Şengal İnşa Meclisi: Demokratik Suriye için federasyon bir umuttur

Şengal İnşa Meclisi, "Suriye’nin demokratikleşmesi yolunda Rojava federal bölge ilanının önemli kilit taşı olduğunu belirtiyoruz" dedi.

Şengal İnşa Meclisi, Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem projesinin kurucu meclis toplantısında kabul edilmesine ilişkin açıklama yaptı.

Yazılı açıklama yapan Şengal İnşa Meclisi, "Suriye Kuzeyi ve Rojava Kürdistan’ını kapsayan federal bölge ilanını selamlıyor, bütün Suriye ve Ortadoğu halklarına kutlu olmasını diliyoruz. Suriye’nin demokratikleşmesi yolunda Rojava federal bölge ilanının önemli kilit taşı olduğunu belirtiyoruz. Söz konusu federal bölge ilanının başta Kuzey Suriye ve Rojava halklarına; Süryani, Arap veya Kürt olsun, hepsine bir gelecek vadettiği açıktır. Bütün halkları içerisinde barındıran, Suriye’nin parçalanmasına karşı duran bu yeni oluşumun şüphesiz ki hiçbir farklı amacı olmadığı kanaatindeyiz" dedi.

'SAHİP ÇIKILMALI'

Açıklamada, "Federal bölge içerisinde bulunan ve 5 yıllık mücadelede büyük emekler ve şehitler veren Süryani, Arap, Kürt, Êzidî, Asuri halklarının mücadelesi sonucunda bu noktaya gelinmiştir" vurgusunda bulunularak, şu ifadelere de yer verildi:

"Bu kararın başta Suriye olmak üzere bütün Ortadoğu halklarının menfaatine uygun olduğunu belirtmek istiyoruz. Biz Avrupa ülkelerinin dar yaklaşımlar içerisine girmemesi gerektiğini savunuyoruz. Bütün Avrupa ülkeleri ve Birleşmiş Milletler'den bu yeni oluşum karşısında destekleyici tutum beklediğimizi ifade etmek istiyoruz. Bunun yanında dünya ülkelerindeki demokrat oluşumlardan 5 yıldır süren mücdelenin meyvesi olan Kuzey Suriye ve Rojava federal bölge ilanına sahip çıkmaları yönünde sesleniyoruz. Bu tür yaklaşımlar Suriye’de akan kanı durdurabilir ve demokratik Suriye yolunda ilerlemeye katkı sağlayabilir. Bir kez daha Şengal İnşa Meclisi olarak, demokratik bir Suriye için, insanlık düşmanları ile savaşan ve Kuzey Suriye Federal bölgesi içerisinde yer alan Suriye halklarının oluşturduğu QSD’yi selamlıyor, Kuzey Suriye federal bölge ilanının kutlu olmasını temenni ediyoruz."