Savcılık Doktor Zeyno’nun bulunduğu toplu mezarı inceleyecek

1997 yılında Van’ın Bahçesaray ilçesinde çıkan bir çatışmada yaşamını yitiren ARGK gerillalarının bulunduğu bir mezar bugün açılacak.

1997 yılında Van’ın Bahçesaray ilçesinde çıkan bir çatışmada yaşamını yitiren ARGK gerillalarının bulunduğu bir mezar bugün açılacak. Savcılık, 2013 yılında toplu mezarların yerini bildiğini açıklayan Ehdinur Elbir’i çağırarak, toplu mezarın yerini göstermesini istedi. Elbir, bugün savcıya toplu mezarların yerini gösterecek.

1990’lı yıllarda Serhat’ta çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren ARGK gerillalarının konulduğu yüzlerce toplu mezar bulunuyor. Toplu mezarların bir kısmı Bitlis ve Van’da buluyor. Hala birçok toplu mezarın yeri tespit edilmezken, bilinen birçok toplu mezar ise açılmış değil. Van’da en çok toplu mezarların bulunduğu yerlerden biri ise Van’ın Bahçesaray ilçesi. Bahçesaray’da bir toplu mezar şu anda Bahçesaray Belediye Meclis Üyesi olan Ehdinur Elbir’in 2013 yılında yaptığı açıklamalarla ortaya çıktı.

‘ELBİR’İN AÇIKLAMALARI ÜZERİNDEN 3 YIL GEÇTİKTEN SONRA SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ’

Bahçesaray Cumhuriyet Savcılığı, Elbir’in bu açıklamalarından 3 yıl sonra harekete geçti ve Elbir’i çağırarak söz konusu toplu mezarların yerini göstermesini istedi. Elbir’in verdiği bilgiler ışığında birçok toplu mezar bulunan Bahçesaray’da ilk defa bir toplu mezar tespit edilmiş olacak.
 
Bahçesaray ilçesinde yaşayan Ehdinur Elbir konuyla ilgili ANF’ye bilgi verdi. Elbir, bir ihbar sonucu koyun sürüsü içerisinde gizlenen 4 kişilik gerillanın açığa çıktığını ve askerlerle çatışmaya girdiğini, çatışma sonrası aralarında "Doktor Zeyno" olarak bilinen ARGK gerillasının yaşamını yitirdiğini söyledi. Elbir, "Yaz aylarında PKK'liler ilçeye gelmişler ve daha sonra ilçeden çıkmışlar. Kani Sergis mezrasına gelirken ihbar edilmişler, PKK'liler de yakalanamamak için koyun sürüsü içine gizlenmiş. Askeriye ve korucular tarafından çembere alınan PKK'liler uzun süre asker ve korucularla çatışmış. Yaşanan çatışma sonrası 1'i asker 2'si korucu öldürülmüş. Gerillalardan da aralarında Doktor Zeyno olarak bilinen PKK'li yaşamını yitirdi. PKK'liler kendi arasında 'Zeyno şehit oldu' diye seslendi. Yaşanan çatışmanın canlı tanığı çoban olanları ilçe sakinlerine anlattı. Ama o dönemki baskılardan dolayı kimse gidip cenazeyi alamadı. Cenaze günlerce kızgın güneşin altında kaldı, çatışma sonrası cenaze parçalanmış olarak orada bırakıldı. O dönem de korucu olan cenazeyi o şekilde gören 4 kişi ilçeye gelip silahlarını bıraktı” dedi.
 
‘BAHÇESARAY’DA BİRÇOK TOPLU MEZAR VAR’
 
Elbir, 1997 yılından bu yana "Doktor Zeyno"ya ait cenazenin kayalıklar arasında olduğunu, insani olarak bu durumun kabul edilemeyeceğini, bunun için ilgili kurumların bir an önce cenazeyi kayalıkların arasında almasını gerektiğini belirterek, Adli Tıp Kurumu'ndan çıkacak sonuçlardan sonra cenazenin ailesine teslim edilmesi gerektiğini ifade etti.

Elbir, “Bahçesaray ilçesi kirli savaşta adeta toplu mezar haline getirildi. İlçenin merkezinde kendi gözlerimizle tanık olduğumuz sayısız toplu mezar var” dedi.