Tarihi Amed Newroz'u ‘irademizi kıramazsınız’ mesajı ile son buldu

Bu yıl "Direnerek kazanacağız" sloganı ile yüzbinlerin görkemli katılımına sahne olan tarihi Amed Newroz'u sona erdi.

Bu yıl "Direnerek kazanacağız" sloganı ile yüzbinlerin görkemli katılımına sahne olan tarihi Amed Newroz'u sona erdi.

Devlet güçlerinin tank, top, ağır silah ve on binlerce asker- polis ile aylardır sürdürdüğü sıkıyönetim saldırılarına direnen Amed halkı, günlerdir savaş medyası eliyle servis edilen "Saldırı olacak", "Bomba patlayacak" haberlerine aldırış etmeden tarihi Amed Newroz'una akın ederek alanı tıka basa doldurdu. Devlet güçleri Newroz alanını zırhlı araç, bariyer ve binlerce polis gücü ile abluka altına alarak helikopterlerle alanın üzerinde uçuşlar gerçekleştirmesi karşısında geri adım atmayan Amed halkı sabah saatlerinden itibaren Amed Büyükşehir Belediyesine ait toplu taşıma araçları, özel araç ve motosikletleri ile yollara döküldü. Gençler kortejler oluşturarak bayrak ve flamalarla Newroz alanına yürürken, bir grup genç ise ulusal kıyafetler giyerek at sırtında alana ulaştı. 

Bu yıl Kürdistan genelinde yaşanan devlet saldırıları nedeniyle çevre il ve ilçelerden katılımın düşük olduğu tarihi Amed Newroz'u yüzbinlerce Amedlinin katılımı ile geçen yılları aratmadı. 

Bir dakikalık saygı duruşu ardından başlayan Amed Newroz programı , "Kanımızın son damlasına kadar direneceğiz" mesajının verildiği açılış konuşması ile devam etti. Açılış konuşması ardından Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gülten Kışanak ve Fırat Anlı söz aldı.

Müzik gruplarının konserleri ve her yıl olduğu gibi yüzbinlerin hep bir ağızdan eşlik ettiği Çerxa Şoreşe Marşı ile birlikte coşkunun doruğa çıktığı Newroz alanında devlet güçlerinin engellemelerine rağmen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri açılması halkta büyük bir sevinç yarattı ve "Biji Serok Apo" sloganları yeri göğü inletti. 

İmralı heyetinden Sırrı Süreyya Önder ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demıitaş'ın konuşmalarını büyük bir dikkatle takip eden yüzbinler konuşmaları sık sık alkış ve sloganlar atarak destekledi. 

Sıkıyönetim saldırıları kapsamında, Sur, Cizre ve Silopi'de çocuklarını kaybeden aileler, DEM-GENÇ, Cezaevlerinde kalan PKK'li tutsaklar ve kadınların mesajlarının da okunduğu Newroz alanında çocuklarını devlet güçlerinin sıkıyönetim saldırılarında kaybeden Sur'daki aileler adına yapılan konuşma alandaki yüzbinler tarafından "Şehit namirin" sloganları ve yoğun alkışlarla karşılandı. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın konuşmaları ve görüntülerinin yansıdığı slayt gösterimi sırasında yüzbinler hep birlikte alkışı kopararak, "Biji Serok Apo" sloganı attı. Öcalan'a ait görüntülerin sahnede bulunan ekrana yansıdığı anlarda alanda büyük hareketlilik oluştu 

Cizre'deki bodrumlarda saray çeteleri tarafından arkadaşları ile birlikte katledilen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç'un Cizre direnişi boyunca yaptığı konuşmalardan oluşan slayt sunumu sırasında alanda duygusal anlar yaşandı. 

Newroz alanına gelen Cizre, Silopi ve Sur şehitlerinin aileleri alanda büyük bir ilgi ile karşılandı. 

Yapılan konuşmaların ardından sahneye çıkan sanatçı ve müzik gruplarının şarkıları eşliğinde halaylar çekerek sloganlar atan yüzbinlerce Amedli günün sonunda "Zor günler geçirdik, öz yönetim irademizi tanklarla toplarla kıramazsınız" mesajı verdi. 

Tarihi Amed Newroz kutlaması yüzbinlerin görkemli katılımı, renkli görüntüler ve tarihi mesajlarla sona erdi. 

Newroz kutlamasının sona ermesi ardından yürüyüş kortejleri oluşturan halk buradan direniş sloganları ve şarkılar eşliğinde alandan ayrıldı.