Soykırımın yıldönümünde Şengal’de çalıştay
DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te başlattığı soykırım saldırılarının 10’uncu yıldönümü dolayısıyla Şengal’de “Êzidi Toplumu İçin Adalet ve Özgürlük” şiarıyla bir çalıştay düzenlendi.
DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te başlattığı soykırım saldırılarının 10’uncu yıldönümü dolayısıyla Şengal’de “Êzidi Toplumu İçin Adalet ve Özgürlük” şiarıyla bir çalıştay düzenlendi.
Yurtiçi ve yurtdışından 200’ü aşkın delegenin katıldığı konferansta, fermanın nasıl ve hangi koşullarda gerçekleştiği, sorumluların neden yargılanmadığı, Êzidi Soykırımı’nın tanınması ve Êzidilerin askeri ve siyasi iradesinin kabulü konuları ele alınacak.
Bu yılki etkinlikler, geçmiş yıllara kıyasla daha kapsamlı hazırlıklarla gerçekleşiyor. Konferansta, Şengal, Güney Kürdistan ve Irak genelinden birçok Arap temsilci, akademisyen ve siyasetçi yer alıyor. Fermanın nedenleri ve sonuçları tartışılacak, Êzidi katliamını önleyenler ve Êzidilik konuları ele alınacak.
Konferansın bir diğer bölümünde, Irak’ta Êzidi Soykırımı’nın tanınmaması ve DAİŞ mensuplarının yargılanmaması, koruma güçlerinin görevlerini yerine getirmemesi gibi konular tartışılacak. En önemli konular arasında 9 Ekim Anlaşması’nın iptali, fermanın sorumlularının yargılanması, soykırımın tanınması ve Şengal Özerk Yönetimi’nin kabul edilmesi bulunuyor.
Konferansın açılış konuşmasını Şengal Yönetim Kurulu Eşbaşkan Yardımcısı Dexîl İbrahim yaptı ve konferansın amacını anlattı.
Konferans, PADÊ Politbüro Üyesi Qehtan Xelîl’in moderatörlüğünde saat 16:00’ya kadar devam edecek. Konferans Hazırlık Komitesi, çalıştayın sonuç bildirisinin açıklanmasıyla sona ereceğini belirtti.
Şengal Demokratik Özerk Yönetimi (MXDŞ) Eşbaşkanı Cihan Celo, konferansın “Soykırımdan ve Kölelikten, Özerklik ve Özgürlüğe” şiarı kapsamında düzenlendiğini ve Êzidilerin hakları ve sorunların çözümüne dair birçok seminerin verileceğini belirtti. Seminerler doğrudan ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.