazı sıktı. Bölgedeki olaylar halen devam ediyor.

MERSİN

HDP’ye yönelik siyasi darbe Mersin’de de Akdeniz Belediyesi yönetici ve çalışanları tarafından yapılan basın açıklaması ile protesto edildi.

Akdeniz Belediyesi konferans salonunda yapılan açıklamada konuşan Belediye Eşbaşkanlarından Yüksel Mutlu, AKP hükümetinin OHAL ve KHK’ler ile ülkede evrensel hukuk ilkelerini, temel hak ve özgürlükleri, demokrasinin kırıntılarını ayaklar altına aldığını ifade etti.

‘KÜRT HALKI BOYUN EĞMEYECEK’

Yapılan operasyonlarla Kürt halkının kazanımlarına karşı topyekün bir saldırı ve imha politikası geliştirildiğinin altını çizen Mutlu, “AKP Hükümetinin bu hukuksuz, tekçi ve keyfi tutumu, Kürt kentlerinde mevcut sorunların derinleşmesine, Kürt sorununun iyice çözümsüz hale gelmesine yol açmaktadır. Bilinmelidir ki halkımız, seçtiği milletvekillerine, belediye eş başkanlarına ve belediye meclislerine sahip çıkacak, yalnız bırakmayacaktır. Halkımız, iradesini gasp eden bu zihniyete kesinlikle boyun eğmeyecektir” dedi. 

Mutlu, 15 Temmuz darbesi ile halkın iradesini gasp etmek isteyen darbeciler ile AKP hükümetinin arasında hiçbir fark olmadığını da sözlerine ekledi.

M. Fazıl Türk ise, tüm baskı zulüm politikalarına karşı direneceklerini belirterek halkın iradesine gerçekleştirilen bu saldırılara karşı halkın direnişi ile cevap vereceklerini ifade etti. Kürt siyasi temsilcilerine dönük tutuklama ve gözaltlıların ilk olmadığını hatırlatan Türk, “Geçmişte nasıl ki baskı ve zulüm politikaları ile gözaltına alınan ve tutuklanan halkın iradeleri nasıl ki direnmişse bugün de direnecek” dedi.
 
Türk, son olarak Kürt halkının direniş geleneğinin hala sürdüğünü belirterek, “Kürt halkı boyun eğmedi, eğmeyecek” diye vurguladı.

VAN 

Van'da HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin gözaltına alınmasını Valiliğin "yasak" kararına rağmen protesto edildi.

Yapılan gözaltıları protesto etmek amacıyla HDP il binası önünde toplanan kitlenin önüne barikat kuran polis, Valiliğin "yasak" kararını gerekçe göstererek açıklamayı engellemeye çalıştı. Engellemeye aldırış etmeyen kitle "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atarak AKP aleyhine sloganlar attı. DBP, HDP ve KJA'lı yönetici ve üyelerinin katıldığı açıklamada konuşan HDP Wan Milletvekili Lezgin Botan, halk iradesine bir kez daha saldırı yapıldığını belirterek, “Bu halkın iradesine, Meclis'e atılan ikinci bir bombadır.  Halkımızı her akşam saat 18.00’da gürültü ve ses çıkarma eylemine çağırıyoruz. Tüm mahallelerimizde, sokaklarımızda AKP’nin darbesine karşı duracağız“ dedi.

SİİRT

Siirt’te ise HDP’ye yönelik siyasi darbeye karşı partililer, İl Örgütü binası önünde toplanıp, tepkilerini gösterdi. Eylemex DBP il yöneticilerinin yanı sıra bölge belediye eş başkanları, Barış Anneleri, çok sayıda STK temsilcisi, il genel ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. 

Polisin engelleme girişimlerine rağmen protestolarını sürdüren partiler üzerinde Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın fotoğraflarının da yer aldığı “İrademe Dokuma” yazılı pankart açtı.

Açıklamaya katılanlar adına HDP İl Eşbaşkanı Abdullah Çetin tarafından yapılan açıklamada, “HDP Eş Genel Başkanlarımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu milletvekillerinin gözaltına alınmasını kınadıklarını ve protesto ediyoruz. İrademize yönelik dün akşam gerçekleşen sivil darbeye karşı her gün alanlarda direnerek, faşizme ve Saray’a biat etmeyeceğimizi göstereceğiz” denildi.

Çetin, iradelerine dönük yapılan bu saldırı karşısında tüm kent halkını her gün saat 13.00 ve 17.00’de HDP il örgütü binası önünde yapılacak olan “İrademe Dokuma” eylemlerine katılmaya da davet etti.

Yapılan bu protesto eylemine katılım sağlamaları konusunda Güres Caddesi’nde esnaf çalışması yürüten DBP İl Örgütü Eşbaşkanları Agit Kaysı ve Meryam Tırpan ile Kerem Eşli’nin yanı sıra HDP İl Örgütü Eşbaşkanı Necibe İlhan ile parti yöneticileri Ayten Elçiçek ve Nezir Kol polisler tarafından gözaltına alındı. 

Gözaltı gerekçeleri öğrenilmeyen HDP ve DBP’li siyasiler Siirt Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.