Serhat'ta AKP yasağı tanınmadı, Newroz ateşi yükseldi

AKP 'yasağının' tanınmadığı Iğdır, Ağrı, Patnos, Varto ve Tatvan'da Newroz ateşi yakıldı. Kutlamalarda yapılan konuşmalarda, AKP zulmüne boyun eğilmeyeceği ve direnişin büyütüleceği mesajı verildi.

IĞDIR
Iğdır'da, Şekerpancarı Kantar Meydanı'nda kutlanacak Newroz için sabah saatlerinden itibaren kentin merkez mahallerinde bir araya gelen yüzlerce kişi, Ermenistan sınırına 20 kilometre mesafede bulunan Newroz alanına akın etti. DTK, KJA, HDP, DBP öncülüğünde düzenlenen Newroz kutlamaları öncesi tüm mahallerden alana araçlar kaldırılırken, günler önce hazırlıkları yapılan kutlamalar için yüzlerce görevli alandaki yerini aldı. Binlerce genç ise, Iğdır'ın ulaşım sembolü haline gelen bisiklet ve motosikletleri ile alana giriş yaptı. Kürt, Azeri, Terekeme ve Türklerin birlikte halaya durduğu Iğdır Newroz'unda, kadınlar yöresel kıyafetler ve kofileri ile gençler ise şal û şepikleri ile alanı renk cümbüşüne çevirdi. Alanın tamamı bayrak ve flamalarla süslenirken, çalınan müzikler eşliğinde sloganlar atılarak, halaylar çekildi. Sabah saatlerinde binlerce kişinin akın ettiği alana girişler, "Biji serok Apo", "Biji Newroz", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Jin jiyan azadi", "Bijî berxwedana Cizire" sloganları eşliğinde yapıldı. Kutlamaya HDP İzmir Milletvekili ve HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Iğdır Belediye Eşbaşkanı Murat Yikit, ilçe, belde belediye başkanları, HDP ve DBP PM üyeleri, HDP, DBP il, ilçe, belde eş başkanları, sivil toplum örgütlü temsilcileri de katıldı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı durşunun ardından, Ey Raqîp Marşı eşliğinde Newroz ateşi yakıldı. 

'BU ATEŞ SÖNMEYECEK!'

HDP, DBP il eşbaşkanlarının selamlamasının ardından konuşan Iğdır Belediye Eşbaşkanı Murat Yikit, alanı dolduran binleri selamladı. HDP Iğdır eski Azeri Milletvekili Kıznaz Türkel'in konuşma yapmak için çıktığı sahnede yaptığı Kafkas dansına kitle alkışlarla eşlik etti. Newroz'un tüm halklara barış getirmesini dileyen Türkeli, "Devrimci Kawa'nın yaktığı ateş yüzyıllardır sürüyor ve bu ateş asla sönmeyecektir. Emekçi halklar mutlaka kazanacaktır. Newroz tüm Ortadoğu haklarının ortak bayramı, birlikte direnme günüdür. Ne baskı olursa olsun, halkımız direnecek ve kazanacaktır. Kürtleri seviyorum, Kürtleri yürekten seviyorum" diye seslendi. 
Ardından konuşan Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Newroz'un bir arada yaşamanın en özgürlükçü günü olduğunu söyleyerek, "3 aylık bebekten, 70 yaşındaki insanımıza kadar herkese büyük bir nefretle saldırılıyor. Bir yandan bu yapılırken, diğer yandan da siyasi soykırım operasyonları yapıyorlar. Bizler asla zalimlere boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz" dedi.

'BOYUN EĞMEYECEĞİZ!'

HDP İzmir Milletvekili ve HDK Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü ise, Kürdistan'da kentlerin kuşatma ve ateş altında olduğunu belirterek, yaşanan devlet şiddetinin tüm dünyanın gözleri önünde devam ettiğini söyledi. Kürkçü, "HDP'nin 7 Haziran'da aldığı büyük zaferin öcü bugün şehirler bombalanarak alınıyor. Saraydakini tir tir korktuğumuz için bugün halkımıza bu korku top ve bomba olarak geri dönüyor. Halklarımız buna boyun eğmeyecek ve biz buna asla izin vermeyeceğiz" dedi. Bir tek kişinin dahi burnunun kanamaması için mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Kürkçü, şöyle devam etti: "Partimiz her zaman halkımızın tekrar barış iklimine dönmesi için büyük çaba gösterecektir. Halkımız da barış ve özgürlük mücadelesini sürdürmeye devam etmeli. Bu çatışmaların son bulması ve müzakere masasının açılması gerekiyor. Bu müzakere masasının kurulması ve yoldaşımız Sayın Abdullah Öcalan'ın da masanın başına geçmesi gerekiyor. Aylardır Sayın Öcalan'la görüşmek istiyoruz ama aylardır kimseyi içeriye sokmadılar. Biliyoruz ki, sonunda masaya dönülecektir bundan başka yol yoktur. Özerk yönetimler ve diğer tüm haklarımız için mücadeleye devam ettik, edeceğiz."

Dokunulmazlık tartışmalarına da değinen Kürkçü, halkın verdiği mazbatayı ancak halkın geri alabileceğini söyleyerek, "Biz oraya halkımızın desteği ile geldik. Bizim mazbatamızı ancak halk alabilir, siz alamazsınız. Biz o kadar kolay teslim olmayacağız. Biz padişahları çoktan denize attık, onların gittiği yere sende gideceksin. Sen asla bizim padişahımız olamazsın, halktan başka kral, halktan başka padişah tanımıyoruz" diyerek konuşmasını tamamladı. Newroz kutlaması, sanatçı Ergin Xelikan ve Koma Şitlen Azadî'nin seslendirdiği Kürtçe ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. 

AĞRI
Ağrı'da polis engeline rağmen Belediye Açık Otoparkında bir araya gelen on bine yakın kişi, Newroz'u kutladı. Sık sık "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Bijî serok Apo" sloganlarının atıldığı kutlama, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile Ağrı Belediyesi Eşbaşkanı Sırrı Sakık'ın Newroz ateşini yakmasının ardından alanda bulunan kitlenin coşkusu doruğa çıkarken, ateş yakıldığı sırada alandan "Şehîd namirin" sloganları yükseldi. 

Sakık, etkinlikteki konuşmasında, Newroz'un zorbalığa karşı başkaldırının sembolü olduğunu söyleyerek, Newroz direnişlerinde yaşamını yitirenleri andı. Newroz yasaklarına da değinen Sakık, "Bugün yasaklamaya çalışanlar dönüp geçmişe baksınlar. Kavga ede ede Newroz'u nasıl özgürleştirdiğimiz görsünler" ifadelerin kullandı. Sakık'ın ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise, Kürt halkının zulme karşı asla boyun eğmediğini vurgulayarak, "O ablukalarda direnenlerin tek amacı vardı. Türkiye'nin dört yanına abluka kurulmasın diye direndiler. Türkiye'nin bütün kentlerine ölüm sessizliği salmak istiyorlar. Yaşayan halkımızı, yaşayan ölümlere dönüştürmeye çalışıyorlar. Bu halk daha ölmedi. Yürüttüğünüz savaşa rağmen karşınızda dimdik ayakta. Bu toprakları yaşayan ölüler coğrafyasına çalıştıranlara izin vermeyeceğiz. Onların yaydığı korku ve şiddete teslim olmaktansa, onların karşısında dimdik ayakta durarak her şeyi göze almayı biliriz" dedi.

'MUTLAKA HESAP VERECEKLER'

"Zulüm er ya da geç sona erecek" diyen Yüksekdağ, fezleke tartışmalarına da değindiği konuşmasında şunları kaydetti: "Bu savaş ve zulmü sürdüremeyecekler. Bu halkın birliği ve dirayeti karşısında duramazlar. Gırtlaklarına kadar kana, ahlaksızlığı ve zulme batmışlar. Bu zulmün sahipleri gidecek ve biz kalacağız. Geriye direnenler kalacak. AKP ve saray iktidarı da kendi sonu ve felaketine doğru gidiyor. Biz gücümüzü sizden alıyoruz. Onun için bizi tasfiye etmeye kalkamaz ve bize dokunamazlar. Bizim dokunulmazlığımız bu halkın ruhu ve direnişidir. Bu halkın dokunulmazlığı hiçbir Dehak ele geçiremedi. Saray'ın eteğine tutunup zulüm ve savaşla ayakta durmaya çalışanlar suçlarının hesabını mutlaka verecek." 
Konuşmaların ardından Kürtçe ezgiler eşliğinde halaylar çekildi. 

PATNOS
Ağrı'nın Patnos ilçesinde ise asker ve polis ablukasına rağmen yüzlerce kişi, kent merkezindeki Newroz alanını doldurdu. Etkinliğe HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, HDP ve DBP Ağrı il ve ilçe eşbaşkanları, DBP Ağrı Belediye Eşbaşkanı Sırrı Sakık da katıldı. "Biji serok Apo", "PKK dimeşe rrdû ezman dihaje", "Bijî serok Apo" sloganlarının atıldığı etkinlikte, saydı duruşunun ardından HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, kısa bir konuma yaptı. Halkın Newroz'unu kutlayan Yüksekdağ, Cizre ve Sur direnişlerini selamladı. 
Newroz etkinliği Hozan Ararat ve Koma Serhat'ın seslendirdiği ezgilerle devam etti. 

VARTO
Özyönetim direnişinin ilk sembolü olan Muş'un Varto ilçesinde halk, Şehit Mordem Kültür Merkezi önünde Newroz'u kutladı. Sabah erken saatlerde çevre köylerden ve ilçe merkezinden yüzlerce yurttaş, polis barikatlarını aşarak, alana giriş yaptı. Kutlamanın yapıldığı alan gökkuşağı renkleriyle süslenirken, etkinliğe HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, HDP, DBP il ve ilçe eşbaşkanları Varto Belediyesi eşbaşkanları katıldı. Saygı duruşuyla başlayan kutlamada konuşan HDP Milletvekili Ahmet Yıldırım, Newroz yasaklarına dikkat çekerek, Kürt halkının yasaklar karşısında asla boyun eğmeyeceğini söyledi. Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Etkinlik, Şehit Mordem Kültür Merkezi Çocuk Korosu, Demhat Botan ve Hozan Arhat'ın seslendirdiği Kürtçe ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. 

HAKKARİ
Hakkari'de, Newroz kutlamasına yönelik polis saldırısına ilişkin HDP il binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, şunları belirtti: "Yıkmayı ve yakmayı tek yöntem ile bilen bir güçle görüşeceğimiz, tartışacağımız bir şey yoktur. Tek gücümüz halkımızdır. Halkımızın bir kuşkusu olmasın. Karşımızda, savaş ve katliam dışında bilen bir muhatap yoktur. Tek muhatabımız halkımızdır. Halk gücümüzle bir çözüm yaratabiliriz. Bunu da sonuna kadar zorlayacağız. Kürdistan'da ablukaları kabul etmedik, etmeyeceğiz. Dört bir yandan halkımızla birlikte yürüyerek, ablukayı kıracağız. Cizre süreci yakından yaşadığımız bir süreç olduğundan dolayı iyi biliyoruz ki operasyonları yürüten güçlerden her türlü katliam ve katletme yöntemi beklenir. Bu gücün gerçekliği bizi çok kaygılandırıyor. Açığa çıkartmak için çalışmalarımız devam etmektedir."

TATVAN
Bitlis'in Tatvan ilçesindeki Fuar Alanı'nda bir araya gelen binlerce kişi, Newroz'u kutladı. İlçeye bağlı köylerden Newroz'a katılımlar Türk askerleri tarafından keyfi şekilde engellenirken, kent merkezinde ise alanı abluka altına alan polis noktalarında uzun kuyruklar oluştu. Güvenlik gerekçesiyle seyyar satıcıların kullandığı tüplerin hiçbiri alana alınmazken, KJA öncülüğünde Cizre, Nusaybin, Sur, Silopi gibi yerlerdeki halka destek olmak amacıyla kadınlar stant kurdu. Alan sabah erken saatlerden itibaren dolmaya başlarken, kadınların rengarenk yöresel kıyafetleri dikkat çekti. "Özgür Önderlik, özerk Kürdistan ve demokratik Türkiye" pankartının açıldığı alanda, Kürtçe ezgiler eşliğinde halaylar çekildi. 

Renkli görüntülerin oluştuğu alanda sık sık "Biji Serok Apo", "PKK halktır halk burada", "Newroz piroz be" sloganları atıldı. Kutlamaya binlerce kişinin yanı sıra DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, Güney Kürdistanlı Siyasetçi Zana Şerwanî, DEM-GENÇ üyeleri ile DBP, HDP il ve ilçe yöneticileri katıldı. Kutlama bitimine kadar alan üzerinde bir Drone'nin uçurulması ise dikkati çekti. 
Çerxa Şoreşe Marşı eşliğinde yapılan saygı duruşunun ardından konuşan HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, polis ve asker ablukasını kınayarak, "Yasağa rağmen buradaki halkımız başta olmak üzere tüm Kürdistan Newrozlaştı. Bu tarihi topraklarda direnenler kazanacaktır. Tarih direnen gençleri, kadınları ve halkları yazacaktır" diye konuştu. 
Güney Kürdistanlı siyasetçi Şerwani ise, "Buradan katliamcıları lanetliyorum. Katliamlara artık dur demeliyiz ve birlik olmalıyız. Biz Kürtler artık ölmek istemiyoruz. Katliam ve soykırımlara dur diyeceğiz. Bizler de insanız. Yeter artık" dedi. 

DTK Eş Başkanı Dicle ise kitleye "Sizinle gurur duyuyoruz" dedikten sonra şunları söyledi: "Halkımız, direnişçilere baksın. Eşsiz kahramanlarımız, vatanına sahip çıkmak bugünün Kawalar'ı olmuştur. Bugünün Dehaklar'ı, bunu iyi bilsin. Bu halkı kimliksiz, statüsüz ve özgürlüksüz bırakamazsınız."

Etkinlikte Rojda ve Kemale Amed de sahne aldı.