Saray çetelerine ağır darbe: 25 ölü

YPS/YPS Jin savaşçılarının Nusaybin, Şırnak ve Gever’de gerçekleştirdikleri eylemlerde 25 Saray çetesi öldürüldü.

Yekîneyên Parastina Sivîl (YPS) Genel Koordinasyonu, Kürdistan’da halka karşı Türk devletinin ve ordusunun sürdürdüğü saldırılara karşı direniş birliklerinin öncülüğünde büyük bir mücadelenin verildiğini belirtti. YPS, yaşanan çatışmalar ve gelişen eylemselliklerde ağır darbeler alan AKP çetelerinin bunu örtbas etmenin gayreti içerisinde bulunduklarını ifade etti.

ÇATIŞMALARA DAİŞ ÇETELERİ DE KATILIYOR

YPS, özellikle Gever şehir merkezindeki çatışmalara Türk devletinin DAİŞ çetelerini de kattığına dikkat çekti. YPS, “en son Nusaybin’de öldürülen 2 DAİŞ çetesinden de anlaşılacağı üzere bu gerçek artık gizlenemez bir açıklığa kavuşmuştur. DAİŞ ve AKP çeteleri Nusaybin, Şırnak ve Gever de ortak savaş yürütmektedirler. Bu savaşa katılan ve yüzü maskeli olan herkes DAİŞ çetesi'dir” dedi.

GEVER’DE KİMYASAL KULLANILDIĞI HABERLERİ YALAN

YPS açıklamasında, “Yine özellikle Gever’de AKP çeteleri tarafından kimyasal silah kullandığı ve 40-50 kişinin öldüğüne dair haberler yayılmaktadır. Bu haberler yalan olup gerçekle hiçbir ilişkisi yoktur. Gever'deki görkemli direnişi ürküterek buraları boşaltmayı ve halkımızın Newroz etkinliklerindeki gücünü sınırlamak hedeflenmiştir” denildi.

YPS Koordinasyonu, yaşanan çatışma ve direniş eylemliklerine ilişkin şunları belirtti:

NUSAYBİN

“17 Mart günü saat 14.30'da Mardin'in Nusaybin ilçe merkezi Elika Mahallesi’nde YPS direniş birliklerimiz 2 suikast eylemi yaptı. Yapılan eylem sonucunda 2 PÖH suikastçısı öldürüldü. Aynı zamanda yine bu mahallede 1 DAİŞ üyesi de hedef alınarak öldürüldü.

18 Mart günü saat 11.00'de hedef alınan çetelerden 2 PÖH elemanı öldürüldü. Yine saat 11.30'da Elika Mahallesi’nde bir grup asker mahalleye girmek istediği sırada  direniş birliklerimiz tarafından pusuya düşürüldü. Yapılan bu pusu eyleminde 6 asker öldürüldü.

20 Mart günü saat 11.00'de Elika Mahallesi’nin Morîka Caddesi civarlarında direniş birliklerimizin gerçekleştirdiği eylem sonucunda 1 DAİŞ üyesi öldürüldü. Aynı gün gece saat 23.00'te de yapılan eylem sonucu 1 DAİŞ üyesi daha öldürüldü.

19 Mart saat 09.00'da Koçera Mahallesi’nde Weysika tarafında bir kepçe hendekleri kapatmak isterken YPS-Jin birliklerimiz tarafından vuruldu. Vuruşlar sonucunda kepçe ağır darbe aldı.

20 Mart günü Koçera Mahallesinde bir grup asker hareket halindeyken YPS-Jin direniş birliklerimizin ferdi silahlar ile yaptığı eylem sonucunda 1 asker öldürüldü.

20 Mart günü saat 17.00'de Koçera Mahallesi’nde Weysika tarafında Ural tipi zırhlı bir aracın geçişi esnasında YPS direniş birliklerimizin eylemi oldu. Zırhlı aracın geçişi esnasında gerçekleşen patlama ile araç tamamen imha olurken, ölü polis sayısı netleştirilemedi. Patlama sonrası çok sayıda ambülans olay yerinden ölüleri kaldırdı.

Yine saat 17.30 sıralarında 2 Kobra tipi zırhlı araca birliklerimiz tarafından eylem düzenlenmiştir. Darbelenen bu araçlar uzun süre hareket etmemiştir. Bu eylemin sonuçları tarafımızca netleştirilemedi. Akşam saatlerinde yine aynı mahallede düşmana ait bir doçka mevzisi de vuruldu. Doçka silahı(uçaksavar) ağır darbe alırken bu mevzideki ölü ve yaralı çete sayısı bilinmemekte.

Ayrıca havan silahları ile vurulan Kanik Mahallesi üzerinde küçük keşif uçaklarının hareketliliği mevcuttur.

Bu mahallelerde aralıksız süren çatışmalar son birkaç gündür daha da şiddetlenmiştir. Devlet güçlerinin bu operasyonlarında kadın özel harekatçılar da yerini almaktalar.

ŞIRNAK

19 Mart günü Saray çeteleri Şırnak merkez Yeşilyurt Mahallesi’ne sızma yapmak isterken YPS direniş birliklerimiz tarafından vuruldu. Yapılan vuruşlar sonucunda çetelerin 8 ölü ve 4 yaralısı oldu. Eylem sonrası çeteler ağır silahlar ile mahalleyi rastgele taradı.

19 Mart günü Dicle mahallesinde Mişilli Caddesi üzerinde direniş timimiz tarafından yapılan eylem sonucu 1 özel tim öldürüldü. Yine Kirpi tipi zırhlı araç ile Dicle Mahallesi’ne girmek isteyen çetelerin aracı etkili bir şekilde vurularak darbelendi. Darbe alan araç geri çekilmek durumunda kaldı.

20 Mart günü devlet güçleri iki koldan Dicle Mahallesi’ne operasyon yapmak isterken YPS direniş birliklerimiz tarafından fark edilip vuruldu. Saldırı yapan birinci düşman kolunda 1 polis öldürülürken, ikinci kol ise yakın mesafeden etkili vurularak 2 çete öldürüldü. Bu operasyon geri çekilmek zorunda kaldı.

Bahçelievler mahallesinde bulunan Eski Emniyet önünde konumlanan zırhlı bir araç direniş birliğimiz tarafından hedef alındı. Yapılan vuruşlar sonucunda bu zırhlı araç tümden imha olurken düşman güçleri geri çekilme yaptı.

21 Mart günü saat 08.00'de Ömerköy Mahallesi’nde özel harekat polislerinin bulunduğu bir yere yapılan eylemde 1 PÖH elemanı öldürüldü.

20 Mart günü öğlen saatlerinde YPS direniş birliklerimiz ile çeteler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Bununla ilgili ayrıntılar daha sonra verilecektir. Ayrıca İsmet Paşa ve Yeşilyurt mahalleleri de genel olarak ağır silahlar ile taranıyor.

GEVER

20 Mart gecesi saat 00.00'da düşman Gever merkezde direniş olan tüm mahalleleri bombardımana tabii tuttu. Ayrıca Kışla, Orman mahallelerinin girişlerinde ve Cumhuriyet Mahallesi girişi olan Eski Cezaevi kavşağında ve yine direniş olan diğer mahallere yoğun bombardımanlar oldu. 21 Mart sabahı saat 06.00'dan şu ana kadar bombardıman halen devam etmektedir.

20 Mart günü tanklar ile Cumhuriyet Mahallesi’nde girmek isteyen devlet güçlerine karşılık direniş birliklerimiz tarafından ağır silahlarla verilen karşılık sonrasında operasyon güçleri ilerleyemedi. Daha sonra saat 14.30'da iki binaya yerleşen polislerin hedef alınıp vurulması sonrasında çatışmalar başladı. Binaları terk etmek zorunda kalan polislerden 4 PÖH elemanı öldürülürken 3 PÖH elemanı da yaralandı. Ölü ve yaralı düşman sayısı daha fazla olabilir.

21 Mart günü saat 12.00'de Cumhuriyet Mahallesi’nde büyük bir patlama yaşandı. Ambulans, kepçe ve kum ile dolu kamyonlar Cumhuriyet Mahallesi’ne doğru gitti. Patlama çok büyük olmasına karşın ne yaşandığı konusunda detaylı bilgilere tarafımızca henüz ulaşılamadı.  

Efeler Taburu, Kışla, Orman ve Cumhuriyet mahallelerini obüs, tank ve havanlar ile yoğun bir şekilde bombardımana tabi tutmaktadır. Cumhuriyet Mahallesi’nin Çarşı tarafında birçok noktada çatışmalar devam ediyor. Çatışma sonuçları daha sonra ayrıntılı bir şekilde aktarılacaktır.”