Tutsaklara saldırılar ve Dersim Soykırımı protesto edildi

Van T Tipi ve diğer cezaevlerinde siyasi tutsaklara yönelik hak ihlalleri ve Dersim Soykırımı, DBP tarafından düzenlenen basın toplantısında protesto edildi.

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve Dersim Soykırımı'nın yıl dönümü nedeniyle DBP Van İl Örgütü tarafından basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya DBP Van İl Eş Başkanı Ahmet Aygün, HDP Van İl Eş Başkanı Yakup Ataş, kayyum atanan DBP’li Edremit Belediye Eş Başkanları Rojbin Sevil Çetin, Nurhayat Çelik, tutuklu ve hükümleri yakınları, Barış Anneleri, kapatılan TUYAD-DER Yöneticisi Çetin Uyar katıldı.

DBP İl Eş Başkanı Aygün konuşmasına Dersim Soykırımı'nda yaşamını yitirenleri anarak başladı. “Ülkemiz ve halkımız AKP hükümetinin 15 yıllık politikaları ile 200 yıl daha geriye gitmiş ve maalesef AKP şaibeli referandum sonuçları ile de bunu daha da pekiştirmiştir" diyen Aygün, şunları kaydetti: "Maalesef, Türkiye’de iktidarlar değişse de Kürt politikası hiç değişmemiştir. Kürde hep kan ve gözyaşı reva görülmüştür. Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı olan Dersim Katliamı'nda yaşamını yitirenleri bir kez daha saygıyla ve minnetle anıyoruz. Seyit Rıza’nın ‘Ben size boyun eğmedim, bu da size dert olsun’ şiarı bizim de şiarımızdır."

Tarihi katliam ve soykırımlarla dolu bir zihniyetin bugün de tarihiyle yüzleşmek yerine tarihine denk düşen politikalarını sürdürdüğünü kaydeden Aygün, “Şaibeli 16 Nisan referandumu ile katliamlarını ve bütün kirliliklerini meşru bir zemine oturtmaya çalışan AKP zihniyeti amaçladıklarına ulaşmasına rağmen yine de Kürtlere karşı yürüttüğü baskı politikalarını daha da arttırıyor. Bu zulüm ve baskı politikaları sadece dışarıda değil, cezaevlerinde devam etmektedir" diye konuştu.

CEZAEVLERİNDE NELER YAŞANIYOR?

Aygün cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri konusunda ise şu bilgileri verdi:

"Daha önce domuz bağı işkencesi ve çıplak arama ile gündeme gelen Van T Tipi Cezaevi'nde şimdi de son olarak yakınlarını görmeye giden kadınlar gardiyanların şiddetine uğramıştır.

Bunun yanında cezaevinde kalan siyasi tutsaklara kitap bile verilmezken ayda bir yapılması gereken açık görüşler 2 ayda bir gerçekleşmektedir.

Haftada bir defa yapılması gereken telefon görüşmeleri artık 15 günde bir yapılmaktadır. Cezaevine yakınlarını görmeye gidenler askeri hizaya sokulmaktadır ve ‘ince arama’ adı altında farklı işkence yöntemleri devreye sokulmuştur. Hukuken cezası 1 yıl kalanların ilçe cezaevlerine nakledilmesi gerekirken şu anda ‘Eğer pişmanlık yasasından faydalanırsanız sizi açık ya da ilçe cezaevlerine göndeririz’ dayatması yapılmaktadır. Bu dayatmayı kabul etmeyenler yasal hakları olduğu halde açık ya da ilçe cezaevlerine gönderilmemektedir.

Kelepçeli muayene ve psikolojik baskılar ise artmıştır. Cezaevinde demokratik taleplerini dile getiren siyasi tutsaklar ‘sevk’ adı altında sürgüne tabi tutulmaktadır.

Özellikle açlık grevine giren siyasi tutsaklar hakkında soruşturmalar başlatılmış ve haklarında cezai işlem başlatmıştır. Açlık grevi eylemcileri ayrıca başka cezaevlerinde sürgün edilmektedir."

AKP'YE UYARI, KAMUOYUNA ÇAĞRI

Aygün konuşmasının devamında AKP hükumetini uyararak, şunları kaydetti:

“Tüm bunlar gösteriyor ki AKP zihniyeti halkımızın iradesini kırarak örgütlü gücünü parçalamaya çalışmaktadır. Bu şekilde sonuç alacağını zanneden AKP hükümeti tıpkı Tansu Çiller, Süleyman Demirel gibi tarihten silinecektir. Herkes şunu bilmelidir ki, siyasi tutsaklar yalnız değildir, onların mücadelesi bizim mücadelemizdir.

Cezaevlerinde siyasi tutsaklara yönelik bu politikalarınızdan vazgeçin. Aksi takdirde 16 Nisan’da olduğu gibi halkımız ilk seçimde de size gerekli dersi bir kez daha verecektir. Tüm demokratik kamuoyunu başta Van T Tipi ve bütün cezaevlerinde yaşanan ihlallere karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz.”