GÖRÜNTÜLÜ

Urfa'dan AKP/Saray'ın teslim alma politikalarına tepki

DBP Urfa İl Eş Başkanı Hidayet Enmek, "Coğrafyamızda yaşanan sokağa çıkma yasakları, infazlar, katliamlar, gözaltında işkence, taciz- tecavüz, hukuksuz gözaltı ve tutuklamalar, olağanüstü hal uygulamalarını da aşan bir boyuttadır" dedi.

HDP ve DBP Urfa il ve ilçe örgütleri, Kürdistan kentlerinden hukuksuzluk ve ablukalara dikkat çekmek için basın açıklaması gerçekleştirdi. Urfa merkezde HDP ve DBP il ve ilçe merkez yöneticileri ile Barış Anneleri, 78'ler Derneği Urfa Şube yöneticileri ve çok sayıda kişinin katıldığı açıklama polislerce Valilik kararına dayanılarak engellenmeye çalışıldı. Çok sayıda çevik kuvvet ve sivil polis partililerin yapmak istediği açıklamayı engellenmeye çalışılarak parti binası içerisinde yapılması dayatıldı. Ancak HDP ve DBP'liler Valiliğin "güvenlik" gerekçesiyle Urfa merkez ve ilçelerinde 25 Temmuz'a kadar "yapılacak her türlü basın açıklaması, eylem ve etkinliğe getirdiği yasağı" tanımayarak açıklamalarını parti binası önünde gerçekleştirdi.

'ENGELLEME GİRİŞİMİ HAKSIZLIK, HUKUKSUZLUK  VE KATLİAMLARIN BOYUTUNU GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR'

Partililer adına açıklamayı yapan DBP Urfa İl Eş Başkanı Hidayet Enmek, demokratik Anayasal hakları çerçevesinde yapmak istedikleri basın açıklamasının valilik makamı tarafından alınan karar ile engellenmeye çalışılmasının Türkiye'nin "hukuk devleti" olup olmadığını tartışmaya açtığını dile getirdi. Hiçbir makamın kanunlarda yer alan Anayasal haklarını kısıtlayamacağını söyleyen Enmek, demokratik haklarını engellenmeye dönük olan girişimlerin son bir yılda yapılan haksızlık, hukuksuzluk ve katliamların boyutunu gözler önüne sermeye yettiğinin altını çizdi. Enmek, meydanda yapmak istedikleri basın açıklamasının engellenmeye çalışılmasına dönük girişimi kınadı.

'BU UYGULAMALAR TOPLUMU TESLİM ALMA YÖNTEMİ OLARAK DEVAM EDİYOR'

Basın metnini okuyan Enmek, AKP’nin hendek ve barikatları bahane ederek bölgede başlattığı yıkım ve soykırım operasyonlarının halen devam ettiğini belirterek, hukuksuz bir şekilde yürütülen katliam uygulamalarının bir yandan masum insanların yaşamlarına mal olduğunu bir yandan da şehirler yıkılıp yerle bir edildiğini vurguladı. "Coğrafyamızda yaşanan sokağa çıkma yasakları, infazlar, katliamlar, gözaltında işkence, taciz- tecavüz, hukuksuz gözaltı ve tutuklamalar, olağanüstü hal uygulamalarını da aşan bir boyuttadır" diyen Enmek, "Bu uygulamalar toplumu cezalandırma ve teslim alma yöntemi olarak devam etmektedir. Öz direniş alanları olan başta Cizre, Silopi, Sur, İdil, Gever, Nusaybin ve Şırnak’ta operasyonların bittiği hükümet tarafından açıklanmasına rağmen halen fiili olarak, kimi yerlerde kısmen, Şırnak ve Nusaybin’de ise tamamen, yasaklar devam etmektedir. Fiili olarak devam eden sokağa çıkma yasakları ve kentlerin halka açılmamasından dolayı halk derme çatma barakalarda ve çadırlarda bin bir zorlukla ve imkânsızlıklar içerisinde, yaşam mücadelesi vermek zorunda kalmakta, en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamamaktadır. Halkın kendi yarasını sarması dahi engellenmektedir" diye kaydetti. 

'YASAKLAR DERHAL KALDIRILMALI İNSANLIK DIŞI UYGULAMALARA BİRAN ÖNCE SON  VERİLMELİ'

Hükümet ve devletin operasyonların bittiğini açıklamasına rağmen kentlerin halka açılmamasının hiçbir gerekçesi olamayacağını söyleyen Enmek, "Devletin bu politika ile kalan sağlam evlerin de yıkılmasını ve yeni rant alanlarını hedeflediği açıkça ortadadır. Bizler bir kez daha diyoruz ki yasaklar derhal kaldırılmalı, hukuk ve insanlık dışı uygulamalara bir an önce son verilmelidir. Türkiye’nin demokratikleşmesi, Kürt sorununun demokratik çözümü ve kalıcı barışın tesisi için hukuksuzluklara ve saldırılara karşı mücadelemiz sonuna kadar sürecektir" dedi.

HALFETİ'DE ABLUKA VE HUKUKSUZLUKLAR TEPKİ

Halfeti ilçesinde de HDP ve DBP ilçe örgütleri 4 Nisan Özgürlük Parkı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla Kürt keleri üzerindeki abluka ve AKP/Saray tarafından imza atılan hukuksuzlukları protesto etti. Açıklamaya her iki ilçe yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklama "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları alkışlar eşliğinde son buldu.