Şemdinli, Çukurca, Şırnak, Amed ve Van’da gerilla eylemleri

HPG Basın İrtibat Merkezi, Kuzey Kürdistan’ın birçok alanında gerçekleştirilen eylemlerin sonuçlarını açıkladı. Açıklamaya göre, Şemdinli, Çukurca, Amed, Şırnak ve Van’da düzenlenen eylemlerde Türk ordusuna ağır darbeler vuruldu.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Kuzey Kürdistan’ın birçok alanında gerçekleştirilen eylemlerin sonuçlarını açıkladı. Açıklamaya göre, Şemdinli, Çukurca, Amed, Şırnak ve Van’da düzenlenen eylemlerde Türk ordusuna ağır darbeler vuruldu.

HPG BİM, Beytüşşebap’ta ve Van’da yaşamını yitiren 7 gerillanın kimlik bilgilerini de açıkladı.

ŞEMDİNLİ’DE LİCE ŞEHİTLERİ ANISINDA EYLEM

HPG Basın İrtibat Merkezi-BİM, 10 Temmuz günü saat 18.50'de gerilla güçlerinin 3 koldan suikast silahlarıyla Hakkari'nin Şemdinli İlçe Karakolu'na yönelik eylem gerçekleştirdiğini ve bu eylemde 3 askerin öldürüldüğünü belirtti. Eylem sonrasında Şemzinan Tugayı ve Radyolik karakolunun kendi etraflarını rastgele taradıkları, Skorsky helikopterler de ölü ve yaralılarını alandan kaldırdıkları belirtildi.

HPG BİM açıklamasında, ‘’Bu eylem Lice'de şehit düşen yoldaşlarımız anısına gerçekleştirilmiştir’’ denildi.

ÇUKURCA TUGAYINA EYLEM

HPG Basın İrtibat Merkezi, 9 Temmuz günü saat 18.00'de güçlerinin Hakkari'nin Çukurca ilçesinde bulunan Tugay Komutanlığına yönelik ağır silahlarla bir eylem gerçekleştirdiklerini, Tugayın bahçesinde toplanan bir grup askerin havan toplarıyla vurulduğunu, ayrıca birçok havan güllesinin de nizamiye, lojman ve tugay binasına isabet ettiğini bildirdi.

BİM açıklamasına göre, bu eylemde ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilemezken olay yerinde 7 ambulans gelerek ölü ve yaralılarını kaldırdı.

ASKERLER SİVİLLERİ KATLETTİ

Açıklamanın devamında şöyle denildi:

Eylemin gerçekleştiği saatlerde Tugay'ın önünden geçen sivil bir araç askerlerin rast gele açtığı ateş sonucu vurulmuş, bu araçta bulunan sivillerden 2'si yaşamını yitirirken 6 kişi de yaralanmıştır. Artan eylemsellikler karşısında korkuya kapılan askerlerin açtığı ateş sonucu sivil yurttaşlar yaşamını yitirmiş ve yaralanmıştır.

EYLEMLER YAYILARAK DEVAM EDİYOR

HPG-BİM açıklamasında, artarak devam eden gerilla eylemsellikleri hakkında şu bilgiler verildi:

8 Temmuz günü 13.00 - 14.00 arasında Şırnak Tugayı ve Kaymakam Çeşme Karakolu arasında bulunan yüksek gerilim hattına yönelik gerilla güçleri sabotaj eylemi gerçekleştirmiş ve gerilim hattı imha olmuştur.

10 Temmuz günü saat 15.00'te gerilla güçleri Amed'in Kulp ile Farqin (Silvan) yolu arasında yol kontrol eylemi gerçekleştirmiş ve kimlik kontrolleri yapmıştır. Eylemden sonra Türk ordusu alanı havanlarla bombalamıştır. Bombardıman sonucunda arazide yangın çıkmıştır.

4-5 Temmuz günleri Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Germaw ve Geznex köyleri arasındaki alana yönelik TC ordusu savaş uçaklarıyla bombardıman düzenlemiştir. Bu alanlarda operasyon yapan askerler ile gerillalar arasında çatışma yaşanmıştır. Yaşanan çatışma ve hava saldırıları sonucunda 5 gerilla yaşamını yitirmiştir.

BİM yaşamını yitiren gerillalar hakkında şu bilgileri verdi:

‘’Bakurê Kürdistan'dan mücadele saflarına katılım sağlayan Yılmaz, Rojin, Hêvi, Jinda ve Gülbahar yoldaşlar işgalciliğe karşı sergiledikleri kahramanca duruş özgürlük şehitleri kervanına katılmışlardır.

Şehit düşen arkadaşlarımızın sicil bilgileri şöyledir;

Kod Adı: Gülbahar Demhat
Adı Soyadı: Evin Karaçelik
Doğum Yeri: Muş
Anne - Baba Adı: Asiye - Sadullah
Şahadet Tarihi ve Yeri: 4-5 Temmuz 2016 / Şırnak

Kod Adı: Hevi Havin
Adı Soyadı: Leyla Okalin
Doğum Yeri: Siirt
Anne - Baba Adı: Şükriye - Nimetullah
Şahadet Tarihi ve Yeri: 4-5 Temmuz 2016 / Şırnak

Kod Adı: Yılmaz Sake
Adı Soyadı: Hakan Şemo
Doğum Yeri: Van
Anne - Baba Adı: Hanife - Hamit
Şahadet Tarihi ve Yeri: 4-5 Temmuz 2016 / Şırnak

Kod Adı: Rojin Xızıri
Adı Soyadı: Ayşe Xızıri
Doğum Yeri: Xoy
Anne - Baba Adı: Sara - Adıl
Şahadet Tarihi ve Yeri: 4-5 Temmuz 2016 / Şırnak

Kod Adı: Jinda Amargi
Adı Soyadı: Hatice Kanat
Doğum Yeri: Erzurum
Anne - Baba Adı: Mercan – Yaşar Nuri
Şahadet Tarihi ve Yeri: 4-5 Temmuz 2016 / Şırnak

VAN’DA EYLEM

BİM, 8 Temmuz’da Van’da yaşanan çatışmaya ilişkin ise şu detayları paylaştı:

8 Temmuz günü saat 18.00 de Van Başkale'ye bağlı Bableşin ve Albayrak karakolları arasında eylem hazırlığında olan bir birimimiz ile operasyonel hareket halinde olan askerler arasında çatışma yaşanmıştır. Yaşanan çatışma da 2 arkadaşımız şehit düşmüştür.

Kod Adı: Beritan Koçer
Adı Soyadı: Beritan Çetinkaya
Doğum Yeri: Siirt
Anne - Baba Adı: Ayşe - Abidin
Şahadet Tarihi ve Yeri: 8 Temmuz 2016 / Van

Kod Adı: Dılşad Tolhıldan
Adı Soyadı: Serdar Acar
Doğum Yeri: Hakkari
Anne - Baba Adı: Asiye - Nuri
Şahadet Tarihi ve Yeri: 8 Temmuz 2016 / Van

HPG-BİM, 10 Temmuz gece saat 01.30' da Van'a bağlı Masiro alanında bulunan Xaçkan köyünde Karakol askerlerine sürekli erzak taşıyan ve uyarılmasına rağmen bu durumdan vazgeçmeyen bir kişinin, son bir uyarı olarak yaralanmaya yol açacak bir yöntem ile vurulduğunu duyurdu.

...