Tuncel: Erdoğan Kürdistan’da AKP kemeri oluşturmak istiyor

Van’da çeşitli açılış ve etkinliklere katılan Tuncel, AKP’nin Kürdistan’a yapacağı TOKİ’lere Suriyelileri yerleştireceğini ve Suriye’de bir dönem Hafız Esad’ın yaptığı gibi AKP kemeri oluşturmayı planladığını söyledi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Sebahat Tuncel Van’da birçok açılış ve etkinliğe katılarak halkla bir araya geldi. Önce Saray ilçesine geçen Tuncel’e DBP Van İl Eş Başkan Vekilleri Nazmiye Acar, Metin Kutaz, HDP Van milletvekili Adem Geweri, HDP-DBP Van il ve ilçe yöneticileri, HDP-DBP PM üyeleri, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya, Saray Belediyesi Eş başkanları Zilan Aldatmaz, A. Kadir Çalışkan, Edremit Belediyesi Eşbaşkanı Vekili Nurhayat Çelik, Gürpınar Belediyesi Eşbaşkanı Yıldız Çetin eşlik etti.

Tuncel ve beraberindekiler, Saray ilçesinde belediye tarafından inşa edilen iş merkezi, düğün ve toplantı salonunun açılışına katıldı.

Burada bir konuşma yapan Tuncel, AKP hükümetine göre Kürt halkının 7’den 70’e hepsinin terörist olduğunu söyledi. Siyasi darbe yapanların günü geldiğinde hesap vereceğini vurgulayan Tuncel, “Türk tipi başkanlık sistemi denilen şey bugün Türkiye’yi hızla uçuruma götüren, çatışmayı derinleştiren halklar arasındaki kardeşliği aradan kaldıran siyasettir. Bu ülkenin yöneticileri savaş çığırtkanlığı yaparak, ‘bu topraklar eğer kanla sulanmadığı sürece vatan değil arazidir’ söylemleri kimin savaş, kimin barış, kimin halkların kardeşliğinden yana olduğunu ortaya koyuyor. Bir aralar ‘Kürt sorunun benim sorunumdur’ diyenler 2016 yılında nerdeyse Kürt sorunun olmadığını söyleyerek siyasi darbe yaparak ne kadar ucuz bir siyaset yaptıklarını bir kez daha gösterdiler” dedi.

‘SAVAŞ KARARI SARAY’DAKİ MASADA ALINDI’

Tuncel ve beraberindekiler ardından Berivan Kültür Merkezinde düzenlenen halk toplantısına katıldı. DBP Van İl Eş Başkan Vekilleri Metin Kutaz, Nazmiye Acar, HDP Van İl Eş Başkanı Yakup Ataş, HDP Van milletvekilleri ile DBP-HDP il ve ilçe örgütlerinin katıldığı toplantıda konuşan Tuncel şunlara dikkat çekti: “Kobanê direnişi ortada. Kadın öncülüğü ile Rojava devrimi devam ediyor. AKP hükümeti bu direnişin farkında. Bu süreçte geleneksel katı ulus gelenekçi anlayış ile Kürtlerin kazanımlarına topyekün saldırı gerçekleştirdi.”

Dolmabahçe Mutabakatı'na değinen Tuncel, “İmralı’da bir masa kurulurken aynı anda sarayda da bir masa kurulmuş. Saray’daki masada Kürt halkının kazanımlarına nasıl saldırılır diye plan yapılmış. Savaş kararı bu masada alınmıştır. Bu savaş kararına en büyük cevap ise 7 Haziran seçimleri olmuştur. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın savaşın başkomutanlığını yapıyor. 7 Haziran’dan önce Ağrı ve Amed'te provokasyon ile barış sürecini bitirdiler. Erdoğan'ın Türkiye halklarına verecek bir şeyi kalmamıştır. AKP dışında herkes terörist ilan edilmiş durumda. Güvenlikçi anlayış ile bir yere varılmadı varılamaz da" şeklinde konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın "400 trilyon nereye gitti" açıklamasına da tepki gösteren Tuncel, Türkiye’nin en borçlu belediyeleri arasında 17’sinin AKP’li olduğuna dikkat çekti. Müfettişlerin DBP’li belediyelerden çıkmadığını da vurgulayan Tuncel, DBP’li belediyeleri AKP’nin ele geçirmek istediğini de sözlerine ekledi. Daha dün, Özalp Belediye Eşbaşkanı’nın evine yapılan baskın ile gözaltına alındığını da sözlerine ekledi.

Tüm bu saldırılarının altında AKP'nin sonunun geldiğinin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Tuncel şöyle konuştu: “Kürdistan'daki çöktürme planı çökmüştür. Bunu nerede gördük kırmızıçizgileri hepsi aşıldı. Rojava’da kadın komutanın öncülüğünde kırmızıçizgi geçilmiştir. Rusya, İsrail ile duruma ortada. Kürt halkı için tek seçenek var ya özgürlük ya özgürlük AKP'nin yarattığı nefret dilini de "Kürdistan'da meydana gelen kazada ölen insanlara ilişkin sosyal medya da bir hesapta yapılan paylaşımda 'oh olsun bunlar zaten büyüyünce terörist olacaktı' yazılmış. Bu dili AKP yarattı.”

13 Temmuz’un Zilan katliamının yıldönümü olduğunu da hatırlatan Tuncel, “Burada 15 bin Kürt katledildi. 1937’de Dersim katliamı yapıldı. 14 Temmuz’da Amed zindanın da ölüm orucuna başladılar Mazlum Doğan'ın yoldaşları. Bugün bu yolda sonuna kadar ilerliyorlar” dedi.

PKK’nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan’ın “Teslimiyet ihanete, direniş zafere götürür” sözlerine vurgu yapan Tuncel, Diyarbakır zindanının bir direniş simgesi olduğunu da sözlerine ekledi.

Bugün de bu direnişin devam ettiğini belirten Tuncel, “Şimdi 3 milyon Suriyeliyi vatandaş yapacaklarını söylüyor. Burada amaç 1970’lı yıllarda Hafız Esad’ın yaptığı gibi Kürdistan’a bir AKP kemeri kurmak" şeklinde konuştu.

Tuncel ve beraberindekiler, daha sonra ise İpekyolu Belediyesi tarafından Bostaniçi mahallesinde yapımı biten Fahrettin İnan Parkı açılışına katıldı.

...