GÖRÜNTÜLÜ

Süleymaniye’den Türk Devleti’ne Öcalan çağrısı

Süleymaniye’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünceleri doğrultusunda yapılan konferans panellerle sürüyor. Konferansta, Türk devletinden Öcalan’ın durumuna ilişkin net yanıt vermesi çağrısı yapıldı.

Siyaset ve Demokratik Düşünceler Akademisi tarafından düzenlenen üç günlük konferansta siyasetçi Dr. Faik Gulpi ve YNK Politbüro üyesi Mele Bextiyar’ın açılış konuşması ardından ilk panel yapıldı.

Panele HDK Eşsözcüsü ve HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle ve Asrın Hukuk Bürosu’ndan avukat Rezan Sarıca katıldı. Panelde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun perde arkası konu başlığı olarak ele alındı.

Panele moderatorlük yapan Kürkçü yaptığı konuşmada, Türkiye’de 15 Temmuz’daki darbe girişimi ve Öcalan’ın İmralı’daki durumuna dikkat çekti.

KÜRKÇÜ: ÖCALAN’IN DURUMU EN ÖNEMLİ SİYASİ MESELELERDEN BİRİDİR

Türk yetkililere seslenen Kürkçü, “Öcalan’ın yaşamı ve esenliği, bir tutsak olarak hayatını emin ellerde olduğunun açıklanması Türkiye’deki en önemli taleplerinden biridir” dedi.

Milyonlarca insanın bu sorunun yanıtını merak ettiğini belirten Kürkçü, Türk hükümetinden bu sorunun yanıtını net olarak vermesini istedi.

Kürkçü, “Öcalan’ın bugünkü durumunun ne olduğunu bilmek hakkımızdır” dedi.

Türkiye’deki gelişmelerin kaygı verdiğini belirten Kürkçü, Öcalan’ın durumunun en önemli siyasi meselelerden biri olduğunu vurguladı. Türkiye cezaevlerindeki genel duruma da dikkat çeken Kürkçü, “Tutsakları özgürleştirmek bizim görevimiz” şeklinde konuştu.

Öcalan’ın özgürlüğü için Kürdistan, Türkiye ve uluslararası alanda yürütülen kampanyaları hatırlatan Kürkçü, Ortadoğu’da istikrar Kürt meselesinin çözümüyle bağlantılı olduğunu söyledi. Kürkçü bu açıdan da Öcalan’ın çözüm önerilerinin önemli olduğunu vurgulayarak, Öcalan Kürtlere sadece savaşmayı değil, nasıl barışmayı da öğrettiğini kaydetti.

DİCLE KOMPLONUN PERDE ARKASINI ANLATTI

Kürkçü daha sonra sözü Hatip Dicle’ye bıraktı. Dicle Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinde yaptığı konuşmada, Kürt sorununun nasıl ortaya çıktığını Birinci Dünya Savaşı’ndan itibaren anlattı.

9 Ekim ve 15 Şubat komplolarına götüren süreçleri ve yaşananları anlatan Dicle, Batılı ülkelerin politikalarını eleştirdi. Dicle, “Eğer Türkiye’nin demokratik çözüm çabalarına destek verilmiş olsaydı, bugün Türkiye bu durumda olmayacaktı” dedi.

Avukat Rezan Sarıca da Öcalan’ın esaret altına alınma sürecinde yaşanan kirli pazarlıklar ve hukuksuzluklara dikkat çekti. Komplo sürecini anlatan Sarıca, Öcalan’ın esaretiyle amaçlananın çözümsüzlük olduğunu ifade etti.

...