Şeddadê ve Hol'un altyapısı için hamle başlatıldı

Demokratik Özerklik Yönetimi, TEV-DEM ve YPG ortaklığı ile Şeddadê ve Hol halkının su, elektrik ve alt çalışmalarını tamamlamak için seferberlik başlattı.

Demokratik Federal Sistemin toplumsal sözleşmesi Rojava ve Suriye halkları arasında tartışılırken, Demokratik Özerklik Yönetimi, TEV-DEM ve YPG ortaklığı ile Şeddadê ve Hol halkının su, elektrik ve alt çalışmalarını tamamlamak için seferberlik başlattı. 

Tel Hemis, Til Berak, Mebrüka, Kızwan Hol ve Şeddadê gibi çetelerden temizlenen yerlerde halkın tekrardan yaşamını sürdürmesi için birçok çalışmayı yürüten Cizirê Kantonu, Demokratik Özerklik  Yönetimi ve TEV-DEM Şeddadê ile Hol'un altyapı çalışmalarını tamamlamak için yeni bir hamle başlattı. Hol ve Şeddadê halkının temel sorunlarının giderilmesi için geniş katılımlı bir toplantı yapıldıktan sonra Şeddadê merkez ve Mexrum köyünde bir dizi incelemelerde bulunuldu.

Hol ve Şeddadê halkının temel sorunlarını tespit etmek ve bir an önce çözüm bulmak amacıyla Hesekê'de düzenlenen toplantıya, Cizirê Kantonu Demokratik Özerk Yönetiminden Cizre Kantonu Yürütme Meclisi Başkan yardımcısı Hüseyin Azzam, Sağlık Konseyi Eşbaşkanı Dr.Tarık Lewendi, Belediye Yürütme Konseyi Umran Saruxan, TEVDEM Koordinasyon Üyesi Cahit Hesen, TEV-DEM  Yürütme Konseyi üyesi Xelil Osman, YPG Hesekê Halkla İlişkiler Sorumlusu Lewend Rojava, Halk İlişkiler Yardım Derneği Eşbaşkanı Dıjvar Ahmed, , Hesekê Belediye Eşbaşkanları Sozdar Ahmed ve Lokman Umsa ile Belediye Koordinasyon üyeleri katıldı. 

Toplantıda yapılan konuşmalarda çetelerden çok fazla acı çeken yöre halkının tüm imkansızlıklara rağmen kahramanca bir duruş içinde olduğuna dikkat çekilerek, “bu halk çok daha iyi şeyleri hak ediyor. Ne gerekliyse yapmaya hazırız”  mesajı verildi.  

'SEFERBERLİK RUHUYLA ÇALIŞMALAR SÜRECEK'

Cizirê Kantonu sınırları içinde kalan Til Hemis, Til Berak, Mebrük, Kızwan Dağı, Hol ve Şeddadê'de birçok sorunun çözüldüğüne vurgu yapılan toplantıda, halen temel sorunlar noktasında birçok ihtiyacın olduğu da vurgulandı. 

Demokratik Özerk Yönetimi adına toplantıya katılan Cizre Kantonu Yürütme Meclisi Başkan Yardımcısı Hüseyin Azzam, yönetim olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yöre halkının güvenlik ve refahı konusunda üstlerine ne düşerse yapmaya hazır olduklarını ifade etti. TEV-DEM Koordinasyon Üyesi Cahit Hesen de bir seferberlik ruhu ile çalışmaların devam edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Toplantıda, uzun süre çete işgali altında kalan Hol ve Şeddadê yöresindeki elektrik, su, hastane gibi merkezi yerlerdeki malzemelerin ya bir kısmı ya da tamamının çete ve onlara bağlı güçler tarafından talan edildiği belirtildi.

ÇETELERİN TALAN ETTİĞİ TESİSLER YENİDEN ONARILACAK

Şeddadê merkezde yaşamsal ihtiyaçların tamamlanamadığının vurgulandığı toplantıda, kısa vadede halkın su ihtiyacını karşılamak için YPG’nin de desteği ile su tankerlerine yenilerinin ekleneceği ifade edildi. Yine Maxrum köyündeki ve Şeddadê merkezdeki su tesislerinin onarılarak devreye konulacağı, çetelerin tahrip ettiği elektrik şebekelerinin onarılarak alanın elektrik ihtiyacının karşılanacağı kaydedildi.

SORUNLAR YERİNDE TESPİT EDİLDİ

Hesedê yapılan toplantının ardından Hesekê ve yöresindeki yerlerin görülmesi amacıyla bir ziyaret gerçekleştirildi. Cizirê Kantonu Demokratik Özerklik Yönetimi ve TEV-DEM’den oluşan heyet, önce Şedadê'ye bağlı Maxrum köyünde YPG ve QSD güçlerinin güvenliği sağladığı su arıtma tesisi ziyaret etti. Daha sonra heyet Şeddadê merkeze hareket etti. 

Şeddadê merkezde tahrip edilen okul, hastane ve su arıtma tesisinde incelemelerde bulunuldu. Ziyaret edilen yerlerde çetelerin yörede nasıl bir talan yaptıkları bir kez daha belgelendi. 

'ŞEDDADÊ'YÎ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ'

Şeddadê'deki su arıtım tesislerinde açıklamalarda bulunan Cizre Kantonu Yürütme Meclisi Başkan Yardımcısı Hüseyin Azzam, tesisi tekrar faaliyete sokacaklarını bildirdi. Azzam, "Belediyelerimiz de su tankerleri ve temizlik araçları göndererek alanın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak. Elektrik sorununu gidermek için de çalışmalarımız devam ediyor. Birkaç güne kalmadan halkımızın elektrik ihtiyacı da karşılanmış olacak. Şeddadê’yi halkın meclis ve komünlerinin yardımı ile tekrardan inşa edeceğiz. Bu çalışmaların tümünü  Şeddadê halkı için yapıyoruz. Umuyoruz ki, Şeddadê halkı da yanımızda olsun, desteğini sunsun" diye konuştu.

'GÜVENLİK SAĞLANDI'

TEV-DEM  Yürütme Konseyi Üyesi Xelil Osman da Şeddadê halkının güvenliğine verdikleri önem kadar, yaşamsal ihtiyaçlarını da önemsediklerini ifade ederek, “Bizden ne isteniyorsa gerekli destek ve katkıyı sunmaya hazırız” dedi. 

QSD yetkilileri de Şeddadê merkezinin güvenliğinin tamamen sağlandığını, Şeddadê ile ilgili geçen haberlerin merkezden 20-25 kilometre uzakta olduğunu ifade ederek, alanda halkın huzur ve güven içinde yaşaması için her türlü tedbiri aldıklarını söyledi. 

Şeddadê merkez ve köylerine yönelik gerçekleştirilen hamle kapsamında Hesekê Belediyesi de tüm imkanlarını seferber ettiğini, Cizirê Kantonu esnaflarının yardımı ile topladıkları malzemeleri halka en kısa sürede ulaştıracaklarını ifade etti. 

Şeddadê için geliştirilen temel sorunları giderme hamlesinin yakında Hol’da da başlayacağı öğrenildi.  

...