Tevgera Azadi: Kerküklülerin iradesi zafere ulaştı, yenilen komplocular oldu

Rêbwar Teha’nın Kerkük valisi olarak seçilmesinin ardından bir açıklama yapan Tevgera Azadi, bir kez daha Kerküklülerin iradesinin zafere ulaştığını ve komplocular ve ortaklarının mağlup olduğunu bildirdi.

KERKÜK SEÇİMLERİ

Kerkük İl Meclisi, dün gece Bağdat’ta bulunan Reşid otelinde meclisin 9 üyesinin katılımıyla toplantısını gerçekleştirdi. Gerçekleşen toplantıda YNK’li Rêbwar Taha, toplantıya katılan 3 Arap, bir Hıristiyan ve 5 YNK’li üyenin oyunu alarak Kerkük’ün yeni Kürt valisi oldu. Toplantıya KDP’li 2 üye, Türkmen Cephesi’nin 2 üyesi ve geriye kalan Arap üyeler katılmadı. Arap bileşenlerden Muhammed İbrahim Hafız ise Kerkük İl Meclisi Başkanı olarak seçildi.

Tevgera Azadiya Civaka Kurdistanê (Kurdistan Özgürlük Hareketi), Kerkük Valisi ve Kerkük İl Meclisi Başkanı seçimi hakkında açıklama yaptı.

Kerkük yerel yönetiminin Kerkük halklarının birlikte yaşamını tesis etmeye hizmet edeceğine inanıldığı belirtilen açıklamada, “Kerkük, farklı bileşenleri olan ve Kurdistan Bölgesi ile Irak’ta stratejik öneme sahip bir kenttir. Şovenist Türk ve Arap devletleri başta olmak üzere işgalcilerin ve şovenist güçlerin gözü hep Kerkük’ün üzerindeydi ve istikrarı bozmak ve kaos yaratma peşindeydiler. Kerkük’teki Kürtler arasında çatışma ve kriz yaratmak için fırsat kolluyorlardı. Yüzlerce yıldır bu kenti işgal etme hayali kuran Türk devleti defalarca hukuksuz ve meşru olmayan girişimlerde bulundu. Türkmen adı altında müdahalelerde bulundu ve ulusları karşı karşıya getirdi” denildi.

Açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi; “KDP-Barzani tartışmalı referandumunun ardından Kerkük bir kez daha kriz ve çatışmalara sürüklendi. Kürt ulusunun yaşadığı yerlerdeki zayıflığı dış müdahalelere daha fazla açık hale gelen bu otoriter politikanın sonucuydu. Türk devleti özellikle yaşanan krizleri derinleştirdi. Kerkük Güç ve İrade İttifakı’nın destekçileri olarak Kerkük’ün krizlerden ve hizmet eksikliğinden çıkıp tüm Kerkük halkının hak ettiği demokratik bir yönetime geçmesi ve anlamlı, birlikte, kültürel ve demokratik bir yaşamın inşa edilmesi için tüm gücümüzle bu ittifakı desteklemeye devam edeceğiz.”

Seçilen yeni Kerkük yerel yönetiminin tebrik edildiği açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi; “Kerkük halkına hak ettiği hizmetlerin sunulacağını, istikrar ve birliğin yeniden tesis edileceğini, komploların, dış müdahalelerin ve yolsuzlukların engelleneceğini umuyoruz.”