Van’da 1 Mayıs coşkusu alana sığmadı

Van’da KESK öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına binlerce kişi katıldı. Mitingde konuşan HDP Eş Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, 16 Nisan’da alınan ‘Evet’ oylarının meşru olmadığını ve kazananın ‘Hayır’ olduğunu söyledi.

Van’da bu yıl KESK, TMMOB, DSK ve TTB öncülüğünde Musa Anter Barış Parkı Kültür Kavşağında düzenlenen 1 Mayıs’a HDP Eş Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, HDP Van İl Eş Başkanı Yakup Ataş, DBP Van İl Eş Başkanı Ahmet Aygün, HDP Van milletvekilleri Lezgin Botan, Adem Geveri, Barış Anneleri, TJA, HDP, DBP, EMEP, ESP üyeleri ve binlerce emekçi katıldı.

Miting alanına “OHAL, KHK’ler rejiminde referandumdan 1 Mayıs’a sömürüye, yoksulluğa, güvensizleştirmeye, savaşa, kayyımlara, taşeronlaştırmaya, faşizme ‘Hayır’la 1 Mayıs’a” pankartı ve 10 Ekim 2015'de Ankara katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları asıldı. Emek örgütleri de kendi renkleri ile mitinge katıldı.

ARSLAN: ŞAİBELİ REFERANDUMA KARŞI MÜCADELEYİ BÜYÜTÜYORUZ

Etkinlikte ilk konuşmayı KESK Van Şubeler Platformu sözcüsü Fatma Arslan, yıllardır verdikleri mücadeleyi tüm engellemelere rağmen yürüttüklerini söyledi.

“İnanıyoruz yarınlar bizim. Bugünkü karanlığı çocuklarımıza miras bırakmayacağız. Bizi ücretli bir köle olarak kendine bağlamayı amaçlayanlar 100 binin üzerinde kamu emekçisini işten attı. Kayyımlar her gün onlarca kişiyi işten çıkarıp kendi yandaşları işe alıyor. Şaibeli referanduma karşı mücadeleyi daha da büyütmemiz gerekiyor. Kentler 10 Ekim’de bedenleri parçalananlara sözümüz var mücadeleyi büyüteceğiz” diyen Arslan, bu mücadelenin önüne kimsenin geçemeyeceğini de sözlerine ekledi.

TEKİN: TABELA SENDİKALARINA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

DİSK Van Şube Başkanı Ömer Tekin de dünyanın birçok merkezinde işçilerin meydanları doldurduğunu belirterek, “Doğu ve güneydoğu illerinde işçiler kayyımlar tarafından işten atılmıştır. Açlıkla birlikte yaşam mücadelesi vermekteler. Onların geri alması için mücadelemize devam edeceğiz. Tabela sendikaları işçilerimiz üzerinde OHAL yaşatmakta. Onların açlıkla terbiye ediyorlar. İşbirlikçi politikaları ile ayakta kalmaktalar. Biz halkların sendikası olarak onları çöplere dökeceğiz. Türkiye’de on binleriz ama dünyada milyonlarız” dedi.

ÇETİNTAŞ: ARTIK YETER

KESK MYK üyesi Fatma Çetintaş da tüm emekçileri selamladı.

“Burada olmayıp cezaevlerinde olan ama yüreği bizimle atanlara bin selam olsun” diyen Çetintaş, bugünün küresel sermayenin karşısında el pençe duran siyasi iktidara hesap sorma günü olduğunu söyledi.

Çetintaş şöyle konuştu: “Alın terimizin bir avuç sermayeye peşkeş çekmenize artık yeter. İrademizin yok sayılması artık yeter. OHAL’inize KHK’nize artık yeter. Uğruna ülkeyi tek adam rejimine vermenize artık yeter. Bizlere dayatılan tek adam rejimine karşı alanlardayız. Mücadelemizden bir adım dahi geri atmayacağız. Ağzını açtığından hep istikrardan bahseden saray reji mi OHAL keyfi ile işçi halkın ekmeğiyle oynamaya doymuyor. Milyonlarca kamu emekçisini güvencesiz hale getirmeye çalışıyor AKP. Bizim bu sözlerimiz iyi bilin bu ülkenin emekçileri ötekileri olarak sizin rejiminize ne teslim oluruz. Ne de diz çökeriz. İş güvenliğimize dokundurmayacağız. İhraçlara yönelik direnişimiz mutlaka kazanacağız.”

DOĞAN: YÜZDE 50 HAYIR DEDİ

EMEP Genel Başkan Yardımcı Şükran Doğan ise mücadeleyi büyütme çağrısı yaparak “Türkiye’nin özelleştirilmemiş her şey varlık fonunu devrediliyor. Bizim bu kumpaslara karşı örgütlenmemizden başka yolumuz yok. Gençlerin % 58 hayır dedi. Bir gelecek kaygısı var. Kindar yetiştirmek istediği gençler ‘Hayır’ dedi. Her gün 3’er 5’er öldürülen kadınlar %50 ‘Hayır’ dedi. Kadınlar üzerinden itaat edin demesi toplumun itaat etmesi anlamına geliyor. Biz itaat etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

YILDIRIM’DAN FAŞİZME KARŞI ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Mitingde en son söz alan HDP Eş Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve Newroz’un ruhunun 1 Mayıs alanlarına taşındığını dile getirdi.

1 Mayıs’ın faşizme karşı ortak mücadele günü olduğunu söyleyen Yıldırım, “Mücadelenin daha da büyüdüğü gündür” dedi. Ülkenin en büyük sorunlarından olan demokrasi için halklara mücadele çağrısı yapan Yıldırım “Eğer ülkede süren faşizmin önüne geçilmese her güne tutuklama, gözaltı, KHK’ler ve işkenceler ile uyanırız bunun önüne geçebilmek halkların elinde. Eğer mücadele alana büyütülürse faşizm diz çökecek” dedi.

Van’da 1 Mayıs kutlamaları Sanatçı Mem Ararat’ın müzik dinletisiyle sona erdi.