Şehitler diyarı Kobanê’den 4 Nisan notları

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 67. doğum günü Kürtlerin yaşadığı her yerde büyük bir heyecanla kutlandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 67. doğum günü Kürtlerin yaşadığı her yerde büyük bir heyecanla kutlandı. 

Kürt halkının yaşadığı bu heyecanın en büyüklerinden birisi de hiç şüphesiz ki tarihi ve efanevi bir direniş ortaya koyarak dünya devriminin sembolü olan Kobanê’deydi.

Bizler de Kobanê’de YPG/YPJ savaşçıları ve halkın 4 Nisan kutlamasına katıldık. O gününün heyecanına, Kürt halkının önderliği ve YPG/YPJ savaşçıları ile nasıl bir bağ içinde olduğuna şahitlik ettik.

Yeni canlanan doğa ile sabahı bekleyemediğimiz bir gecenin ardından kuş cıvıltısı ve jeneratör sesi ile uyandık. Elimizi, yüzümüzü yıkadıktan sonra da Rojava tadı bir başka ve birçok insanın kıymetini dahi bilmediği demli çayımızı kuş sesleri ve jeneratör sesleri eşliğinde içtik. 

Sabahın erken saatinde uyanan doğanın güzelliğiyle yollarda hayallerimizle yürüdük. Gecenin karanlığı çoktan yırtılmıştı. Güneş bir başkaydı bugün adeta bir başka sarmıştı gökyüzünü. Bir yere yetişme telaşı içerisinde kendini bulutlardan kurtarmaya çalışıyordu.

GÜNEŞE YOLCULUK

Güneşe bakıp heyecanım ile yanımdaki arkadaşlarım ile sohbet ederek yollarda ilerledik. Sanki yollar da uzadıkça uzuyordu. Ancak yol boyunca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Rojava’ya geçtiği günlerde ilk uğradığı köy olan El Pêlûr köyüne akın akın giden insanlara tanıklık ettik.

Tabi çevreyi gözlemlerken sıcak bir bahar gününde yaptığımız sohbetimiz tüm sıcaklığı ve heyecanı ile sürüyordu. Bir an önce ulaşma telaşıyla 4 Nisan coşkusu içerisinde ilerliyorduk. Bir yandan bahar sohbetimiz devam ediyordu. Bir yanda da coşkulu yürüyüşümüz devam ediyordu.

Yolda ilerlerken bir grup genç ile karşılaştık. Bir birimize “rojbaş” Kobanêlilerin deyimiyle ‘çı toni’ dedikten sonra gençlere nereye gittiklerini sorduk. Şehitler diyarı Kobanê’de 4 Nisan’ı kutlayacak olan Şervan Eli Mıhemed adlı genç, biraz da heyecanlanmış ve titremeli sesiyle kutlama alanına gittiklerini söyledi. 

Tabi biz sorarız da gençler bize soramaz mı? Gençler de bize siz nereye gidiyorsunuz peki? diye sordu. Biz de gülerek ‘Güneşe yürüyoruz heval’ diye yanıt verdik. Ardın da biz de, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününün kutlanacağı alana gideceğimizi söyledik. 

‘ÖNDER APO’YU ÖZGÜR KILANA DEK MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

Ve sonunda yol bitmiş alana girmiştik. Alanda daha önce farklı alanlarda karşılaştığımız birçok YPG/YPJ savaşçısı ile sıcak bir sohbete başladık. Gözlerden ve titreyen seslerden çok heyecanlı olduklarını fark ettik. 

Zilan Kobanê adındaki YPJ savaşçısı ‘bu yıl önder Apo’nun özgürlük yılı olacak’ dedi. Zilan Kobanê ardından şunu söyledi: ‘Zaten önder Apo özgür olana kadar da mücadelemiz sürecek...’ İşte Zilan Kobanê’nin bu sözlerinden gelişmekte olan devrimci süreç karşısındaki kararlılığın düzeyi de anlaşılıyordu.

Biz Zilan Kobanê ile sohbet ederken kutlama alanına DAİŞ çetelerine karşı verilen devrimci savaşta yaşamını yitirmiş olan birkaç YPG/YPJ savaşçısının ailesi de geldi. Hem günün öneminden, hem de YPG/YPJ güçlerine olan bağlılıklarından dolayı 4 Nisan’ı Kürt halk önderi Öcalan’ın Rojava’ya geçince geldiği ilk köye gelmek, kaldığı ilk evi görmek istemişler.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününü Kürt halk önderi Öcalan’ın Rojava da ilk uğradığı köyde ve evde, özgür Kobanê’de YPG/YPJ savaşçıları ile birlikte kutlayan şehit ailelerinin heyecanlarına katılmamak elde değildi. 

Yükselen sloganlar arasında kutlamaya katılan şehit annesi de tüm özgürlük savaşçılarının ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününü kutlayarak, 4 parça Kürdistan halkına başarılar diledi.

Ardından bir diğer şehit ailesinin yanına gittiğimizde sözü en yaşlı olan anne aldı ve o da YPG/YPJ savaşçıları gibi konuştu. Şehit annesi bu yılın Kürt halk önderinin özgürlük yılı olacağı vurgusunu yaptı. Annenin gözü ve yüzündeki ifade, yılların vermiş olduğu savaşın tanıklığı ile bugünlere nasıl gelindiğinin de ifadesiydi. 

Ailenin en küçük üyeleri olan küçük kız ve erkek çocuğu nineleri ile oluşturdukları görüntü, Kürt halkının yediden yetmişe nasıl önderliği etrafında kenetlendiğini ortaya koyuyordu. Şehit annesi ve torunlarının oluşturduğu görüntü YPG/YPJ savaşçıları ile halkın nasıl bütünleştiğinin de resmi oluyordu.

GÜNEŞİN VE ATEŞİN YOLDAŞLARI ÖZGÜRLÜK HALAYINA DURDU

Kürt halk önderi Öcalan’ın doğum günü için alana akın eden yurttaşlar ve kutlamaya katılan YPG/YPJ savaşçıları TEV-ÇAND bünyesindeki grupların seslendirdiği şarkılar eşliğinde halkla birlikte özgürlük halayına durdu.

YPG/YPJ savaşçıları ve kutlamaya katılan yurttaşlar heyecanlarını söyledikleri şarkılara ve çektikleri halaylarla yansıttı. Güzel bir bahar gününe denk gelen 4 Nisan’da heyecan verici böyle bir halayı izlerken birden kendimizi halayın içinde bulduk. 

YPG/YPJ savaşçıları ve halk ile kısa süreli de olsa omuz omuza o ahenk içerisinde halaya durduk. Coşku arttıkça halaya katılanların sayısı da artıyordu. Ve sonunda alanda bulunan tüm YPG/YPJ savaşçıları, Asayiş güçleri, HPC güçleri tek yürek halinde alanda halaya tutuşup dakikalar ve saatler süren bir coşku ve moral yarattı.

ÖZGÜRLÜĞÜN VE DİRENİŞİN SEMBOLÜ MIŞTENUR’DA ÖNDERLİK BAHÇESİ 

4 Nisan’da doğan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü vesilesiyle YPG/YPJ savaşçıları tarafından direnişin ve özgürlüğün sembolü Miştenûr tepesinde ‘Baxçeyê Rêbertiyê/Önderlik Bahçesi’ oluşturuldu.

Açılış etkinliğinde demokratik özerklik yönetiminden temsilciler, Girê Spî öz yönetimi Eşbaşkanları Hemdan El-Ebd ve Leyla Mistefa ve kurum temsilcileri katıldı.

Bahçenin oluşturulması ardından YPG/YPJ savaşçıları ve açılış etkinliğine katılanlar 500 fidan dikti.

Kobanê Kantonu Şehitler Konseyi ve şehit aileleri 4 Nisan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü dolayısıyla ‘Rêber Apo’ parkında 100 fidan dikerken, Kongreya Star ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri 4 Nisan dolayısıyla 300 fidan dikti.

‘ÖNDERLİK ROJAVA’YA GEÇTİĞİNDE UĞRADIĞI İLK KÖY OLAN EL PÊLUR’DAN İZLENİM’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü, Rojava Kürdistan’ına geçtiği süreçte yaklaşık 50 gün kaldığı El Pelur köyünde 4 Nisan bir şenlikle kutlandı.

Kobanê batısında yer alan ve merkeze 5 km uzaklıkta olan El Pelur köyünde sabah saatlerinde gerçekleştirilen kutlamaya YPG/YPJ savaşçıları, Kobanê demokratik özerk yönetim üyeleri, kurum yöneticileri, TEV-DEM üyeleri ve binlerce kişi katıldı.

Kutlamanın başlangıcında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın değerlendirmeleri dinlendi. Kürt halk Önderi Öcalan’ın değerlendirmeleri ardından Kobanê TEV-DEM eşbaşkanı Ayşe Efendi kutlamada bir konuşma gerçekleştirerek şunları belirtti: ‘Önder Apo Rojava’ya ilk geçtiğinde burada kaldı ve tarihin akışı burada değişti. 

Artık kölelik tarihi yerine özgürlük tarihi yazıldı. Artık Kürt halkı Önder Apo’nun felsefesiyle yaşıyor. Önder Apo’nun doğum günü Kürt halkının özellikle de kadının doğum günüdür. Biz de Kürt kadınları olarak Önder Apo’nun yolunda yürüyeceğimize söz veriyoruz. ‘

Ayşe Efendi’nin konuşması ardından TEV-ÇAND bünyesindeki sanat grupları Kürt Halk Önderi Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan ruhuna uygun şarkılar seslendirdi. Etkinliğe katılan binlerce kişi ise TEV-ÇAND gruplarının seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaylar ve zılgıtlar çekti.

Kutlama şarkı ve halaylarla geç saatlere kadar sürerken, kutlamaya katılan halk Kürt Halk Önderinin konakladığı evi ve altında oturduğu ağacı ziyaret etti.

Son olarak diyebilirim ki bir günü alan ve devrim topraklarında kutlanan 4 Nisan coşkusu hafızalarımızda unutulmaz anlar bıraktı. Kutlama alanında bulunan herkesin alandan ayrılmasından sonra biz de kendi yerimize doğru yol aldık…

...