Tutuklanan HDP’liler Edirne, Kandıra ve Sincan Cezaevlerine konuldu

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 9 milletvekili tutuklandı, 3’ü serbest bırakıldı. Tutuklanan vekiller Kocaeli-Kandıra, Edirne, Sincan Cezaevlerine konuldu.

Uygulanan ‘Çökertme Planı’ kapsamında, dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından Saray/AKP Hükümeti’nin güdümündeki savcılarca haklarında çeşitli soruşturmalar açılan HDP’li siyasiler, önceki gece gerçekleştirilen siyasi bir darbe ile korsanvari bir şekilde gözaltına alındı. Amed, Şırnak, Hakkâri, Van ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıkları’nın talimatıyla düzenlenen operasyonlar sonucu gözaltına alınan isimlerden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Amed’deki evinde, Figen Yüksekdağ ve Sırrı Süreyya Önder Ankara’daki evlerinde, İdris Baluken HDP Genel Merkezi’nde, Ferhat Encu İstanbul’da, Abdullah Zeydan Hakkari’de, Leyla Birlik Mardin'in Midyat ilçesinde,  Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, Selma Irmak, İmam Taşçıer ve Ziya Pir ise Amed’de gözaltına alındı. 

Gözaltına alınanlardan Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Sırrı Süreyya Önder, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, İmam Taşçıer ve Ziya Pir soruşturmanın yürütüldüğü Diyarbakır Adliyesi’ne savcılığa ifade verdi. 

Diğer isimler İdris Baluken Bingöl’de, Ferhat Encü ve Leyla Birlik  Şırnak’ta, Abdullah Zeydan ve Selma Irmak ise, soruşturmaların yürütüldüğü Hakkari’de savcılık ve mahkeme karşısına çıkarıldı. 

İstanbul ve Ankara’da gözaltına alınan isimler Amed ve Bingöl’e uçakla getirildi. Uçak korkusu olan Sırrı Süreyya Önder, Amed’e karayoluyla gitmek istediğini söylese de polis helikopteriyle götürüldü.

Savcı ve hakimliklerde haklarındaki suçlamalara ortak bir metin üzerinden yanıt veren HDP’li 12 vekil özetle şunları kaydetti: “Bizler seçilmiş halk temsilcileriyiz. Şahsımızı değil bizi seçen seçmen kitlelerini temsil ederiz. Ben, adil ve tarafsız bir yargı huzurunda hesap vermekten asla çekinmiyorum. Ülkemizde yargının saygınlığı ayaklar altındayken, düğmesiz olan cübbelerini iliklemeye çalışan böylesi bir siyasi yargılamanın öznesi olmayı da asla kabul etmeyeceğim. Er ya da geç demokrasi mücadelemiz kazanacaktır. Sizden hiçbir talebim ve beklentim yoktur. Siyasi faaliyetlerim nedeniyle ancak beni seçen halkım sorgulayabilir.”

Bu ifadelerin yer aldığı metin üzerinden savunma yapan HDP’lilerden aralarında Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da bulunduğu 9 isim tutuklanırken, İmam Taşçıer savcılık sorgusunun ardından, Önder ve Pir ise Sulh Ceza Hakimliği’nce ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakıldı.

Haklarında verilen tutuklama kararlarının ardından Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Gülser Yıldırım, Diyarbakır Havalimanı'ndan kalkan uçakla Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde bulunan Cengiz Topel Havaalanı’na getirildi. Yüksekdağ ve Yıldırım, daha sonra geniş güvenlik önlemi altında Kandıra'daki 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne götürüldü. Demirtaş ise bir süre burada bekletildikten sonra, polis helikopterine alınarak Edirne F Tipi Cezaevi’ne götürüldü. 

Her üç ismin ardından Ferhat Encü, İdris Baluken, Selma Irmak ve Abdullah Zeydan’ın  da, tutuklanmaları sonrası 1 ve 2 Nolu F tipi cezaevlerine konuldukları öğrenildi.

Daha önce tutuklanan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gülten Kışanak ve Fırat Anlı ile KJA Sözcüsü Ayla Akat Atav da yine aynı cezaevine konulmuştu.

Götürüldüğü Bingöl’de sevk edildiği Sulh Ceza Hâkimliği’nce tutuklanan İdris Baluken’in tutuklanmasına gerekçe olan fezlekeleri hazırlayan eski Savcı Ahmet Karacan’ın, MİT TIR’ları davası kapsamında yargılandığı da ortaya çıktı. 

Bu isimlerin yanı sıra HDP milletvekilleri Leyla Birlik ve Nursel Aydoğan ise tutuklama kararlarının ardından Ankara-Sincan Cezaevi’ne gönderildi.

Hakkında gözaltı kararı bulunan partili vekillerden Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ile ilgili adli sürecin ise devam ettiği öğrenildi. Hakkında yakalama kararı bulunan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün yurtdışında olduğunun tespit edildiği kaydedildi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Tuğba Hezer Öztürk hakkında, tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarttı.