GÖRÜNTÜLÜ

Urfa'da Newroz ateşi yükseliyor

AKP'nin engellemeye çalıştığı Newroz kutlamaları, tüm baskı ve sindirme politikalarına karşı Urfa’nın ilçelerinde kutlanmaya devam ediyor. Suruç, Bozova ve Birecik’te Newroz ateşi yakıldı.

Suruç’ta AKP’nin yasağına ve yoğun polis ablukasına rağmen bir araya gelen yüzlerce kişinin katılımıyla düzenlenen etkinlikle Newroz kutlandı. Suruç Belediyesi önünde toplanan halk, “Emê bisberxwedane biserkevin” yazılı pankart açarak sık sık “Bijî Serok Apo” ve “Bijî Newroz” sloganları attı. Kutlamaya HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP ve DBP il ilçe örgütü yöneticileri, Suruç Belediyesi eş başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve yüzlerce kişi katıldı. Newroz kutlaması belediye önüne konulan ateş kulelerinde Kürkçü’nün Newroz ateşini yakmasıyla başladı. Newroz’a getirilen yasağı protesto için de açıklama yapıldı.

Burada konuşan HDP Suruç İlçe Eş Başkanı Suphi Koçyiğit, Kürdistan’da gerçekleştirilen katliamlara dikkati çekerek, "Siz Newroz’da bir araya gelenlerden korktunuz. Biz barış, dedikçe sizin iktidarınız sallanıyor. Biz barış, dedikçe kirli ittifaklarınız ortaya çıkıyor” dedi.

‘ERDOĞAN’I TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE GÖNDERECEĞİZ’

HDP Milletvekili Kürkçü de Newroz’un tüm ülkede kutlanacağını belirterek, Demirci Kawa’nın yaktığı ateşin hiç sönmeyeceğini dile getirdi. Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iktidar hırsıyla katliamlar gerçekleştirdiğini kaydeden Kürtçü, “Yaptıklarının, hırsızlığının hesabını vereceği korkusuyla titreyen Erdoğan, emrinin altındaki bütün güçleri harekete geçirdi. Kürt halkına karşı savaş açtı. Siz ona bir daha hırsızlık yapamamanın korkusunu yarattınız. Bu korkuyla üzerimizde ne kadar şiddet, nefret, öfke estirmeye devam edebilir, buna ancak direnişimiz karar verecek” dedi.

"Newroz ateşini yakanlar hala bu topraklarda ama bir zaman sonra Erdoğan olmayacak” diyen Kürkçü, şöyle devam etti: “Erdoğan ve onun gibi zalimlerin olması gerektiği yer tarihin çöplüğüdür. Hep beraber oraya Erdoğan’ı göndereceğiz. Zulüm ve zorbalıkla kardeşlik olmaz. Sayın Öcalan’ın karşımıza koyduğu ortak vatan, ortak gelecek fikrinde ısrar edebilmeniz ancak bir mucize olabilir. Kürdistan kentlerinde gerçekleştirilen soykırımlar, halkın yüreğini yakıyor. Katliamlarda hayatını kaybedenlerle birlikte on binlerce genç daha mücadele ateşini tutuşturdu” dedi.

BOZOVA

Urfa'da Valiliğin yasak kararına rağmen halk, Newroz ateşi etrafında birleşiyor. Bozova ilçesinde HDP ilçe binası önünde bir araya gelen halk, HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, belediye eşbaşkanları Zeynel Doğan ve Fatma Doğan'ın öncülüğünde bayarmın kutlanacağı Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. “Yanan Newroz ateşi Ortadoğu'yu özgürleştiriyor” pankartını açan kitle yürüyüş boyunca  “Biji Serok Apo” ve “Biji Newroz” sloganları attı. Meydana ulaşan kitle polislerin zırhlı araçlar ile ablukaya aldığı alana sokulmadı. Meydanın kenarına geçen kitle adına açıklama yapan DBP Urfa il Eşbaşkanı Hidayet Enmek, Newroz’un Kürt halkı ve diğer tüm halklar için anlam ve önemine değinerek yasakları dinlemeyeceklerini söyledi.

'MÜCADELEYE DEVAM'

HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan ise Kürt halkının sevinç ve kutlamalarına dahi izin vermeyen zihniyetin yasakçı, tekçi anlayış olduğunu belirtti. Demokratik çözüm ve barış sürecinde tek bir kişinin ölmediğine dikkati çeken Öcalan, "Bugün ülkenin girmiş olduğu kaosla birlikte bir iç savaş tehlikesi ortaya çıktı. Kardeş kanının akmaması için barış ortamının sağlanması gerekiyor. Bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.  
Halk, konuşmalardan sonra Cumhuriyet Meydanı'nın kenarında Newroz ateşi yakarak halaya durdu. Urfa Kültür Sanat Derneği grubu Koma Lolan'ın çaldığı ezgileri dinleyen halk, sık sık Öcalan ve öz yönetim direnişleri lehine sloganlar attı. Kutlamadan sonra tekrar sloganlar ile HDP ilçe binasına yürüyen kitle, bina önünde Çerxa Şoreşê Marşı'nı okuyarak kutlamaları tamamladı.

BİRECİK

Birecik ilçesisinde Newroz kutlaması yapmak isteyen halka polis saldırdı. HDP ilçe binası önünde bir araya gelen ve aralarında HDP Urfa Milletvekilleri Osman Baydemir ile Dilek Öcalan'ın da olduğu yüzlerce kişi Newroz ateşini yakmak üzereyken polislerin sert müdahalesiyle karşılaştı. Ateşin yakılması için toplanan odunlara el koymak isteyen polislere halk karşı koyarken, polisler plastik mermi, tazyikli su ve biber gazıyla saldırdı. Onlarca yurttaşı darp eden polisler KJA Üyesi Bedriye Yorgun'u da darp ederek ayaklarına plastik mermi sıktı. Plastik mermi ve tazyikli suyun isabet ettiği Öcalan ile Baydemir ise, atılan yoğun gaz sonucu fenalık geçirdi. Halkın direnişi sonucu tekrar ilçe binası önünde bir araya gelen kitle, burada açıklama yaptı.

'BU ZİHNİYETİ LANETLİYORUZ'

Burada konuşan Baydemir, yapılan saldırıya tepki göstererek, "Newroz ateşini söndürenler, bilin ki bin yıllık Newroz ateşi karanlıkları söndürüyor. Aydınlığı sembol ediyor. Esas söndürülmesi gereken Newroz ateşi değil, esas el birliğiyle söndürülmesi gereken ateş, AKP hükümetinin annelerin ocağına düşürdüğü ateştir. Bugüz bize saldıranlar, bu zulüm ve provokasyonlara rağmen yine de barış diyoruz. Bu siyasi anlayışı ve zihniyeti lanetliyorum. Newroz ateşinden bu kadar korkanları nefretle lanetliyorum. Bir gün gelecek Newroz ateşi her birimizin vicdanındaki barış ışıltısı olacak, bu karanlığı mutlaka yaracaktır. Bu kirli zihniyeti, yasağı ve maruz kalmış olduğumuz faşizmi kravatımı yakarak protesto edeceğim" dedi.

NEWROZ SONRASI GÖZALTI 

Baydemir, Newroz ateşini kravatını yakarak tutuşturup kolluk güçlerini protesto etti. Açıklamanın ardından ilçe binası önünde bekleyen Yusuf Özyılmaz isimli genç polislerce gözaltına alındı.

...