GÖRÜNTÜLÜ

Süleymaniye’de Ortadoğu’da barış ve istikrar tartışıldı

Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde düzenlenen bir konferansta Ortadoğu’da barış ve istikrar tartışıldı.

Öcalan’ın düşünceleri doğrultusunda yapılan konferansa katılan ABD’li aktivist ulus devletleri eleştirerek, yerel ve özerk alanların oluşturulması gerektiğini söyledi.

Süleymaniye’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünceleri doğrultusunda Ortadoğu’da barış ve istikrar konulu bir konferans düzenlendi. Siyasi ve Demokratik Düşünceler Akademisi’nin düzenlediği konferans üç gün sürecek. Konferansa Kürdistan ve dünyanın birçok yerinden katılımlar oldu.

Konferansın sabahki bölümlerinde Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun perde arkası ve İmralı Sistemi konu başlıkları olarak değerlendirildi.

Öğleden sonra Ortadoğu’daki kriz ve kaosun nedenleri temel başlığı altında bir panel yapıldı. Ancak panelden önce Öcalan’ın bu konudaki bir analizi okundu.

Daha sonra Lübnanlı akademisyen yazar Muhammed Nureddin, Selahaddin Üniversitesi Sosyal Bilgiler Fakültesi Yardımcısı Dr. Kameran Mentik, gazeteci İrfan Aktan ve ABD’li aktivist Samuel Jordan panelde sunumlar yaptı.

LÜBNANLI YAZAR: ÖCALAN KÜRT HALKININ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ TEMSİL EDİYOR

Panelin moderatörü Lübnanlı akademisyen Nureddin, Beyrut’taki evinde bir seccadenin üzerinde Öcalan’ın fotoğrafının yer aldığını söyleyerek konuşmasına başladı. Nureddin, “Öcalan Kürt halkının özgürlüğünü temsil ettiğini ispatladı. Biz Öcalan’ın Lübnan’da nasıl direndiğini ve İsrail’i yenilgiye uğrattığını biliyoruz” dedi.

Ortadoğu’daki çatışmalar ve çelişkilere işaret eden Nureddin, “Bu yüzyıllık çelişkileri Sayın Öcalan’ın fikirlerinde bulmak mümkün” diye konuştu.

MENTİK: ULUS DEVLET ORTADOĞU ÜRÜNÜ DEĞİL

Tarihçi şair ve yazar, Selahaddin Üniversitesi Sosyal Bilgiler Fakültesi Yardımcısı Dr. Kameran Mentik, ulus devletin bir Ortadoğu ürünü olmadığını, dışarıdan dayatıldığını belirtti. Mentik, “Şu an bir kriz yaşanıyor ve bu değişmek zorunda” dedi. Irak ve Suriye’deki savaşlara dikkat çeken Mentik, Güney Kürdistan’daki KDP’nin de Türkiye’nin kontrolüne girdiğini söyledi. Mentik, “Türk Devleti Osmanlı İmparatorluğu’nu yeniden canlandırmak istiyor. Kuzey Kürdistan’ın demografik yapısı ile oynanıyor” dedi.

İRFAN AKTAN: KÜRT HAREKETİ GÜCÜNÜ İDEOLOJİK ÇALIŞMALARINDAN ALIYOR

Gazeteci yazar İrfan Aktan, Türk ulus devletinin tarihi ve gerçeği konu başlığı altında sunum yaptı. Aktan, tarihi anlatırken, genel olarak Kürtlerin programsızlığı onların harekete geçmesini engellediğini ve asimilasyon ve katliam politikalarına maruz kaldığını söyledi.

Aktan, PKK’nin ortaya çıkışından sonra ideolojik çalışmalar ve yenilenmelerin Kürt hareketinin esas gücünü temsil ettiğini belirtti.

Aktan, “Cumhuriyet tarihi laikler ile İslamcıların çatışmasının da tarihidir. Fakat bu çatışma son on yılda AKP’nin iktidarı ile birlikte giderek azalmakta, İslamcı, muhafazakar, ümmetçi cenah laik kesimi de yutuyor. Kürtlere karşı İslamcı cenah daha fazla güç kazanıyor. Silahlı yöntemlerle Kürtlerin bertaraf edilmesi muhtemeldir. Ancak Kürtlerin en güçlü mücadele sahası ideolojidir” şeklinde noktaladı.

JORDAN: KENDİ EVİNDE ÇÖZÜM ÜRETMEYEN ABD, BAŞKA YERE İSTİKRAR GÖTÜREMEZ

ABD’li aktivist Samuel Jordan, “ulus devletlerin kurulduğu yerlerde dinsel kültürel olarak çok farklılıklar var” dedi.

Ancak ulus devlet kurma amacıyla müdahaleler olduğunu söyleyen Jordan, “ABD 240 yıldan beridir birçok askeri müdahalede bulundu. Bunların çoğunluğu da ulus devleti kurmaya yönelik müdahalelerdir” diye konuştu.

Jordan, “Ulus devletin illa demokratik olması gerekmiyor, demokratik görülmesi yeterlidir” diye ekledi.

Jordan, ABD’de siyahlara yönelik artan cinayetleri, eğitim ve sağlık sorunları, alt yapı sorunları ve ABD’nin kendi içerisinde parçalanması gibi örnekler verdi.

Jordan “Toplum içerisinde eşitsizlik var, ekonomi işlemiyor” diyerek böyle bir ABD’nin başka yere istikrar götüremeyeceğini kaydetti. ABD’li aktivist, “Bu ekonomide kazananlar sadece büyük şirket sahipleri ve büyük hisse sahipleridir” ifadelerini kullandı.

Ortadoğu’daki genç nüfus, üretimden kopuş, diktatör rejimleri anlatan Jordan, genç potansiyelin kullanılması gerektiğini ifade etti. “Ancak genç nüfus ulus devlet içerisinde işletilemez” diyen Jordan, daha ortak, komünal karar mekanizmalarına ihtiyaç olduğunu söyledi. Jordan, Rojava modelini örnek göstererek, “Orada yapılan işin dünyaya anlatılması gerekiyor” dedi. ABD’li aktivist, yerel ve bölgesel özerk alanların kurulması gerektiğini belirtti.

Öcalan’ın esaret altında tutulmasının da Kürt halkının iradesine saygısızlık olduğunu söyleyen Jordan, Öcalan’ın bu sürece katılması gerektiğini vurguladı. 

...